Kur sastapt kalēju vai malēju?

Pēc Eiropas Folkloras tīklojuma (European Folk Network) iniciatīvas 23. septembris Eiropā ir pasludināts par Eiropas Folkloras dienu.

Latviešu tautai  ir bagātīgs folkloras mantojums, kas sastāv no tautasdziesmām, pasakām, teikām, nostāstiem, anekdotēm, mīklām, sakāmvārdiem, parunām un ticējumiem. Šajā mantojumā ir arī tautas mūzika, dejas un rotaļas.

Folklora iemieso tautas uzkrāto pieredzi, tradīcijas, ideālus un pasaules uzskatus. Bieži vien tieši folklora ir avots, kurā mēs varam atrast un mācīties daudzas lietas, kas saistās ar tradicionālajām prasmēm un amatiem.

Piemēram, pasaku stāstīšana ir lielisks veids, kā bērniem nodot svarīgu pieredzi.  Caur pasaku varoņu pieredzi izkristalizējas vērtības, kas tiek mantotas no paaudzes paaudzē. Dažreiz tieši pasaka ir tā, kur bērns pirmo reizi sastop kalēju, malēju, maizes cepēju vai abras taisītāju.

Šobrīd 20. gs sākumā lietotie sadzīves priekšmeti, darba rīki ir kļuvuši sveši un neatpazīstami mūsdienu cilvēkam. Bērniem ir grūti saprotamas gan tautas dziesmas, gan pasakas, kurās tiek minēti šie priekšmeti un ar tiem saistītā jēga, piemēram, šķieti, atspole, lize, abra utt.

Lai saglabātu, popularizētu un nodotu nākamajām paaudzēm tautas uzkrāto pieredzi, projektā “Digitālais tūrisms amatniecībā” tiks radītas digitālās ekspozīcijas, kurās varēs vairāk iepazīt tradicionālo amatniecību un prasmes.

Projekta vadītāja Sarmīte Teivāne atzīst, ka digitālo ekspozīciju radīšana ir ļoti nozīmīga visai tradicionālajai kultūrai, jo šobrīd tradicionālās kultūras joma ir digitalizēšanas ceļa sākumā un tradicionālās kultūras elementu iekļaušana ekspozīcijās padarīs tos saprotamākus plašākai auditorijai.

Dažādas amatniecības jomas tiks iekļautas piecās digitālajās ekspozīcijās: “Latgales tradicionālo amatu visums” Daugavpilī, virtuāla izstāde par kokapstrādi, specifisko koka arhitektūru Krāslavā, izstāde par keramiku Anīkščos un divas amatniecības izstādes Paņevežas rajonā – par tradicionālo linu aušanu Aukštaitijas novadā un tradicionālajiem tautas mūzikas instrumentiem Paņevežas rajonā.

Projektu “Digitālais tūrisms amatniecībā” (akronīms D-Tour; Nr. LL-00100) līdzfinansē Eiropas Savienība. Projekts tiek īstenots Interreg VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027. gadam ietvaros.

Kopējais projekta budžets ir 697 275  EUR.  Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 557 820  EUR.

Interreg VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027.gadam mērķis ir veicināt Programmas reģionu ilgtspējīgu un saliedētu sociālekonomisko attīstību, padarot tos konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, mācībām, darbam un tūrismam.

Programmas mājas lapa: www.latlit.eu. Informāciju par projektu var skatīt: latlit.eu/theprojects/d-tour/

Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Latgales Plānošanas reģions, un tas var neatspoguļot Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Projekta vadītāja: Sarmīte Teivāne, +371 65423801, e-pasts: sarmite.teivane@lpr.gov.lv, Latgales plānošanas reģions.

Foto: Sandra Poplavska