Kopīgā ceļā uz ilgtspējīgām pusdienām: Latgales un Tartu reģioni mācās no Somijas pārtikas atkritumu samazināšanas piemēriem

No 15. līdz 18. septembrim Latgales plānošanas reģiona delegācija kopā ar kolēģiem no Tartu devās uz Lappeenranta, Kirkkonummi un Helsinkiem, lai gūtu praktisku pieredzi pārtikas atkritumu samazināšanas un ilgtspējīgas ēdināšanas risinājumu ieviešanā izglītības iestādēs. Mācību brauciens tika organizēts Interreg Centralās Baltijas programmas projekta “SchoolFood WasteSolutions” (CB0600301) ietvaros.

Mācību vizītes programma tika veidota ciešā sadarbībā ar Somijas partneriem. Esam īpaši pateicīgi Nilesh Tailoram un Jukka Haninenam – kompānijas “Biovaaka” pārstāvjiem. Uzņēmums ražo pārtikas atkritumu digitālo monitorēšanas rīkus un pievērš lielu uzmanību savā darbībā arī izglītojošajam faktoram.

Taipalsaari skolā, kas atrodas nelielā Somijas pašvaldībā, delegācijas pārstāvji novēroja, kā bērniem tiek mācītas veselīgas ēšanas kultūras prasmes – skolēni jau no 1.klases paši servē sev pusdienas, skolotāji piedalās maltītē, iedrošinot nogaršot dažādus ēdienus, un paši bērni arī novāc traukus. Īpaša uzmanība tiek pievērsta atkritumu apjomam: ja šķīvī paliek pāri ēdiens, bērni to izmet un saņem vizuālu atgriezenisko saiti – priecīgu vai bēdīgu sejiņu atkarībā no izmestā daudzuma. Tartu delegācijas pārstāve, uzturspeciāliste Triin Muiste, uzsvēra, ka viens no risinājumiem būtu svērt gan šķīvī ieliktā ēdiena, gan pāri palikušo atkritumu daudzumu. Tas ļautu precīzāk novērtēt, vai bērns patiešām ir paēdis, un vienlaikus palīdzētu sekot līdzi pārtikas atkritumu apjomam.

Lappeenrantas Tehnoloģiju universitātē mērķtiecīgi tiek veidota ilgtspējīga vide gan studentiem, gan pasniedzējiem. Delegācija tur iepazinās ar digitālajiem rīkiem, kas ļauj efektīvi uzraudzīt pārtikas atkritumu apjomus. Uzņēmuma ”Biovaaka” izstrādātās sistēmas nosver ēdiena pārpalikumus un nekavējoties sniedz datus par izmesto daudzumu un izmaksām, tādējādi veicinot lietotāju izpratni par resursu taupīšanas nozīmi. Studentiem par iesaisti ilgtspējas aktivitātēs tiek piešķirti pat kredītpunkti studiju programmā. Universitātes pārstāvji norādīja, ka katra studiju gada sākumā atkritumu apjoms ir lielāks – jaunie ārvalstu studenti ierodas ar dažādiem ēšanas paradumiem un vēl nepievērš uzmanību ekoloģiskajiem aspektiem. Tomēr jau janvārī vērojama būtiska pozitīva izmaiņa – studenti apgūst un ikdienā ievieš jaunus ieradumus arī ēšanas kultūrā.

Kirkkonummi pašvaldība, kas atrodas netālu no Helsinkiem, ir viena no lielākajām reģionā. Vizītes laikā delegācija tikās ar pārtikas pakalpojumu vadītāju Johannu Tuppurainenu, kura skaidroja, kāpēc pašvaldība aktīvi ievieš pārtikas atkritumu mazināšanas risinājumus skolu virtuvēs – tas palīdz būtiski ietaupīt izmaksas. Pašvaldībā darbojas četras centralizētas virtuves, kurās tiek gatavotas skolēnu pusdienu sagataves. Tās tālāk tiek piegādātas izglītības iestādēm, kur maltītes tiek pasniegtas bufetes veidā. Sarunā tika īpaši uzsvērta arī sadarbība ar vecākiem un vietējām kopienām, lai mainītu ieradumus un veicinātu izpratni par pārtikas vērtību, lai gan pati Johanna atzina – šajā jomā darāmā vēl netrūkst.

Helsinkos dalībnieki iepazinās ar projekta ”Food Waste Ecosystem” pieredzi, kur eksperti Meri Mathlin un Heta Hyvärinen stāstīja, ka tas tiek īstenots Helsinku metropoles reģionā ar mērķi attīstīt aprites ekonomiku, samazināt pārtikas atkritumus un veicināt to atkārtotu izmantošanu, tostarp pārtikas ziedošanu mazturīgajiem. Projekta ietvaros tiek testētas digitālās lietotnes, rīkotas darbnīcas un ieviesti pilotprojekti, kas sniedz praktiskus risinājumus gan publiskajā, gan privātajā sektorā

Savukārt Helsinku pašvaldības uzņēmums Palvelukeskus Helsinki, kas ik dienu nodrošina ap 100 000 maltīšu skolās, bērnudārzos un sociālajās iestādēs, demonstrēja savu apņemšanos līdz 2030. gadam uz pusi samazināt pārtikas atkritumus. Īpaši iedvesmojošs ir “Food Waste Ambassador” modelis – speciālisti apmeklē izglītības iestādes, sadarbojas ar darbiniekiem un skolēniem, skaidro ilgtspējīgas ēdināšanas principus un palīdz ieviest risinājumus ikdienas praksē

Mācību brauciena dalībniekiem pašiem bija iespēja iziet visu bufetes servēšanas ciklu – no ēdiena paņemšanas līdz atkritumu svēršanai un trauku nodošanai. Tāpat iepazinām virtuves aprīkojumu un redzējām, kā praksē tiek pārvaldīta pārtikas atkritumu uzskaite, izmanojot aplikāciju. Latgales pārstāvji atzina, ka Somijas pieredze ir vērtīga un iedvesmojoša. Īpaši izceļama ir digitālo risinājumu praktiskā ieviešana un izglītojošais aspekts, kas motivē skolēnus, studentus un darbiniekus mainīt savus paradumus. Daži delegācijas dalībnieki pat atzina, ka būtu vēlējušies, lai viņu pašvaldības jau agrāk drosmīgāk iesaistītos projektā, lai veicinātu pārmaiņas skolēnu ēdināšanas paradumos arī Latgalē.

Mācību vizītes laikā notika arī projekta “SchoolFood WasteSolutions” kick off pasākums “A Journey to Smarter School Meals Through Food Waste Solutions”. Pasākumu atklāja Latgales plānošanas reģions kā vadošais partneris, uzsverot, ka projekts apvieno ilgtspējību, inovācijas un rūpes par skolēnu labklājību. Programmas laikā izskanēja uzrunas no Interreg Centrālās Baltijas programmas pārstāvjiem, kā arī iesaistīto pašvaldību, skolu un partneru no Latvijas un Igaunijas. Īpaši tika uzsvērts starpnozaru un pārrobežu sadarbības nozīmīgums, kā arī tas, ka projekta īstenošana nav tikai par ēdienkartēm un aprīkojumu, bet gan par attieksmes maiņu – mācīt bērnus cienīt pārtiku, stiprināt skolotāju un pavāru sadarbības lomu mācību procesā.

Šī aktivitāte tiek īstenota ar projekta SchoolFood WasteSolutions atbalstu, kas ir Interreg
Centrālās Baltijas programmas 2021–2027 projekts un līdzfinansēts no Eiropas Savienības
līdzekļiem.