“Erasmus+” jaunatnes jomas projektu īstenotājus aicina organizēt pasākumus “Erasmus dienu 2024” ietvaros

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) aicina programmas “Erasmus+” jaunatnes jomas projektu īstenotājus pieteikt un organizēt pasākumus iniciatīvas “Erasmus dienas 2024” laikā, kas no 14. līdz 19. oktobrim notiks visā Eiropā un pasaulē.

“Erasmus dienas” šogad norisināsies jau astoto gadu ar mērķi informēt ikvienu interesentu, tostarp jauniešus un jaunatnes jomā iesaistītos, par Eiropas vērtībām un programmas “Erasmus+” aktualitātēm. Šajās dienās tiks izcelti īstenotie projekti, sniegtās iespējas un ietekme vietējā, valsts un starptautiskā mērogā. Viens no šī gada iniciatīvas saukļiem ir “Uzmanību, gatavību, aiziet!”, kas atspoguļo sporta spēļu garu 2024. gada olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs Parīzē. Līdzīgi kā sporta sacensībās, arī “Erasmus+” projektos vērojama starptautiskā sacensība, kas iesaista programmas dalībniekus arvien jaunos un kopīgos piedzīvojumos.

Kas un kā var organizēt “Erasmus dienu” aktivitātes?

Pieteikt un organizēt “Erasmus dienu” pasākumus var dalībnieki no valsts iestādēm, organizācijām, nevalstiskajām organizācijām, izglītības un mācību iestādēm, pētniecības centriem un citi, kuri īsteno vai ir īstenojuši programmas “Erasmus+” projektus un vēlas dalīties pieredzē, pastāstīt par “Erasmus+” iespējām, kā arī iedrošināt izmantot programmas iespējas tos, kuri līdz šim to vēl nav paspējuši. Piedalīties šajos pasākumos aicināts ikviens interesents.

Informācija par visiem iniciatīvas ietvaros organizētajiem pasākumiem ir pieejama tīmekļvietnes www.erasmusdays.eu interaktīvajā kartē, kur šobrīd atrodamas jau vairāk nekā 1000 aktivitātes. Organizāciju pārstāvji un citi “Erasmus+” jaunatnes jomas projektu īstenotāji aicināti izmantot šo iespēju – dalīties ar savu pieredzi un programmas sniegtajām iespējām, papildinot kopīgo aktivitāšu karti ar savu pasākumu.

“Erasmus dienu” laikā var organizēt dažādu formātu pasākumus – klātienē, tiešsaistē vai hibrīdformātā. Pasākumu veidi var būt semināri, zibakcijas, izstādes, konkursi, izglītojošas nodarbības, atvērto durvju dienas un cita  veida aktivitātes, kas vislabāk ļauj dalīties tieši jūsu unikālajā pieredzē. Organizatori pasākumos aicināti koncentrēties uz tādām tēmām kā starptautiskā mobilitāte, Eiropas vērtības, kā arī kādu no četrām “Erasmus+” prioritātēm: iekļaušana un daudzveidība; digitālā pārveide; vide un klimata pārmaiņu novēršana, kā arī līdzdalība demokrātiskajos procesos.

Iniciatīvas laikā notiek arī sociālo mediju izaicinājums, kurā “Erasmus+” dalībnieki un projektu īstenotāji aicināti dalīties savā pieredzē, sociālajos medijos publicējot foto, video vai cita formāta stāstus, pievienojot mirkļbirku – #ErasmusDaysChallenge.

Mācības par pasākumu organizēšanu

Ja vēlaties uzzināt, kā organizēt jauniešiem saistošus pasākumus, līdz 8. septembrim iespējams pieteikties vienas dienas neformālās izglītības mācībām “Kā veidot jauniešiem saistošus pasākumus par iespējām “Erasmus+” programmā?”. Mācības notiks 16. septembrī Rīgas jauniešu centrā “Kaņieris” un sniegs iespēju gan uzlabot kompetences pasākumu organizēšanā, gan radīt idejas savam pasākumam, ko pēc tam varēs īstenot “Erasmus dienu” laikā.

Par iniciatīvu “Erasmus dienas”

“Erasmus dienas” aizsāka Francijas “Erasmus+” aģentūra 2017. gadā ar mērķi veicināt izpratni un popularizēt programmas “Erasmus+” sniegtās iespējas izglītības, mācību, jaunatnes un sporta jomās. Šī iniciatīva, kuru atbalsta Eiropas Komisija, sniedz iespēju “Erasmus+” projektu īstenotājiem, dalībniekiem un ekspertiem dalīties pieredzē un iedvesmot jaunus dalībniekus, lai vairotu starptautisko projektu pozitīvo ietekmi uz personīgo un profesionālo izaugsmi. Pērn “Erasmus dienu” ietvaros 53 valstīs norisinājās 9635 pasākumi.