Sirsnīgs un pozitīvām pieredzēm bagāts aizritēja gada remigrācijas pasākums Latgalē “MĀJAS ❤”

Latgales plānošanas reģions šī gada 18.oktobrī rīkoja gada remigrācijas pasākumu Latgalē “MĀJAS ” Preiļu novadā. Pasākuma mērķis bija rast pozitīvu sadarbības modeli starp valsti, pašvaldībām, remigrantiem un Latvijas valsts piederīgajiem, kas plāno atgriezties Latgalē, parādīt labās prakses piemērus, kas jau tiek īstenoti pateicoties remigrantiem, kā arī uzzināt par citu Latvijas reģionu pozitīvajiem aspektiem darbā ar remigrantiem.

Remigrācijas koordinatore Latgalē Ruta Priede sniedza informāciju par paveikto 2024.gada laikā, aicināja pievērst uzmanību lielajai nozīmei remigrantu ģimeņu atgriešanās faktoram reģiona attīstībai, aktualizēja dzīvesvietas izaicinājuma nozīmi un izklāstīja situācijas analīzi par tukšajiem mājokļiem, kuri rada izdevumus aizbraucējiem un veido problēmu ģimenēm, kuras vēlas atgriezties, bet to nedara, jo grūti atrast dzīvesvietu. Ruta Priede aicināja Latvijas valsts piederīgos aizdomāties, ka varbūt šī ir iespēja, kā Jūs varētu palīdzēt attīstīties reģioniem, sniedzot iespēju iznomāt savus dzīvokļus tiem, kam tie ir nepieciešami un pasargāt paši sevi no liekiem izdevumiem, kas ilgu gadu šķērsgriezumā veido prāvas naudas summas.

Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta Reģionālo atbalsta instrumentu nodaļas vadītājs Zigmārs Erts prezentācijā informēja par remigrācijas atbalsta pasākumiem uzņēmējdarbībā, par to rezultātiem un uzteica Latgales plānošanas reģionu veiksmīgu informatīvu kampaņu veidošanā, lai informācija sasniegtu interesentus! Dari un dari zināmu – šāds sauklis turpmāk biežāk tiks pielietots remigrācijas jomā, lai sekmētu šo procesu!

Nodarbinātības valsts aģentūras Eures konsultantus tīklu pasākumā pārstāvēja Rēzeknes filiāles pārstāve Līga Žoida, kas plaši izklāstīja par palīdzības sniegšanu tautiešiem, kas vēlas atgriezties vēl pirms atgriešanās – par vebināriem, par čatiem tiešsaistē, kur var potenciālie remigranti uzdot sev interesējošos jautājumus un par vakanču gadatirgiem, kur ir iespēja piedalīties darba intervijās vēl atrodoties ārzemēs un atgriezties jau ar garantiju, ka Latvijā būsi nodarbināts.

Aizvien biežāk Latvijā un Latgalē atgriežas ģimenes ar bērniem, kas savulaik ir devušiem prom uz ārzemēm kā jaunieši, tur nodibinājuši ģimenes,  piedzimuši bērni mītnes zemē un tad pienāk lēmuma diena – vēlamies atgriezties mājās. Līdz ar to aktualizējas latviešu valodas apguves jautājums. Latviešu valodas aģentūras metodiķe Ērika Pičukāne ir pārliecināta, ka ļoti daudz ir atkarīgs no vecāku iesaistes valodas apguvē it īpaši, ja vecāki ir latvieši un ir iespēja ģimenē ikdienā runāt latviski. Izstrādāto materiālu un palīglīdzekļu latviešu valodas apguvei ir plašs klāsts, kurus var izmantot vēl esot ārzemēs, lai atgriežoties bērniem un jauniešiem ir vieglāk iejusties Latvijas un Latgales izglītības vidē un sabiedrībā kopumā.

Diskusijā, kurā piedalījās Vidzemes remigrācijas koordinatore Inga Madžule un Kurzemes remigrācijas koordinatore Agnese Berģe, ieguvām labās prakses piemērus, kurus pielieto citu reģionu pašvaldības, uzzinājām arī par kolēģu rīkotajiem pasākumiem Vidzemē un Kurzemē, kas sniedz remigrantu tīklošanās iespējas.

Turpinājumā viesojāmies “Ārdavas muižā,” kurā saimnieko remigrante Maija Krasnā ar vīru Jamie, kas sirsnīgi uzņēmu mūs savās jaunajās mājās, kur darba pietiks visam mūžam – viņi sajuta, ka ir spēks, iedvesma un varēšana Ārdavu atdzīvināt un radīt vietu, uz kurieni cilvēki tiektos. Aglonā kafejnīcā “Somersēta” satikām remigrantu Arni Leonoviču, kas atgriezies no Londonas pēc ilgiem gadiem prombūtnē  un viņam tika radīta darba vieta Preiļu novada rīkotā Remigrācijas atbalsta pasākuma uzņēmējdarbībai konkursa ietvaros.

Pasākuma noslēgumā Latgales remigrācijas koordinatore Ruta Priede teica:

“Paldies ikvienam par darbu, ko mēs ieguldām ikdienā strādājot ar tautiešiem, kas atgriežas! Šodien mēs noteikti radām pārliecību, ka visas trīs iesaistītās puses – valsts, plānošanas reģioni un pašvaldības ir ieinteresētas remigrācijas aktivitāšu veiksmīgā norisē. Mums tiešām ir jārod kopības sajūta, ka mēs esam nepieciešami viens otram, lai reģioni un Latvija augtu un attīstītos!

Jo nekur nav tik labi kā MĀJĀS ❤!

Aktivitāte tika īstenota VARAM projekta  “Reģionālais koordinators remigrācijas veicināšanai” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:

Ruta Priede, Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore,

 t.29119965, ruta.priede@lpr.gov.lv