Diskusijas Ludzā: Darbaspēks un izglītība Latgales attīstībai

Šodien, 24. maijā, Ludzā notika Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Latgales padomes un Latgales apakškomisijas apvienotā sēde, kuras galvenā tēma bija “Darbaspēks un izglītība Latgalē”.

Pasākumā piedalījās Latgales plānošanas reģiona, Latgales SEZ, Latgales uzņēmējdarbības centra pārstāvji, kā arī pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Rēzeknes SEZ, Malnavas koledžas, Latgales Industriālā tehnikuma, Rēzeknes tehnikuma, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas, Daugavpils Universitātes un Nodarbinātības valsts aģentūras.

Sēdes laikā Vladislavs Stankevičs, Latgales speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieces vietnieks, sacīja: “Šodien bija vērtīga pieredzes apmaiņa ar uzņēmējiem, ministriem un atbalsta iestādēm. Diskutējām par reģiona attīstības šķēršļiem un iespējām uzlabot izglītības sistēmu Latgalē. Mēs nonācām pie kopīga secinājuma, ka nepieciešams mazināt nodokļu slogu uzņēmējiem, lai veicinātu reģionālo attīstību un piesaistītu jaunus investorus.”

Ruta Priede, Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore, piebilda: “Ļoti vērtīga bija diskusija par darbaspēku, īpaši par to, kurās profesijās trūkst speciālistu. Plānojam kopā ar LTRK informatīvo kampaņu remigrantiem, lai iesaistot LTRK biedrus – uzņēmējus, uzrunātu remigrantus ārzemēs un nodrošinātu viņiem darba vietas, atgriežoties Latvijā.”

Pasākuma noslēgumā dalībniekiem bija iespēja apmeklēt vietējos uzņēmumus SIA “Organic Products” un SIA “Ludzas Maiznīca”, lai iepazītos ar to darbību un sasniegumiem.

Šāda veida tikšanās un diskusijas ir būtiskas, lai identificētu un risinātu problēmas, ar kurām saskaras Latgales reģions, un veicinātu tā attīstību gan ekonomiskajā, gan izglītības jomā.