Digitālie risinājumi nemateriālajam kultūras mantojumam

Mūsdienu sabiedrībā arvien vairāk pieaug prasība pēc digitāliem risinājumiem, un tehnoloģijas aizvien vairāk integrējas visdažādākajās nozarēs, produktos un pakalpojumos. Savukārt, bieži vien nemateriālā kultūras mantojuma (turpmāk tekstā –  NKM) apgūšanā un pārmantošanā tiek pielietotas tikai tradicionālās darba metodes, tāpēc NKM piedāvājumam ir grūti konkurēt ar mūsdienīgiem digitāli aprīkotiem izziņu un izklaides centriem. No tā cieš NKM, jo ir maz iespēju radīt interesi par to bērnos un jauniešos, tāpēc nepieciešams dažādot un papildus ieviest jaunas mūsdienīgas metodes un instrumentus NMK saglabāšanai, apgūšanai un popularizēšanai.

Šī gada 30.jūlijā Latgales plānošanas reģions tiešsaistē tikās ar sadarbības partneriem no Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādes “Vienības nams” (LV), Krāslavas novada pašvaldības (LV), Anīkšču mākslas inkubatora – mākslas galerijas (LT) un Paņevēžas rajona pašvaldības administrācijas (LT), lai projektā “Digitālais tūrisms amatniecībā” (akronīms D-Tour) veidotu vienotu digitālā tūrisma produktu – pārrobežu tūrisma maršrutu “Digitālās amatniecības prasmes”.

Digitālo izstāžu apvienošana vienā kopīgā tūrisma produktā ir loģisks papildinājums “Pārrobežu tūrisma maršruta koncepcijai” (2022), ko Latgales plānošanas reģions izstrādāja projekta LLl-539 “Amatniecība kā tūrisma produkts bez robežām” (Interreg V-A Latvijas – Lietuvas programma 2014-2020) ietvaros. Pārrobežu tūrisma maršruta koncepcijas mērķis ir veicināt tradicionālās amatniecības prasmju ilgtspējīgu izmantošanu, saglabājot un popularizējot tās kā Latvijas un Lietuvas pārrobežu teritorijas kultūrvēsturiskā mantojuma kopīgu iezīmi un kopīgu tūrisma produktu, kas ilgtermiņā varētu piesaistīt tūristu interesi Latgales reģionam un Utenas un Paņevežas (Aukštaitijas) apriņķiem, kā arī veiksmīgāk integrēt amatniekus kā partnerus tūrisma projektu un produktu veidošanā un realizācijā praktiskajā dzīvē.

Projektā “D-Tour” Latgales reģionā Latvijā un Utenas un Paņevežas rajonos Lietuvā tiks izveidota digitāla interaktīvo izstāžu sērija. Dažādas amatniecības jomas tiks iekļautas piecās digitālajās ekspozīcijās: “Latgales tradicionālo amatu visums” Daugavpilī, virtuāla izstāde par kokapstrādi, specifisko koka arhitektūru Krāslavā, izstāde par keramiku Anīkščos un divas amatniecības izstādes Paņevežas rajonā – par tradicionālo linu aušanu Aukštaitijas novadā un tradicionālajiem tautas mūzikas instrumentiem Paņevežas rajonā.

Šīs izstādes ne tikai demonstrēs tradicionālo amatniecību, prasmes un dabisko materiālu izmantošanu, bet arī kalpos kā tilts starp senajām tradīcijām un modernajām tehnoloģijām, veicinot dziļāku izpratni par reģionu kultūras bagātību.

Latgales Plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja/LSEZ pārvaldniece Iveta Maļina-Tabūne atzīst, ka efektīvi apvienojot un izmantojot mūsdienu tehnoloģiskos risinājumus un tradicionālo kultūras mantojumu, tiks izveidots jauns, inovatīvs kultūras un tūrisma produkts, kas nodrošinās jaunas izglītības un brīvā laika pavadīšanas iespējas, piesaistīs jaunus interesentus tradicionālās kultūras izpausmēm caur mūsdienīgiem tehnoloģiskiem risinājumiem, kā arī piesaistīs tūristus un veicinās apmeklētāju skaita pieaugumu reģionā.

Šo projektu līdzfinansē Eiropas Savienība. Projekts tiek īstenots Interreg VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027. gadam ietvaros. Kopējās projekta izmaksas ir 697 275 EUR. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 557 820 EUR.

Programmas mājas lapa: www.latlit.eu.

Informāciju par projektu var skatīt. latlit.eu/theprojects/d-tour/