Latgales kultūras projektiem pietrūkst naudas

Latgales reģiona attīstības aģentūras (LRAA) realizētajā Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales programmas projektu konkursā finansiālo atbalstu šogad saņems tikai trešā daļa no iesniegtajiem novada kultūras mākslas, literatūras un amatniecības projektiem, kopsummā par 40 000 latu. Vienīgajai valsts finansētajai kultūras atbalsta programmai šogad tika pieteikti 89 projekti par kopējo summu 189 000 latu, no tiem atbalstīti 29 projekti.

Lielākais atbalsts, 3540 latu, no Latgales programmas piešķirts Makašānu amatu vidusskolai virtuālās Latgales krucifiksu enciklopēdijas izgatavošanai, 2400 latu iedalīti sestdien, 26.maijā, notiekošajiem katoļu baznīcas koru dziesmu svētkiem Aglonā, ar 2200 latiem atbalstīts arī ielu mūzikas festivāls Jaunieši Līvānos — Latgales vārtos, toties pavisam nelielu finansējumu saņēmuši projekti literatūras nozarē, atbalstot tikai 2008.gada Tāvuzemes kalendāra un dzejnieka Antona Slišāna dzejoļu grāmatas izdošanu. Tas liecina, ka Latgales programmas eksperti nav ņēmuši vērā, ka galvenā kultūras vērtība un identitātes simbols ir valoda, uzskata Latgales kultūras centra izdevniecības direktors Jānis Elksnis.

Finansējums piešķirts arī tiem kultūras un izglītojošajiem pasākumiem, kas jau kļuvuši tradicionāli — latgaliešu jaunās mūzikas festivālam Muzykys skrytuļs Līksnā, starptautiskajam jauniešu semināram Atzolys, bērnu un jauniešu mūzikas festivālam Ludzā Saules lietus Latgalē, starptautiskajam mākslas un mūzikas festivālam Augšdaugava. Jaunu tūrismu veicinošu akciju piedāvā SIA Ludzas amatnieku centrs projekts Iepazīsti Latgali caur amatu tradīcijām, kura ietvaros tūristi aicināti apmeklēt vismaz piecas Latgales amatnieku darbnīcas, saņemot par to sertifikātu.

Latgales kultūras programmu LRAA realizē jau trešo gadu. Aģentūras direktors Māris Bozovičs atzīst, ka finansējuma apjoms, kas, salīdzinot ar 2005.gadu, ir pieaudzis pieckārt, joprojām nespēj apmierināt novada kultūras darbinieku pieprasījumu.

Publicēšanas datums: Ceturtdiena, 2007. gada 31. maijs “Diena”

Latgales Kultūras programma