“Diogēns audio” – jau vienpadsmit gadus festivālu radīšanas biznesā

Balvos jau vienpadsmit gadus darbojas viena no lielākajām skaņu un gaismu studijām Latvijā – SIA “Diogens audio”. Šī firma ir viena no nedaudzajām Latvijā, kas sniedz skaņu, gaismu un skatuvju uzstādīšanas pakalpojumus koncertos, mūzikas festivālos, pilsētu svētkos un citos pasākumos.


Pirmās aparatūras – paštaisītas

Kā pastāstīja firmas dibinātājs un direktors Ilgonis Punculs, šī darbošanās joma ir visai specifiska. Pašam šis darbs sākās pirms divdesmit gadiem ar pirmās diskotēkas „Diogens” vadīšanu Balvos. Aparatūru un iekārtas tajos laikos bijis jātaisa pašiem un arī jāieved no Krievijas, kādu laiku firma pati nodarbojās ar akustisko iekārtu ražošanu. Tagad “Diogens audio” aktīvi piedalās starptautiskajās izstādēs Anglijā – PLASA un ikgadējā Vācijas izstādē Frankfurtē, kā arī Itālijā un citās lielākajās Eiropas savienības valstīs, kur savu produkciju piedāvā slavenākās skaņu un gaismu kompānijas pasaulē. Te tiek dibināti kontakti un turpinās tālākā sadarbība ar labākajām ražotājfirmām par jaunākās produkcijas iegādi.

Firmai SIA “Diogēns audio” ir savs veikals, kas tirgo skaņu un gaismu iekārtas un nodrošina to servisu. Arī šāds specifisks veikals ir viens no nedaudzajiem Latvijā, kur var iegādāties augsta līmeņa akustiskās sistēmas, skaņas pastiprinātājus, starmešus, skanerus, dūmu ģeneratorus, skatuves mehāniku, prožektorus un citu produkciju, ko iegādāties brauc klienti no visas Latvijas.

Lielākais darbs – vasaras sezonā

“Diogens audio” ir jau plaši pazīstams Latvijas mērogā un ir sniedzis savus pakalpojumus dažādos pasākumos: karalienes Elizabetes vizītē Latvijā arēnā „Rīga”, Dailes teātra vasaras festivālos, Rīgas pilsētas svētkos, Nacionālā teātra festivālos, Visas Latvijas Jauniešu koru festivālā Valmierā un citos lielos valsts mēroga pasākumos, kā arī „Robinsona dārgumi” tūrē Klaipēdā un Kauņā. Plašu atzinību un popularitāti Balvos ir guvis ikgadējais mūzikas festivāls „Osvalds”, deju mūzikas festivāls „Masparade”, kā arī „Nāc un tusē” deju maratons. Plašākie un lielākie pasākumi tomēr jāorganizē lielākajās pilsētās – Rīgā, Ventspilī, Daugavpilī, Valmierā u.c.

Kā pastāstīja I. Punculs, lielākais noslogojums firmai esot vasaras sezonā, kad sākas dažādi mūzikas festivāli un pilsētu svētki. Darbs ir specifisks arī ar to, ka darbiniekiem pilna darba slodze ir tieši brīvdienās, tāpēc te paliekot strādāt tikai šīs jomas fanāti – cilvēki, kam šī nodarbošanās ir gan darbs, gan hobijs.

Problēmsituācijām – radoša pieeja

Pasākumu organizēšana vienmēr prasa arī lielu atbildību un profesionālās iemaņas un pieredzi, katra problēmsituācija – radošu pieeju un ātru risinājumu.

Kā pastāstīja direktors, šādā darbības jomā neiztikt arī bez starpgadījumiem un kurioziem. Kāda slavena Latvijas dziedātāja esot iedzērusi dūmu ģeneratoram domāto šķidrumu, kas bijis ieliets minerālūdens pudelē, nav izdevies izvairīties arī no elektrības pazušanas un citiem starpgadījumiem. Sagatavošanās lielākiem pasākumiem prasa vairākas dienas un to organizēšanā piedalās visi firmā strādājošie darbinieki, kas vasaras sezonā esot krietni pāri divdesmit. Par darba trūkumu “Diogens audio” sūdzēties nevar, dažreiz nākas arī atteikties no kāda pasākuma svētku dienās, lai darbinieki kaut pa retam varētu pavadīt brīvdienas vai svētkus ģimenes lokā.

Tāda jau ir šī darba specifika – radīt svētkus citiem, pašiem strādājot. Bet galvenais jau ir tas, lai pasākums būtu izdevies, tad prieks ir gan citiem, gan arī pašiem.

Iveta Elste
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale