Uzņēmēj, taupi elektrības izmaksas, izmantojot neto norēķinu

Sākot no 1. maija Latvijā sāks darboties neto norēķinu sistēma. To varēs izmantot arī uzņēmumi, kuriem uzstādīti saules paneļi. Jaunā sistēma ļaus pašu saražoto elektrību patērēt vairākos objektos. Skan lieliski, bet, kas ir neto norēķinu sistēma? Uz to mums atbildes palīdzēs rast Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

Neto norēķina pamatbūtība ir vienkārša – pats saražo, pats patērē, bet to, kas saražots par daudz un netiek tūlītēji patērēts – nodod savam elektrības tirgotājam. Pārpalikums savukārt glabāsies “virtuālā makā”, kuru uzņēmējs izmantos, lai segtu elektrības rēķina izmaksas ziemā, kad saules paneļi saražo elektrību krietni vien mazāk vai nemaz.

Jaunā sistēma uzņēmējiem sniegs vairākus labumus un priekšrocības. Tā ir lieliska iespēja ietaupīt elektrības izmaksas. Labā lieta ir tāda, ka šīs sistēmas ietvaros uzņēmējs neskaitīsies kā “elektrības ražotājs”, un attiecīgi arī regulāras atskaites nebūs jāsniedz. Tas novērš jebkādus birokrātiskos šķēršļus.

Te gan jāuzsver, ka īpaši ražošanas uzņēmumiem elektrības izmaksas veido pietiekami lielu daļu no kopējām uzņēmuma izmaksām, un te labs piemērs nav  tālu jāmeklē. Manās dzimtas mājās Latgalē – SIA “Ludzas maiznīca” jau drīzumā plāno izmantot jauno neto norēķinu sistēmu.

SIA “Ludzas maiznīca” dalās pieredzē par labumiem, ko sniedz saules paneļi: “Mums ir noslēgts līgums par  augstu elektrības cenu, tāpēc nolēmām paši ražot elektrību. Saules paneļus uzstādījām 2023. gada vasarā. Nepilna gada laikā esam saražojuši 28 MWh. Lielākoties visu saražoto elektrību mēs izmantojam pašu vajadzībām. Ikdienā ceptuvē darbojas vairākas elektriskās krāsnis, ledusskapji, plītis, ražošanas, pakošanas un uzglabāšanas iekārtas. Visā mūsu ražošanas ķēdē elektrību mēs patērējam ļoti intensīvi, teju 19 stundas elektrības slēdzis ir ieslēgts.”

SIA “Ludzas maiznīca” izsenis ir domājusi par ilgtspējīgu uzņēmuma darbību, sākot jau no pašiem pamatiem. Pieejama lēta elektrība ir resurss, kas praktiski veido mūsu mugurkaulu visā ražošanas ķēdē, lai ik rītu mūsu veikalos pircējiem sarūpētu konditorejas labumus, ko Ludzas iedzīvotāji var iegādāties par saprātīgu cenu. Mums bez pašas ražotnes ir 7 veikali, divi autoveikali un viena kafejnīca. Ar nepacietību gaidām 1. maiju, kad varēsim pievienoties jaunajai neto norēķinu sistēmai. Pateicoties tai, ražotnē saražoto elektroenerģiju varēsim izmantot citos mūsu objektos – maiznīcas veikalos. Varēsim samazināt izmaksas visā uzņēmumā, tas būs liels atspaids,” stāsta SIA “Ludzas maiznīca” vadītājs Teodors Lukašenoks.

Brīžos, kad uzņēmums izmanto pašu saražoto – elektroenerģijas izmaksas ir ‘0 eiro’. Praktiski sakot – uzņēmums izcep maizi vai kliņģeri par pašizmaksu. Kā norāda Ludzas maiznīca – ieceres neto norēķinu sistēmas izmantošanā ir lielas. Plāns ir palielināt uzstādīto saules paneļu jaudu vēl par 12 kW, pašlaik tie ir 63 kW.

Bet, kas notiek tajā mirklī, kad enerģiju pats uzņēmums nevar saražot, piemēram, nav saulaina diena?

Ražot elektroenerģiju pašam varētu salīdzināt ar to pašu kā “dzīvot uz izolētas salas”, bet viens pats uz vientuļas salas ilgtermiņā nevar izdzīvot. Brīžos, kad elektroenerģiju uzņēmums neražo, jo saule visintensīvāk spīd vasaras mēnešos, uzņēmums saņem elektrību no kopējā elektrotīkla. Tajā brīdī uzņēmums samaksā gan par piegādāto elektrību, gan par pakalpojumu, lai nogādātu elektrību līdz uzņēmumam.

Aicinu par neto norēķinu sistēmu plašāk lasīt mūsu mājaslapā.