Seminārā “Atzolys” jaunieši izzinās latgaliešu valodu, kultūru un Dagdas puses kultūras vērtības

Nākamnedēļ, no 6. līdz 9. augustam, Dagdā notiks latgaliskais seminārs jauniešiem “Atzolys”, kurā vairāk nekā 20 jaunieši no Latgales un citām vietām lekcijās, radošajās nodarbībās un ekskursijās izzinās latgaliešu valodu un kultūru. Pirmo reizi latgaliskais seminārs jauniešiem notika 2004. gadā Ludzas novada Kārsavā, un šogad “Atzolys” svinēs 20 gadu pastāvēšanu. “Atzolys” ir bijis kā atspēriena punkts arī daudziem šobrīd latgaliskajā kultūrtelpā zināmiem aktīvistiem vairāk izzināt un iesaistīties latgaliskās kultūras un reģiona sabiedriskajos procesos.

Dagdā paredzētajā latgaliskajā seminārā “Atzolys” piedalīsies vairāk nekā 20 jaunieši no 16 līdz 22 gadu vecumam ar interesi mācīties latgaliešu rakstu valodu, runāt latgaliski, iepazīt latgalisko kultūru un vērtības, lai stiprinātu savu identitāti, būtu zinoši par procesiem, notikumiem un personībām Latgalē un latgaliskajā kultūrā, turpmāk paši vairāk iesaistītos pilsoniskās sabiedrības veidošanā, kā arī socializētos, veidotu jaunus kontaktus, saturīgi pavadītu laiku, iedvesmotos un vairāk izzinātu Dagdu, tās apkārtni un aktīvos darītājus.

Šī gada seminārā piedalīsies 24 dalībnieki no Balvu, Ludzas, Krāslavas, Preiļu, Rēzeknes, Varakļānu novadiem, Rēzeknes un Daugavpils valstspilsētām, kā arī no Liepājas, Rīgas un Nīderlandes. Semināra norisei Dagda izvēlēta, pateicoties vietējā jaunieša Linarda Kalniņa aicinājumam, kas izskanēja pērnā gada novembrī Līvānos rīkotajā pasākumā jauniešiem “SPĀKA LAB”, ka Dagdā vajagot vairāk latgalisko notikumu.

Ar jauniešiem vasaras seminārā strādās: latgaliešu rakstu valodas nodarbības vadīs latgaliešu rakstu valodas speciāliste Māra Mortuzāne-Muravska, par teātri un latgaliešu valodu nodarbību vadīs aktieris Jānis Kronis, improvizācijas nodarbības vadīs pasākumu vadītājs un improvizators Kozmens (Mārtiņš Kozlovskis), par Latgali un latgalisko mārketingā stāstīs uzņēmējs un zīmola “Latgalactica” radītājs Raimonds Platacis, raidierakstu veidošanas praktisko darbnīcu vadīs jauniešu raidījuma “Pīci breinumi” komanda, par Latgales informatīvo telpu runās raidījumu veidotāja Vladislava Romanova, ar latgaliešu valodas lietošanu un vajadzību digitālajos rīkos iepazīstinās projekta “Bolsu tolka” pārstāve Kristīne Pokratniece, radošās darbnīcas vadīs dizainere Liāna Merņaka-Ņikitina, tāpat jaunieši viesosies muzejā “Andrupenes lauku sēta” un Dagdas folkloras centrā izzinās Latgales līgavas 19. gadsimta pūru, piedalīsies orientēšanās spēlē, kā arī paši rīkos debašu un danču vakarus.

Semināra norisi finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, kā arī Latgales kultūras programma, kuru īsteno Latgales reģiona attīstības aģentūra ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” atbalstu. Semināra rīkotājs ir latgaliešu kultūras kustība “Volūda” (biedrība “LgSC”).

Ieskats 2022. gada seminārā – apvienības “Atzolīši” (pied. Ūga) videoklips “Zalts sudobra vītā” www.youtube.com/watch?v=KmHCtHra9uc

Plašāka informācija:
Edeite Laime
Latgalīšu kulturys kusteiba “Volūda” (biedrība “LgSC”)
29509672
lgsc@lgsc.lv
lgsc.lv | voluda.lv