No rozā banāna līdz apzeltītām ikonām – labdarības bazārā “neskarts” cienītājus atrod vismaz 300 mākslas darbi

Rezultējoties vairāk nekā 300 pārdotos mākslas darbos Rēzeknē noslēdzies četras dienas ilgušais labdarības mākslas bazārs “neskarts”. Bazārs no 2022. gada 21. līdz 24. decembrim pulcēja daudzus apmeklētājus no Latgales un citiem reģioniem, kas vēlējās ne vien baudīt mākslu, bet arī to iegādāties par ziedojumiem jaunajiem māksliniekiem un runāt par tās nozīmi Rēzeknes pilsētā. Pasākumā ar saviem mākslas darbiem piedalījās 35 jaunie mākslinieki, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas (RMDV) un Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles (LMA LF) studenti.

“Ideja par šo pasākumu radās Raimonda Platača vadītajās lekcijās “Mārketings radošajās industrijās”. Varbūt drīzāk jāsaka, ka ideja neradās – ideja mūsos, RMDV un LMA LF studentos, pedagogos un administrācijā, pamodās. Kā lāci ziemas miegā šo ideju spēja modināt izsalkums – satikās tie cilvēki, kuri  bija pietiekami izsalkuši pēc mākslas Rēzeknē un mirdzošām acīm redzēja Rēzeknes mākslas mācību iestādes kā gardākā medus stropus. Iespējams tieši tāpēc, tagad atskatoties uz pasākuma tapšanas gaitu, to var raksturot kā pašsaprotamu, vieglu un gaišu – katrs brīvprātīgais un iesaistītā organizācija gandrīz maģiski zināja, kāda ir tā loma un kādu artavu nepieciešams sniegt. Arī pasākuma nosaukums “neskarts” pie manis atnāca viegli – raksturojot to, cik neskarti, šķīsti, komercijas neskarti un vēl nezināmi, ir jaunie mākslinieki, kas savu profesiju apgūst Rēzeknē, un cik tomēr maz iespēju “pieskarties” jaunajai mākslai ir Latgales iedzīvotājiem. Kā organizatori mēs ar lepnumu sirdīs varam teikt, ka pasākuma izskaņā neskarts ir palicis tikai jautājums “Kam tas
vajadzīgs?” un mūsu apziņa par šī pasākuma sabiedriskā labuma
vērtību,”_ stāsta viena no pasākuma organizatorēm, LMA LF studente
Evelīna Elksnīte.

Savdabīgā andeles tipa izstāde sastāvēja no vairāk nekā 400 dažādu veidu mākslas darbiem – skulptūrām, dizaina priekšmetiem, gleznām, skicēm, ikonām, apsveikuma kartītēm, zīmējumiem un instalācijām. Iespējams tieši tāpēc pasākuma norises vieta Latgales ielā 71 četru pasākuma dienu laikā saņēma nedalītu uzmanību no garāmgājējiem un bija pārliecinošs galamērķis
cilvēkiem, kas braukuši ne vien no citām pilsētām Latgalē, bet arī Zemgalē un Vidzemē. Jaunie mākslinieki atzīst, ka nebija cerējuši uz tik apjomīgu interesi un pasākums viņiem bijis arī izziņas process.

“Pat ja kāds darbs netika nopirkts, tas tik un tā ir daudz, jo to ir apskatījuši cilvēki un iepazinuši jauno mākslinieku rokrakstus. Parādot darbus publiski, mēs varam izvērtēt, kā publika uz tiem reaģē, kas ir aktuāls un saistošs sabiedrībai, un kā pasniegt mākslu tā, lai cilvēks tiktu uzrunāts un ieinteresēts mākslu iegādāties sev vai kā dāvanu kādam. Uzskatu, ka šāda veida pasākumi “mākslu tuvina tautai”, izglīto, ļauj saskatīt vērtības un aktualitātes caur citu redzes leņķi,” spriež jaunā māksliniece, LMA LF studente Dace Guska.

Savukārt bazāra brīvprātīgā, LMA LF studente Viktorija Māliņa izceļ, ka daudziem jaunajiem māksliniekiem šī iespējams bijusi
pirmā pieredze plašākai publikai demonstrēt savu veikumu:

“Neaprakstāmas ir emocijas, kuras māksliniekam ir iespēja gūt, dzirdot no pircēja to, cik ļoti viņa jaunrade uzrunā. Šādi momenti dod iespēju novērtēt paveikto un dod motivāciju turpināt. Tas arī pārliecina par to, ka viņš ir uz pareizā ceļa.” Apmeklētāju reakciju mākslinieki saņēma gan mutiski, gan katra mākslinieka individuālajās ziedojumu burciņās, kuras pasākuma svinīgajā noslēgumā neatvērtas tika izsniegtas jauniešiem. Taču V.Māliņa uzsver, ka pasākums nebija nozīmīgs tikai pašiem māksliniekiem viņu talantu attīstībā: “Pēc cilvēku komentāriem un reakcijām, tapa skaidri saprotams, ka daudziem trūkst ar mākslu saistītu pasākumu. Ikdienā aizmirstās, cik ļoti tādas lietas ir svarīgas, līdz nokļūsti pasākumā kā šis. Ārkārtīgi paveicās ar cilvēkiem, ar kuriem visu pasākuma laiku darbojāmies kopā, tika iegūta ļoti vērtīga pieredze, kā arī brīnišķīgi pavadīts laiks”.

Pasākuma organizatori ir aizrautīgi, domājot par pasākuma ilgtspēju un pēctecību:

“Ir sajūta, ka bazārs “neskarts” “neprot” beigties – mēs vēl Ziemassvētkos un pēc tiem turpinājām saņemt ziņas no
cilvēkiem, kas nebija paspējuši ierasties uz pasākumu, bet vēlējās iegādāties kādus darbus attālināti vai saņemt sev tīkamo mākslinieku kontaktus,” tā E.Elksnīte.

Viena no pasākuma diskusijā “Bazars par mākslu” gūtajām atziņām bija – nepieciešams komunikācijas tilts starp māksliniekiem, iedzīvotājiem un pašvaldību Rēzeknē. Labdarības bazāru tā organizatori redz kā vienu no platformām, kas varētu kļūt par ikgadēju šī tilta konstrukcijas sastāvdaļu.

Pasākuma norise nebūtu iespējama bez atbalstītājiem un sadarbības partneriem: Biedrības “Austrumlatvijas radošo iniciatīvu centrs”, RMDV, LMA LF, SIA “Santeko”, AS “Latvijas finieris”, SIA „ALBA-LTD”, SIA “BAIBIŅA”, SIA “Vilards”, SIA “00000000”, Alvja Berngarda, SIA “Kraģītis”, Kafejnīcas DEMO, Kafejnīcas JAM Burger.