Noslēgusies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētā zinātņietilpīgo tehnoloģiju konference “Deep Tech Atelier”, kura divu dienu garumā Rīgā pulcēja 1443 dalībniekus no 40 valstīm. Dalībniekiem vislielākā interese bija par Latvijas jaunuzņēmumu sasniegumiem un iespējām tikties ar plašajām delegācijām no Somijas, Zviedrijas, Igaunijas, Vācijas, Lietuvas, Izraēlas un Ungārijas. Divu dienu garumā uzņēmēji, investori, zinātnieki un biznesa ideju autori diskutēja par priekšnoteikumiem tehnoloģiski ietilpīgu biznesa ideju īstenošanā, kā arī veidoja jaunas komandas turpmākai sadarbībai.

Atklājot konferenci, Ekonomikas ministre Ilze Indriksone uzsvēra, ka tehnoloģiski ietilpīgu uzņēmumu attīstība ir Latvijas prioritāte.

Mums ir paveicies, ka dzīvojam vēl nebijušas tehnoloģiskās attīstības laikmetā, kad mums ir iespējas mainīt pasauli tā, kā vēl pirms dažiem gadu desmitiem nebija iespējams iedomāties. No mākslīgā intelekta līdz biotehnoloģijām, no blokķēdēm līdz kvantu skaitļošanai – iespējas ir bezgalīgas. Tā ir reāla un taustāma iespēja atrisināt lielākās problēmas, ar kurām šobrīd saskaras globālā pasaule. Es patiesi lepojos ar radošiem latviešiem, kas ir šīs revolūcijas priekšgalā un spēj piedāvāt savus risinājumus,” tā ministre.

Konferences laikā uz piecām skatuvēm dalībnieki dalījās ar pieredzi, kā komercializēt tehnoloģiski ietilpīgas biznesa idejas, kā piesaistīt investīcijas, komunicēt ar sabiedrību un atrast sabiedrotos savu ideju īstenošanai. Īpašs uzsvars konferences laikā bija uz kosmosa nozari, kura šobrīd strauji attīstās. “To, kas šobrīd notiek kosmosā, mēs varam salīdzināt ar to, kas notika 90. gados ar internetu. Kosmoss kļūst arvien pieejamāk. Vēl pirms dažām desmitgadēm nogādāt 1 kg kravas kosmosā izmaksāja vismaz 10 tūkstošus ASV dolāru, tad tagad mēs runājam par 250 līdz 500 dolāriem. Ja pirmie satelīti bija skolas autobusa izmērā, tad tagad to diametrs sasniedz 30 cm. Esmu pārliecināts, ka kosmosa industrijā tuvākajos gados taps daudz jaunu vienradžu, bet mijiedarbība starp biznesu uz zemes un kosmosā tikai pieaugs,” uzsver investors un kosmosa tehnoloģiju uzņēmumu dibinātājs Rafaels Retgens (Raphael Roettgen).

Kā viens no iemesliem, kādēļ zinātņietilpīgām biznesa idejām ir sarežģītāk piesaistīt investīcijas un plašāku valsts atbalstu tika minēta nepietiekamā komunikācija ar mērķauditoriju, kā arī plašāk ar sabiedrību kopumā. Robotizācijas un mākslīgā intelekta laikmetā strauji mainās pasaules ekonomikas struktūra un kādreiz labi pelnošas nozares pakāpeniski zaudē savu nozīmību. To ietekmē arī pāreja uz zaļo ekonomiku un patērētāju paradumu maiņa.

Zinātņietilpīgo nozaru un tehnoloģiju attīstība ir viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem Latvijas ekonomiskās struktūras izmaiņām. Tas cels mūsu konkurētspēju un efektivitāti. Arī cilvēkresursu pieejamība mums ir ierobežota, tādēļ svarīgi caur izglītības sistēmu jaunos speciālistus virzīt nozarēs, kuras spēj ģenerēt lielākus ienākumus,” uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Līdztekus aizraujošām starptautiski atzītu lektoru prezentācijām konferencē bija arī plaša EXPO zona, kurā uzņēmēji un atbalsta organizācijas sniedza informāciju un prezentēja savus produktus.

Īpaši lielu uzmanību izpelnījās jaunuzņēmumu prezentāciju sesija, kurā šo uzņēmumu komandas stāstīja par savu produktu, lai piesaistītu investoru uzmanību.

Kopumā konferencē tika aizvadītas 332 iepriekš pieteiktas biznesa tikšanās un visliekākā interese dalībniekiem bija par mākslīgā intelekta risinājumiem.

“Deep Tech Atelier” laikā jau otro gadu norisinājās arī Eiropas kosmosa aģentūras dienas Latvijā, pulcējot šīs nozares pārstāvjus no daudzām pasaules valstīm. Iecerēts, ka tuvākajā laikā ar Eiropas kosmosa aģentūras atbalstu Latvijā tiks dibināts nozares inkubators, kurā uzņēmumi varēs saņemt atbalstu savu ieceru īstenošanai.

Kā papildus pievienotā vērtība konferencei šogad bija arī īpašs pasākums sadarbībā ar Zviedrijas un Somijas fotonikas un optikas nozaru asociācijām, lai veicinātu sadarbību ar šo valstu uzņēmumiem un pētniecības institūcijām.

Konferences laikā notiks arī Norvēģijas grantu programmas “Bizness un Inovācijas” vidusposma pasākums, kurā tika atzīmēti projektu veiksmes stāsti, organizēta praktiskā darbnīca par rūpniecisko dizainu, kā arī notika diskusija par inovāciju ietekmi klimata mērķu sasniegšanā.

“Deep Tech Atelier” ir konference, praktisku semināru kopums un nozares kontaktbirža, kas Rīgā norisinās jau piekto reizi, ik gadu pulcējot plašu dalībnieku skaitu no daudzām pasaules valstīm. “Deep Tech Atelier” ir vērienīgākais notikums Baltijā, kas ir veltīts tieši zinātņietilpīgās ekosistēmas un nozares attīstībai. Katru gadu pēc “Deep Tech Atelier” konferences sadarbībā ar zinātnes komercializācijas platformu “Commercialization Reactor” un investoriem dzimst ap desmit zinātnieku un uzņēmēju veidotas komandas, kuras pārtop par veiksmīgiem jaunuzņēmumiem. Akselerators “Commercialization Reactor” jau vairāku gadu garumā ir viens no konferences organizatoru uzticamākajiem sadarbības partneriem, veidojot jaunas komandas zinātņietilpīgu biznesa ideju virzīšanai tirgū.

“Deep Tech Atelier” pasākumi tiek īstenoti Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektos “Inovāciju motivācijas programma” un “Atbalsts tehnoloģiju pārneses sistēmas pilnveidošanai”.

Vairāk informācijas par konferenci šeit: www.deeptechatelier.com

Fotogalerija

Papildu informācija:
prese@liaa.gov.lv
29725674