Izdots Anitas Mileikas otrais dzejas krājums “ziņas par gadalaikiem”

Latgaliešu kultūras kustība “Volūda” izdevusi dzejnieces Anitas Mileikas otro dzejas krājumu “ziņas par gadalaikiem”. Krājumā publicēti Mileikas 42 jaunākie dzejas darbi latviešu literārajā un latgaliešu rakstu valodā.

“ziņas par gadalaikiem” ir otrais no Krāslavas novada Asūnes nākošās, bet nu Rīgā dzīvojošās literātes Anitas Mileikas dzejas krājums. 2015. gadā “Volūda” (tobrīd vēl kā “Latgolys Studentu centrs”) izdeva Anitas debijas dzejas krājumu “mūžīgā nepārtikusī stirna”, kas tika nomināts Latvijas Literatūras gada balvai (LaLiGaBa) kā viens no tā gada labākajiem debijas darbiem literatūrā, tāpat krājums saņēma Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks 2015” par labāko sniegumu literatūrā.

Pēc pirmā dzejas krājuma iznākšanas Anitas dzeja tika raksturota kā duāla (divas valodas kā izteiksmes līdzeklis), trausla un brutāla, nemiera, kas piedzimst it kā no mīra, no nekā, un miera, kas piedzimst no nemiera, piepildīta. Uzrunājoša ar liriskās varones seksualitāti, pārdzīvojumiem un sievišķību, bet vienlaicīgi autore spēj mūžam senās tēmas napiemētāt ar klišejām un sentimentu (izvilkumi nu literatūrzinātnieces Sandras Ratnieces, dzejnieka Aivara Eipura un filozofa un publicista Ilmāra Šlāpina vērtējumiem).

Jaunajā, nu jau otrajā, dzejas krājumā publicēti 42 Anitas Mileikas dzejoļi latviešu literārajā un latgaliešu rakstu valodā. Krājuma redaktors ir Oskars Orlovs (Raibīs), bet korektore Māra Mortuzāne-Muravska. Dzejas krājuma vāka ilustrācija ir topošās mākslinieces Latvijas Mākslas akadēmijas studentes Lijas Stivriņas speciāli krājumam radīts darbs, bet dzejas grāmatas maketu veidojusi dizainere Liāna Merņaka-Ņikitina. Krājuma izdošanu atbalstījuši Ventspils Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Krājuma redaktors Raibīs, raksturojot jauno izdevumu, saka: “Gan iepriekšējā krājumā, gan arī šajā dzejoļi rakstīti latviešu literārajā valodā un latgaliešu rakstu valodā. Šoreiz tie nesadala autores pasaules redzējumu uz pusēm, bet katrs dzejolis papildina otru. Tādā veidā mēs varam izsekot krājuma sievišķās poētikas nomaiņai no ziemas aukstuma līdz vasaras siltumam. Un atpakaļ.”

Latgaliešu kultūras kustības “Volūda” literatūras projektu koordinatore Kristīne Pokratniece, kura bija Anitas Mileikas pirmā dzejas krājuma projekta vadītāja un kuru literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs nosaucis par Anitas dzejas krustmāti, par jauno krājumu saka: “Anitas dzeja uzrunā ar dabas tuvuma tajā, ar formu. Patiesībā, kad lasu viņas tekstus, man ir sajūta, ka viņa dzīvo kaut kur pie jūras, vakaros iet uzpīpēt uz balkona un vēro “septembra marmelada sauli”, gliemežvākus un dzīvo ikdienišķu, bet tajā pašā laikā sievietes dziļu dzīvi. Un vēl ilgas. Lasīju jaunāko krājumu un redzēju tajā lielas ilgas.

Ielūkoties Anitas Mileikas jaunajā dzejas krājumā piedāvās arī augusta/septembra literatūras, publicistikas un vēstures žurnāls “Domuzīme”, bet satikt un dzirdēt pašu autori varēs 7. septembrī plkst. 11.00 muzikālajās dzejas brokastīs “Gulguošona” Rēzeknes novada Pleikšņos, kā arī 11. septembrī plkst. 19.00 dzejnieces Ingas Pizānes vadītajā literatūras vakaru sērijā “DIVI” Rīgā, bārā un vintage apģērbu veikalā “Northern Grip”, kur Anita Mileika piedalīsies kopā ar literātu, literatūrzinātnieku Valentīnu Lukaševiču.

Dzejas krājums jau pieejams latgaliešu kultūras kustības “Volūda” atbalsta platformā-veikalā voluda.lv, kā arī būs atrodams Latvijas grāmatnīcu plauktos (no septembra vidus). Daļa krājuma tirāžas ir nodota Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, lai tas būtu pieejams pēc iespējas vairāk bibliotēkās reģionos.

Informāciju sagatavoja:
Edeite Laime
“ziņas par gadalaikiem” projekta vadītāja
Latgalīšu kulturys kusteiba “Volūda” (bīdreiba “LgSC”)
29509672
lgsc@lgsc.lv
lgsc.lv | voluda.lv