“Projektu nakts 2024” Līvānos pulcē vairāk nekā 100 jauniešu no visas Latvijas – zināšanas un jaunieši ir mūsu superspēks

Šogad jau astoto reizi Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) organizētajā izglītojošajā jauniešu festivālā “Projektu nakts 2024” vairāk nekā 100 jaunieši no visas Latvijas kopā ar pieredzējušiem ekspertiem attīstīja savas projektu rakstīšanas prasmes. Radošā gaisotnē no 31. jūlija līdz 1. augustam šī gada Latvijas jauniešu galvaspilsētā Līvānu novadā aktualizēta līdzdalības tēma, stiprinot jauniešu kompetences, pilsonisko aktivitāti un konkurētspēju.

Diennakti garā pasākuma programma veidota ar mērķi veicināt radošu un nepiespiestu, taču vienlaikus mērķtiecīgu vidi, kurā jauniešiem apgūt visu nepieciešamo idejas pārvēršanai projekta pieteikumā un vēlāk arī apstiprinātā un finansējumu saņēmušā projektā. Pasākumā jaunieši iedvesmojās no piecu īstenotu projektu pieredzes stāstiem, kā arī kopā ar JSPA mācību vadītājiem un projektu ekspertiem ar neformālās izglītības metodēm intensīvi strādāja pie savu ideju pilnveides.

Pasākumu atklāšanā ceļa vārdus dalībniekiem teica Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga, uzsverot, ka “sabiedrības attīstības dzinulis ir zinātkāre. Mūsu kapitāls ir zināšanas un pieredze – te jūs (jaunieši) pulcējaties, lai to iegūtu to, kas kopīgi var nest labumu gan Latvijas, gan Eiropas nākotnei. Zināšanas un jaunieši ir mūsu superspēks.”

JSPA direktore Līga Lejiņa dalībniekus sveica ar vārdiem: “Kopā ar mērķtiecīgiem mājas saimniekiem – Līvānu novadu – esam radījuši pasauli, kur jauniešiem sapņot, domāt un iegūt visu, lai sapņus īstenotu, darot to nepiespiestā, bet mērķtiecīgā un vadītā vidē. Šis pasākums notiek olimpisko spēļu laikā, kad Latvijas sportists Ernests Zēbolds teica, ka viņa sapnis bijis startēt olimpiskajās spēlēs, un tagad šo iespēju izmanto. Uz to aicinu arī ikvienu jaunieti.”

Savukārt Līvānu novada pašvaldības priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle atklāja, ka festivāls “Projektu nakts” notiek netālu no Jersikas pilskalna, kas saistīts ar karali Visvaldi, kuram arī bija iespaidīgs projekts, kas sniedzās līdz Aiviekstei – projekts par Jersikas karaļvalsti. Multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra “Kvartāls” vadītāja Marija Drīksna pasākuma sākumā atklāja, ka ļoti gaidījusi to mirkli, kad satikts “Projektu nakts 2024” jauniešus un varēs atgādināt, ka jaunieši paši ir savas dzīves prezidenti, un šis pasākums ir īstā vieta, kur par to pārliecināties.

Pasākumā par saviem realizētajiem Erasmus+ jauniešu apmaiņas projektiem stāstīja Cēsu organizācijas “Youth for City-City for youth” pārstāve Iluta Balode, kas projektos kopā ar partneriem no Amsterdamas darbojās ar ielu mākslu, palīdzot iekļauties kopienā un pilsētvidē. Gulbenes biedrības “Dēms” pārstāve Anita Birzniece dalījās Erasmus+ jauniešu apmaiņas projekta pieredzē par kultūrlīdzdalību ar cilvēkstāstu stāstīšanu, atšķirīgām paaudzēm mijiedarbojoties un veidojot starppaaudžu sadarbību. Savukārt Jeļizaveta Ivanovska no Ludzas radošo iniciatīvu kluba un Gints Jankovskis no biedrības “Laiks jauniešiem” dalījās ar savu pieredzi Erasmus+ Līdzdalības projektos. Augšdaugavas novada centrālā pārvaldes pārstāve Olga Pankova, stāstot par “Eiropas Solidaritātes korpuss” solidaritātes projektu, dalījās savos praktiskajos ieteikumos par ilgtspējīgu pieeju, kā, izmantojot materiālus otrreizēji, iekārtot un labiekārtot vidi sev un vietējai kopienai.

Līdzdalības tēma šī gada pasākumā izpaudās ne tikai saturiski, bet arī tā organizācijā, nodot jauniešu pārziņā daļu no festivāla rīkošanas. Piemēram, EuroPeers jaunieši veidoja nakts trasi, progresīvā roka grupa “Aston kais”, kurā ir astoņi jaunieši – seši no Liepājas un divi no Balviem – bagātināja izzinošo festivālu arī ar muzikālu priekšnesumu, savukārt biedrība “Alternatīvā realitāte” pārsteidza dalībniekus ar uguns priekšnesumu. Organizēšanā iesaistītie jaunieši atzīst, ka iespēja ne tikai piedalīties, bet arī īstenot idejas dod lielāku pārliecību par sevi un savām spējām.

Dalībnieki festivālā bija ieradušies no visas Latvijas: no Kurzemes (Tukuma, Ventspils), no Latgales (Naujenes, Daugavpils, Ludzas, Līvāniem, Rēzeknes, Rogovkas, Preiļiem), no Vidzemes (Gulbenes, Smiltenes, Lielvārdes, Cēsīm), no Zemgales (Bēnes, Jelgavas, Bauskas) un Sēlijas (Ilūkstes), kā arī no Rīgas. Pēc pasākuma puse jauniešu atzina, ka ir drīzāk gatavi savu projekta ideju iesniegt ES programmu projektu konkursā. Turklāt būtiski, ka jautājumā “Kā Tu vērtē savas kompetences projekta idejas attīstībā un projekta izstrādē” pirms pasākuma lielākā daļa jauniešu tās novērtēja 1–6 skalas amplitūdā (1 viszemākais – 10 – visaugstākais), bet pēc dalības “Projektu naktī 2024” savu vērtējumu atzīmēja 6–10 robežās.

“Projektu nakts” mērķis sniegt iespēju jauniešiem diennakts garumā kopā ar pieredzējušiem ekspertiem un vienaudžiem attīstīt projektu rakstīšanas prasmes, strādājot pie savām idejām un izzinot iespējas finansējuma piesaistei to īstenošanai. Turklāt pēdējos divus gadus JSPA šo vasaras lielāko pasākumu rīko Latvijas jauniešu galvaspilsētā, tā “lejot ūdeni uz tām pašām dzirnavām” jeb bagātinot konkrētā gada galvaspilsētas notikumu programmu, kā arī jomai nozīmīgu pasākumu rīkojot tur, kas togad ir izvēlēta par jomas vadošo pilsētu. Tādējādi nedēļu pirms Starptautiskās Jaunatnes dienas, kurā notiek par tradīciju kļuvušais IZM jauniešu festivāls “KOPUMS”, “Projektu nakts 2024” ieskandina šo notikumu.

Par JSPA

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir izglītības un zinātnes ministres pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību. JSPA administrē dažādas starptautiskas un valsts līmeņa programmas: “Erasmus+”; “Eiropas Solidaritātes korpuss”, Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem “Eurodesk”, Eiropas skolu sadarbības tīklu “eTwinning”, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, kā arī projektus “Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās” un “PROTI un DARI 2.0”.