„Tievanānu pavasars”

Latvijā ir atnācis ne tikai Francijas pavasaris. 12.-13. maijā Viļānu pagasta Tievanānos notika latgaliešu literātu saiets. Oficiālais nosaukums – „Tievanānu pavasars” , organizatori – Latgolys Studentu centrs.


Tāpat kā lietuvieši, arī latgalieši vienu no saviem centrālajiem literārajiem pasākumiem organizē maija mēnesī. Gadsimtu mijā šādu tradīciju aizsāka Līga Seiksta-Deksne un Oskars Seiksts ar „Latgalīšu poezejis dīnom”.

Par gana tradicionāliem ir kļuvuši arī citi latgaliešu literārie pasākumi – „Pīterdīna Rogovkā”, „LaLaDra” („Latgalīts latgalīšam draugs”) un Andrejdienas lasījumi Rēzeknē.

„Tievanānu pavasarī” dzejas un prozas lasījumi notika vairākos cēlienos – divi notika dienā, viens naktī. Savus tekstus skaitīja (vai arī to darīja autoru pilnvarotās personas) Juris Viļums, Ireta Čekse, Raibais suņs (pazīstams arī ar pseidonīmu Osvalds fon Dricāns), Ilze Sperga, Maruta Latkovska un šo rindu autors. Jāpiebilst, ka proza skanēja vairāk nekā dzeja, arī tas, ka ar moderno tehnoloģiju palīdzību pasākumā līdzdalību ņēma daudzi tieši klāt neesoši cilvēki.

Latgaliski skanošajos tekstos prevalēja ironija, arhaiskā un modernā leksika, emocijas pār aprakstiem.

Dienas-vakara-nakts-rīta gaitā tika spriests arī par latgaliešu kultūras un literatūras portāla (www.lakuga.lv) izveidi. Portāla izveidei ir saņemts finansējums no Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latgales Reģiona attīstības aģentūras, portālu veido nevalstiskā organizācija „Latgolys Studentu centrs”, tas tiks atklāts mūzikas festivāla „Muzykys skrituļs” (Līksna) laikā šī gada 14. jūlijā.

Literāros priekus pastiprināja gastronomiskas un komunikācijas baudas. Jāsaka paldies saulei, kura neslinkoja šajās divās dienās, un putniem un traktoriem, kuru izdotās skaņas izteiksmīgi skanēja cilvēku radīto skaņu fonā.

„Tievanānu pavasars” notika tikai un vienīgi par šī pasākuma organizatoru un dalībnieku personiskajiem līdzekļiem. Novērojot līdzīga veida aktivitātes, varu pateikt, ka no malas piešķirts kaut kāds liels finansējums vēl nav garants pasākuma kvalitātei. Savus privātos līdzekļus mēs vienmēr tērējam apdomātāk un lietderīgāk.

Valentīns Lukaševičs, raksts publicēts laikrakstā “Latvijas Avīze”, 2007.gads 21.maijs