Inovatīvo biznesa ideju konkursa “Nākotnes atslēga 2024” labāko ideju autori viesojas Norvēģijā

Pieredzes apmaiņas brauciens notika no 12. līdz 15. martam, kura laikā konkursa uzvarētāji viesojās pie Latgales plānošanas reģiona īstenotā projekta “UAP Latgale” partneriem Adgares reģionālajā pašvaldībā.

Pirmajā vizītes dienā grupa apmeklēja Agdares reģionālās pašvaldības Universitātes biznesa inkubatora centru, kur tās vadītājs Kristofers Lilands izstāstīja par inkubatora programmām studentiem, par biznesa inkubatora struktūru un iespējām. Vizītes dienā Universitātē norisinājās Atvērto durvju diena, kuras laikā visas fakultātes prezentēja savas programmas. Kā vienu no interesantākajām un jaunākajām programmām jaunieši atzina Gaming programmu, kurā akadēmiskā un praktiskā veidā ir iespēja to apgūt.

Pēc Universitātes apskates grupa devās uz  populārāko un lielāko Zoodārzu Norvēģijā “Dyreparken”.  Parka darbinieki iepazīstināja ar tās tapšanas vēsturi, kā parks ar katru gadu attīstās un kā tiek domāts par dažādiem inovatīviem risinājumiem, lai parks būtu par populāru galamērķi ne tikai vietējiem, bet arī ārzemju viesiem. Pēc iepazīšanās ar parka prezentāciju grupai bija iespēja izstaigāt Zoodārzu gidi pavadībā, kura iepazīstināja ar tās iemītniekiem un izstāstīja par teritoriju.

Nākamajā dienā uzvarētāji viesojās pie uzņēmējas, kurai pieder veikaliņš, kas apvieno kopā 38 mazu vietējo uzņēmēju produkciju. Pēc sarunām ar iedvesmojošo uzņēmēju grupa devās uz jauniešu biznesa čempionātu, kas pilsētā Kristiensand tiek organizēts katru gadu. Šogad čempionātā piedalījās 108 jauniešu uzņēmumi. Pasākumā jaunieši prezentēja savus uzņēmumus, kurus vērtēja vērtēšanas komisija un tika apbalvoti labākie jauniešu uzņēmumi vairākas nominācijās: labākais biznesa plāns, labākā Inovatīvā ideja, labākais mārketinga plāns, labākais logo, labākā ilgtspējīgākā ideja u.c. nominācijās. Tika apbalvota arī labākā skolotāja Agdares reģionālajā pašvaldībā, kas aktīvi strādā ar jauniešiem uzņēmējdarbības jomā un jauniešu uzņēmējspēju attīstīšanā. Vizītes dalībniekiem bija iespēja aprunāties ar Norvēģu jauniešiem par viņu idejām un kā viņi līdz tām nonāca.

Daudzi grupas dalībnieki atzina, ka ir vērtīga pieredze viesoties Norvēģijā un paskatīties, kā tiek realizēti lieli pasākumi, kā tiek attīstīta uzņēmējdarbība, kā arī ka vizītes laikā viņi guva iedvesmu savas biznesa dejas attīstīšanai un realizēšanai dzīvē.

Pasākums tiek rīkots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” atbalstītā projekta ”Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” ietvaros.

Projekta iesniedzējs – Latgales plānošanas reģions; partneri: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Norvēģijas Agderes reģionālā līmeņa pašvaldība. Projekta kopējās izmaksas visiem partneriem: 1495417,14 EUR.  

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

#EEANorwayGrantsLatvia