Par ūdeni Rēzeknē pasakās, dziesmās, vēlējumos un muzeja ekspozīcijā

Daži rēzeknieši jau pamanījuši, ka neilgi pirms pilsētas svētkiem Rēzeknē parādījusies pasakaina vieta – pilsētas stadiona pelēcīgais, drūmais betona žogs Zemnieku ielā pārvērties par latviešu tautas pasaku enciklopēdiju.

Betona žogu apgleznoja mākslinieces Viktorija Grappa un Jūlija Šilova, īstenojot projektu “Ilgtspējīga ūdens resursu apsaimniekošana Latgales reģionā” (“Pure Water II”, projekta vadošais partneris – Latgales plānošanas reģions, partneris – Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība).

Tā kā projekta galvenais mērķis ir piesaistīt sabiedrības uzmanību un iemācīt saudzīgi apieties ar tik nozīmīgu dabas resursu kā ūdens, tad uz žoga betona virsmas attēlotie pasaku sižeti tā vai citādi ir saistīti ar ūdeni. Mākslinieču radošais veikums aicina atcerēties bērnībā iemīļotās pasakas un vēlreiz aizdomāties par to, kāda milzīga bagātība ir ūdens un kā mēs to dažkārt nepārdomāti izmantojam.

Augustā aizvadītajos pilsētas svētkos ūdenim visās tā izpausmēs bija veltīts arī Latgales Ūdens festivāls. Koncertā “Ūdens lāse Latgales dvēselei” izpildītās dziesmas tā vai citādi bija saistītas ar ūdens tēmu. Patīkami, ka festivālu apmeklēja liels skaits cilvēku un atsauksmes bija ļoti pozitīvas. Pilsētas iedzīvotāji un tās viesi svētku laikā varēja piedalīties arī neparastā radošajā darbnīcā un uz stilizētiem finiera viļņiem, ko veidoja un ar citātiem no latgaliešu dzejnieku dzejoļiem aprakstīja biedrības “Art Market” dalībnieki, uzrakstīt vēlējumu savai dzimtajai pilsētai. Gan koncertā, gan viļņu apgleznošanas laikā, ikvienam pilsētas svētku apmeklētājam aizraujošā un neuzbāzīgā veidā tika stāstīts par ūdens bagātību saglabāšanas nozīmi un dabas resursu saudzīgu izmantošanu pilsētvides ilgtermiņa attīstībai.

Novembra sākumā Latgales Kultūrvēstures muzejā tiks atklāta arī multimediāla ekspozīcija, kas veltīta Rēzeknes pilsētas ūdenssaimniecības attīstības vēsturei. Nedaudz paceļot noslēpumainības plīvuru, var atklāt, ka patlaban Jelgavas uzņēmuma “Cloud Enterprise Systems” speciālisti izstrādā datorspēli ar uzdevumiem, kas veltīti Rēzeknes centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas darbības niansēm, un vēsturisku faktu galeriju par ūdensapgādes attīstību mūsu pilsētā.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli. Programmu līdzfinansē Eiropas Savienība. Programmas mājaslapa www.interreg.lv.

Avots

Latgales plānošanas reģiona veidotais video

@lpr.gov.lv

Vai esi jau pamanījis Rēzeknē šo ar latviešu tautas pasaku tēliem apgleznoto stadiona žogu? 🤩 🎨 Mākslinieces: Viktorija Grappa un Jūlija Šilova! 📍 Zemnieku iela, Rēzekne ✔️ Projekts “Ilgtspējīga ūdens resursu apsaimniekošana Latgales reģionā” (“Pure Water II”, projekta vadošais partneris – Latgales plānošanas reģions, partneris – Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība). 🎯 Tā kā projekta galvenais mērķis ir piesaistīt sabiedrības uzmanību un iemācīt saudzīgi apieties ar tik nozīmīgu dabas resursu kā ūdens, tad uz žoga betona virsmas attēlotie pasaku sižeti tā vai citādi ir saistīti ar ūdeni. Mākslinieču radošais veikums aicina atcerēties bērnībā iemīļotās pasakas un vēlreiz aizdomāties par to, kāda milzīga bagātība ir ūdens un kā mēs to dažkārt nepārdomāti izmantojam. Plašāk 🌐 rezekne.lv/2023/09/par-udeni-rezekne-pasakas-dziesmas-velejumos-un-muzeja-ekspozicija/ #latgale | #latgalesplānošanasreģions | #rēzekne | #latgaletravel #ieluzīmējumi #māksla #pasakas #latviešutautaspasakas

♬ Cute background music for kids(951274) – dama