Sviniet Eiropas Valodu dienu kopā ar mums

700 miljoni eiropiešu no Eiropas Padomē pārstāvētajām 46 dalībvalstīm tiek mudināti savas dzīves laikā apgūt pēc iespējas vairāk valodu: gan izglītības iestādēs, gan pašmācības ceļā. Eiropas Padome ir pārliecināta, ka daudzvalodība ir līdzeklis labākai starpkultūru sapratnei un tā ir mūsu kontinenta kultūras mantojuma galvenā sastāvdaļa. Tāpēc arī Eiropas Padome iestājas par plurilingvismu Eiropā.

Otrdien, 24. septembrī, “Europe Direct Dienvidlatgale” centrs, Eiropas Savienības informācijas punkts sadarbībā ar Daugavpils Universitāti Daugavpilī aicina uz Eiropas Valodu dienai veltītu notikumu “Valodas miera veicināšanai” Daugavpilī, Latgales Centrālajā bibliotēkā. Pasākuma laikā dzīvās bibliotēkas diskusiju veidā varēs uzzināt latgaliešu valodas īpatnības (sovpatneibys), saprast, kā ar latgaliešu valodu var popularizēt Eiropas un atgriešanās mājās stāstus, iepazīt Latgales vietu raksturu caur dziesmām un ieklausīties Eiropas Savienības un Filipīnu jauniešu valodu skanējumā.

Pasākumā “LTG i ES. Dzeivuos sarunys”, kas notiks 26. septembrī plkst.: 13.00 Latgales Centrālās bibliotēkas ASV informācijas centrā Daugavpilī, piedalīsies literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs, reemigrācijas koordinatore Latgalē Ruta Priede,  ar dziesmām latgaliski mūs priecēs Arnis Sloboižaņins, bet Eiropas valodu dienas pasākumu moderēs “Europe Direct Dienvidlatgale” centra vadītājs Oskars Zuģickis. Tāpat, iesākot Eiropas Valodu dienas pasākumu, būs iespēja satikties ar Daugavpils Universitātē studējošajiem citu valstu jauniešiem un viņu runātajām valodām.

Eiropas Valodu diena ir Eiropas Padomes iniciatīva, kas 26. septembrī tiek svinēta nu jau vairāk nekā 20 gadus – kopš 2001. gada, tās mērķis ir pievērst uzmanību Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei. “Europe Direct Dienvidlatgale” centra vadītājs Oskars Zuģickis saka: “Eiropas Valodu dienā uzmanības centrā ir dažādas Eiropas valodas, bet to vidū negribas aizmirst arī par savējo – latgaliešu valodu, tādēļ šoreiz 26. septembrī aicinām daugavpiliešus uzzināt vairāk par latgaliešu valodu, diskutēt par tās vietu citu Eiropas valodu vidū, iepazīt valodu kā līdzekli Latgales reģiona stāstu vēstīšanai tālāk, kā arī pašiem uzzināt ko tādu, kas līdz šim par latgaliešu valodu ir bijis nezināms.”

Pasākumā vietu skaits ierobežots, tāpēc interesentiem aicinām sazināties ar EUROPE DIRECT Dienvidlatgale centra vadītāju, t.: 26565858!

“Europe Direct Dienvidlatgale” centrs aicina interesentus iesaistieties Eiropas Savienības mājas organizētajās iniciatīvās Valodas miera veicināšanai.


Aktuālo informāciju par Europe Direct Dienvidlatgale centra darbību un pakalpojumiem var uzzināt LPR tīmekļa vietnē www.lpr.gov.lv sadaļā Europe Direct Dienvidlatgale, Facebook @EuropeDirectDienvidlatgale. Europe Direct Dienvidlatgale centrs atrodas Saules ielā 15, Daugavpilī.

Papildu informācija: Oskars Zuģickis, “EUROPE DIRECT Dienvidlatgale” centra vadītājs, t.: 26565858, e-pasts: oskars.zugickis@lpr.gov.lv