8. maijā Daugavpilī vērienīgi svinēs EIROPAS PAGALMA SVĒTKUS

Maijā visā Eiropā un Latvijā plaši tiek atzīmēta Eiropas diena. Dažādos pasākumos un aktivitātēs kopā stiprinām izpratni par mūsu kā eiropiešu izaugsmes iespējām, solidaritāti, kultūru dažādību un vērtībām, kas mūs vieno. Mēs esam daļa no Eiropas Savienības, kas rūpējas par drošību un iestājas par demokrātiju, tiesiskumu un brīvībām.

Eiropas nedēļas laikā EUROPE  DIRECT Dienvidlatgale centrs sadarbībā ar Eiropas Parlamenta biroju Latvijā, Konrāda Adenauera fondu un biedrībām “Latvijas pilsoniskā alianse” un “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” un partneriem, 8. maijā sarūpējuši plašu svētku programmu, kurā iesaistīties varēs ikviens iedzīvotājs. Piedaloties Eiropas svētku pasākumos, stiprināsim savu līdzdalību un atbildību par Eiropas un Latvijas tagadni un nākotni kopā.

Savukārt Daugavpilī Eiropas nedēļas svinības aizsāksies 8. maijā ar “EIROPAS PAGALMA SVĒTKIEM”, kad dienas garumā, no plkst. 11.50 līdz 20.00, aktīvi darbosimies Daugavpils Valsts ģimnāzijas un Vienības pamatskolas kopīgajā pagalmā. Mācību iestādes aicinām pasākumam pieteikt savu dalību pasākumiem aizpildot pieteikumu: docs.google.com/forms/

Daugavpils iedzīvotājus svētku pagalmā gaidīs skatuve ar plašu izklaides programmu – uzrunām, koncertiem, meistarklasēm un konkursiem. Pasākumā varēs  apskatīt un apgūt dažādas prasmes, iesaistīties sarunās ar Eiropas Parlamenta deputātiem un ERASMUS + programmas studentiem, vērot militārās tehnikas un ekipējuma demonstrējumus, iesaistīties grafiti meistardarbnīcā un akcijā “Rokasspiediens Eiropai”. Savukārt telšu pilsētiņā ikviens varēs iepazīties ar Daugavpils Universitātes, Daugavpils Jaunatnes un sporta pārvaldes, Latgales Centrālās bibliotēkas, Latgales Industriālā tehnikuma, Daugavpils Inovāciju centra, Latvijas Jaunatnes galvaspilsētas, Zemessardzes un biedrību “Latvijas Jaunatnes Padome”, “NEW EAST”, “Klubs Māja”, “Radošais sektors”, “TempART” darbību. Pasākums notiks divās daļās pamatskolu (pl. 11.50) un vidusskolu (pl. 13.00) jauniešiem, kuru noslēgumā pl. 14.00 ikvienam Latvijas jaunietim, kas vēlēsies pārbaudīt savas zināšanas par Eiropu, būs iespēja piedalīties tiešsaistes “PRĀTA SPĒLĒS” un iegūt balvas. Erudīcijas konkursā var piedalīties jebkura Latvijas mācību iestāde iepriekš piesakoties: ej.uz/eddpagalmasvetki24 .

Savukārt, lai stiprinātu vienotu Eiropas vērtību popularizēšanu, jauniešu savstarpējo sadarbību un viedokļu apmaiņu, EUROPE DIRECT Dienvidlatgale centrs, sadarbībā ar EUROPE DIRECT Visaginas centru (Lietuva) un biedrību “Debašu centrs”, kā arī ar Daugavpils Valsts ģimnāziju, Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolu – licejs, Daugavpils Valstspilsētas vidusskolu un Visaginas Atgimimo ģimnāziju (Lietuva), 8. maijā Daugavpils Vienības namā no pl. 10.00 līdz 12.50 rīko divas jauniešu debašu cīņas “Vētījam demokrātiju”, kur galvenās debašu tēmas būs Baltijas 20-gade ES un Eiropas Parlamenta vēlēšanas ( pasākuma darba valoda – angļu).

8.maijā EUROPE DIRECT Dienvidlatgale centrs un Konrāda Adenauera fonds daugavpiliešiem piedāvā unikālu iespēju iesaistīties Eiropas dienas pasākumos, apmeklējot skatītāju simpātijas iekarojušo improvizācijas teātri “Divas”, kas Vienības nama koncertzālē (Rīgas ielā 22a) sāksies pl. 10.40.

Anete Bendika un Elīna Geida uz skatuves jau ir kopā vairāk nekā 10 gadus. Aizvadītas vairākas veiksmīgas sezonas ar izpārdotām zālēm Rīgā un citviet Latvijā. DIVU mērķis ir skatītājiem nodrošināt izklaidējošu programmu, aizvedot emociju un fantāzijas ceļojumā, kurā pāri visam dominēs humors un smiekli. Gatavojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, Improvizācijas teātris “Divas” ar dažādu improvizētu stāstu palīdzību, rosinās jauniešus un pilsētniekus nepalikt vienaldzīgiem un piedalīties vēlēšanās, kas notiks 8. jūnijā. Savukārt uzreiz pēc teātra daugavpiliešiem būs iespēja iesaistīties diskusijā ar Eiropas Parlamenta deputātiem Ivaru Ijabu un Inesi Vaideri par Eiropas Parlamenta darbu, demokrātijas vērtībām u.c. aktuāliem tematiem.

Pasākumu izskaņā, pl. 18.00, sāksies EIROPAS DIENAS KONCERTS par godu Latvijas 20-gadei Eiropas Savienībā, kurā uzstāsies Jorens Steinhauers, DVPI “Vienības nams” Latviešu un latgaliešu kultūras centra orķestris “Daugavpils Sinfonietta”, īpašie viesi – Laura Bicāne un Arnis Slobožaņins u.c. Ieeja bez maksas.

Pasākumus rīko Latgales plānošanas reģiona paspārnē esošais EUROPE DIRECT Dienvidlatgale centrs sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu, Eiropas Parlamenta biroju Latvijā, Daugavpils Izglītības pārvaldi, biedrībām “Latvijas pilsoniskā alianse” un “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” kā arī ar Daugavpils Valsts ģimnāziju un Vienības pamatskolu.

Aicinām svinēt Eiropas spēku un vienotību kopā!