Rīgas reģiona radošums noslēdz novadu pieredzes apmaiņu

Novembra sākumā aizvadīts noslēdzošais projekta SMEPRO REG pieredzes apmaiņas brauciens. Šoreiz Latvijas novadu pārstāvjiem bija iespēja iepazīties ar Rīgas reģiona uzņēmējdarbībai raksturīgo un unikālo. Triju dienu garumā no 1. līdz 3. novembrim plānošanas reģionu uzņēmējdarbības pārstāvji apciemoja gan Jūrmalas un Radošo industriju biznesa inkubatorus, gan neskaitāmus iedvesmojošus uzņēmējus, gan Bulduru tehnikumu kā izglītības iestādi.
Pirmo pasākuma dienu Siguldā ievadīja sociālais uzņēmums “Visi var”, kas lepojas ar pašdarinātām dāvanām, svecēm, ziepēm, keramikas izstrādājumiem un citiem rokdarbiem, ko rūpīgi darinājuši uzņēmuma nodarbinātie cilvēki ar invaliditāti. Uzņēmumi SIA “Kvist” un “Live paper” iepazīstināja ar savu pieredzi mēbeļu pārdošanā un papīra salmiņu ražošanā, kā arī beigu vizīte Āgenskalna tirgū dienu noslēdza ar SIA “Garkalnes mājas vīni” līdzdalību.
Otrajā dienā dalībnieki apciemoja Carnikavas novadpētniecības centru, kur iepazinās ar Carnikavas vēsturi un zvejas tradīcijām novadā, bet tālāk SIA “Krupis” saimnieku ģimene sagaidīja ar viesmīlību pie sevis, kur lepojas ar nēģu zvejas un gatavošanas mākslu. Šeit papildus brīnišķīgiem stāstiem gan par saimnieku dzīvi, gan nēģu zvejas specifiku un uzņēmuma vēsturi bija gaidāma arī delikatešu degustācija, izbaudot unikālās receptes pašiem. Pēcpusdienā viesošanās Bulduru tehnikumā sniedza patīkamu iespaidu skolas attīstībā pēdējo gadu laikā. Tur dalībnieki varēja iepazīties ar tehnikuma jauno augstākās klases bioķīmijas un zinātņu laboratoriju, kā arī aplūkot daudzas atjaunotās telpas, kas veltītas speciālistu mācībām. Vēlāk Jūrmalas biznesa inkubatora telpās ar saviem veiksmes un pārbaudījumu stāstiem dalījās četri uzņēmēji: “Cake Fab” izsmalcināto musa kūku ražotājs, “ThatDay” menstruālās apakšveļas dizainere, “Kemmern” dūņu kosmētikas ražotāja un “maxaa” portatīvo kases aparātu digitalizācijas izstrādātājs. Visi uzņēmēji pārsteidza ar savu dedzību un aizrautību, kā arīinovatīvajiem risinājumiem, lai gūtu panākumus tirgū ar spēcīgu konkurenci. Vēlāk reģionu pārstāvji baudīja īpašu priekšnesumu “Austrumu robežā” vakara noslēgumā, kur patīkamā atmosfērā bija apvienotas jaukas vakariņas ar muzikālu izrādi.
Pēdējā diena sniedza ieskatu Mārupes biznesa parkā “Business garden Riga” kur Rīgas plānošanas reģiona eksperti prezentēja informāciju par reģiona attīstības un sadarbības iespējām nākotnē un ieskicēja iespējamo trajektoriju biznesa lauciņā, kā arī demonstrēja uzņēmējdarbības mājaslapu un reģiona atbalstu uzņēmējiem. Bija iespēja iepazīties ar biznesa kompleksa uzbūvi un darbību, kā arī aplūkot jaunos ofisus un izbaudīt “Hercogs Garden” viesmīlību. Brauciena noslēgumā ar fascinējošu stāstu AirBaltic pilotu akadēmija iepazīstināja ar savu funkciju un darbības īpatnībām. Stāsti par rūpīgo un detalizēto pilotu apmācību fascinēja, un pašā akadēmijā arī radās iespēja dalībniekiem izpētīt treniņu aprīkojumu, ieskaitot lidmašīnu kabīnes simulatorus un avārijas apmācību ekipējumu. Kopumā projekta garumā iegūta neatkārtojama pieredze visu Latvijas reģionu plašumā, kas dos neapšaubāmu ieguvumu visiem dalībniekiem un, cerams, vedīs pie turpmākas sadarbības starp reģioniem uzņēmējdarbības attīstībai.
Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Rīgas Plānošanas reģions, un tā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.