Par Latgales kultūras atbalsta programmas izpildi

Latgales reģiona attīstības aģentūra apkopojusi un iesniegusi Kultūras ministrijai pārskatu par Latgales kultūras atbalsta programmas izpildi. Latvijas Republikas Kultūras ministrija 2005. gada 12.aprīlī slēdza līgumu ar Latgales reģiona attīstības aģentūru par programmai paredzēto līdzekļu 8000 LVL apjomā administrēšanu.


Līgums paredzēja finansējuma sadalīšanu atklātā projektu konkursā, kurā tika aicinātas piedalīties Latgales plānošanas reģiona pašvaldībās reģistrētas juridiskas personas – pašvaldības, valsts un pašvaldību iestādes, kultūras institūcijas, izglītības iestādes, sabiedriskas organizācijas, biedrības. Un tā 2005. gada 13. maijā ar Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes lēmumu tika izsludināts pirmais Latgales kultūras atbalsta programmas projektu atklātais konkurss.

Līdz projektu pieteikumu iesniegšanas termiņam – 3.jūnijam, Latgales reģiona attīstības aģentūra saņēma 63 projektu pieteikumus no visiem Latgales rajoniem. Latgales kultūras programmai projektu kopējais pieprasītais finansējums bija 63 707 LVL, kas astoņas reizes pārsniedza programmas finansiālās iespējas.

Projektu vērtēšanas rezultātā, no Latgales kultūras programmas līdzekļiem tika atbalstīti 13 projekti, par šo projektu finansēšanu 21.jūnijā tika pieņemts Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes lēmums.

Atbalstīto projektu saraksts:

OrganizācijaProjekta nosaukumsProgrammas finansējums**
Līksnas pagasta padomeLatgaliešu jaunās mūzikas festivāls “Muzykys Skrytuļs” Latgales jaunatnei505,00
Baltinavas vidusskolaVosorys muoceibu i atpyutys nūmetne školu jaunuotnei “Atzolys”620,00
Rēzeknes rajona Izglītības pārvaldeTautas mūzikas instrumentu darbnīca545,00
Latgaliešu valodas, literatūras un kultūrvēstures skolotāju asociācijaLatgaliešu rakstu valodas, literatūras un kultūrvēstures apguves metodiskā centra pilnveide590,00
Latgales mākslas un amatniecības centrsNosūti sveicienu draugam latgaliešu valodā!500,00
S/o Latgales kultūras centrsKultūrvēsturiska un literāra gadagrāmata “Tāvu zemes kalendars” 2006.gadam, 67.gadagājums2000,00
S/o “Redaktoru klubiņš”Publikācijas un sienas pārliekamais kalendārs “Latgaliskais Balvu rajonā”700,00
Jauniešu biedrība “Dagne”Dagdas jezuīta Mihaela Rota darbības apzināšana Latgalē240,00
Krāslavas novada kultūras namsStarptautiskais glezniecības plenērs “Krāslavas palete 2005”525,00
Latgales kultūrvēstures muzejsLatgales kultūras mantojuma saglabāšana, keramikas vecmeistaru darbu iepirkšana Latgales kultūrvēstures muzeja krājumam.200,00
S/o Daugavpils reģiona mākslinieku asociācijaMākslas katalogs “Leonīds Baulins 1945.-2002.”300,00
Ludzas tautas namsLatgales novada senioru festivāls “Mēs esam gājuši caur saules vārtiem un atnesuši daļiņu no tās!” Ludzā300,00
Kārsavas Tautas namsVizuālais stāsts “Par sevi, draugim i Latgolu”. Otrā daļa.400,00

Latgales kultūras atbalsta programma pirmo reizi Latgales reģiona vēsturē sekmēja tieši reģionālās identitātes izkopšanu, Latgales tradīciju attīstību, to integrēšanu modernajā sabiedrībā un kultūras tūrisma aktivitātēs. Projekti atspoguļoja reģiona kultūras procesa daudzveidību un piedāvāja inovatīvus risinājumus Latgales kultūras izkopšanā. Iepriecina, ka vairāki projekti piedāvāja jauniešu redzējumu Latgales kultūras procesa virzīšanā. Piemēram, videofilmas uzņemšana latgaliešu valodā, latgaliešu jaunās mūzikas festivāla rīkošana, vasaras nometnes organizēšana skolu jaunatnei latgaliešu rakstu valodas un kultūrvēstures apgūšanai, pārliekamā kalendāra „Tradicionālais Balvu rajonā„ izdošana.

Augstāko Vērtēšanas komisijas punktu skaitu saņēma Līksnas pagasta padomes un Latgales studentu centra projekts „Latgaliešu jaunās mūzikas festivāls “Muzykys Skrytuļs” Latgales jaunatnei”. Festivāls ieviesa pilnīgi jaunu tradīciju Latgales kultūras dzīvē, notika ar plašu publicitāti, saņēma lielu skatītāju atsaucību, pirmo reizi iezīmēja liela un nākotnē ikgadēja pasākuma vietu Daugavpils rajonā Līksnas pagastā. Pasākuma veiksmīga norise ir rosinājusi to turpināt katru gadu un virzīt projektu tālāk finansējuma saņemšanai Eiropas reģionālā attīstības fonda INTERREG IIIA programmā.

Ar redzamiem rezultātiem realizēti arī citi projekti. Rēzeknes rajona padomes projekts “Tautas mūzikas instrumentu darbnīca” atbalstījis seno mūzikas instrumentu ekspozīcijas izveidošanu un pilnveidojis mūzikas instrumentu darbnīcas tehnisko bāzi Gaigalavas pagastā. Līvānu novada domes Latgales mākslas un amatniecības centrs projektā „Nosūti sveicienu savam draugam latgaliešu valodā” sagatavoja īpašas atklātnes un organizēja to sūtīšanas akciju. Projekts un ar to saistītā plašā publicitāte pievērsa Latvijas sabiedrības uzmanību Latgales kultūras vērtībām – valodai, amatiem, tradīcijām. Krāslavas novada kultūras nams organizēja tradicionālo glezniecības plenēru „Krāslavas palete 2005”, kurā piedalījās 17 mākslinieki no Latvijas, Baltkrievijas un ASV. Plenērā radītie mākslas darbi papildinājuši Krāslavas vēstures un mākslas muzeja fondus naudas izteiksmē 3835 LVL apjomā (pēc ekspertu komisijas vērtējuma). Latgales kultūras centrs izdevis „Tāvu zemes kalendāra” 2006. gada laidienu. Ar Latgales programmas piešķirto atbalstu Latgales kultūrvēstures muzejs Rēzeknē veicis Latgales keramikas vecmeistaru A.Paulāna, P.Vilcāna A.Šmulāna un J.Ruduka darbu iepirkumus un tādā veidā papildinājis Nacionālo muzeju krājumu ar unikālu kultūras mantojuma daļu.

Prasme ar nelielu finansējumu veikt lielas, radoši interesantas, sabiedriski nozīmīgas un pamanāmas lietas ir raksturīga Latgales kultūras atbalsta programmas projektu realizācijas pazīme.

Programma atbalstījusi 8 pašvaldību un institūciju iesniegtus projektus un 5 ar kultūru saistītu sabiedrisku organizāciju projektus, līdz ar to ir sniegts nozīmīgs valsts atbalsts pilsoniskās sabiedrības iniciatīvām kultūrā.

Latgales plānošanas reģiona attīstības aģentūra izsaka pateicību Kultūras ministrijai par uzsākto kultūras decentralizācijas procesu un sadarbību Latgales kultūras atbalsta programmas realizācijā.

Ar gandarījumu Latgales reģiona attīstības aģentūra paziņo, ka ir saņemts atbalsts Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammu konkursā, Latgales kultūras projektu konkursam piešķirot 20 000 LVL. Projektu konkursu LRAA plāno izsludināt šī gada martā.