Ludzas novads – te vyss ir pa eistam!

Ludzas novadam izstrādāta jauna vizuālā identitāte un izveidots oriģināls sauklis “Te vyss ir pa eistam”, kas ir pirmais novada sauklis latgaliešu valodā visā Latvijā! Ideja par novada logo, saukļa un vienotas vizuālās identitātes izstrādi ir sena iecere, kas beidzot ir realizēta. Novadam tas ir kas nebijis!

Edgars Mekšs, Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs: “Ludzas novads ir īpašs savā vienkāršībā, to par “sovu sātu” (tulk. no latgaliešu valodas: “savām mājām”) sauc īsti un sirsnīgi tā iedzīvotāji. Radot jaunu novada zīmolu vēlamies, lai tā ir mūsu apvienošanās un  atpazīstamības zīme, lai to iemīļo ne vien vietējie iedzīvotāji, bet lai tas kalpo par iedvesmu apciemot mūsu novadu. Šis galamērķis viennozīmīgi spēs pārsteigt pat pieredzējušu ceļotāju!”

Jaunais novada logo tapis iedvesmojoties no Ludzas novada ģerboņa grafiskajām detaļām, izsenis koptām vērtībām un tradīcijām. Simbola centrs ataino iedzīvotāju sirsnību, dzīves dzirksti un vitalitāti. Simbola staru virzība uz centru attēlo kopīgas vērtības un saknes – vitalitātes avotu, bet staru virzība no centra – spēju iedvesmot un dalīties.

Savukārt, par novada saukli izvēlēta frāze “Te vyss ir pa eistam”. Ludzas novads piesaista ar savu pamatīgumu, tā ir vieta, kur viss ir īsts! Šeit ir Latvijas senākā pilsēta Ludza, tālākais Latvijas austrumu punkts — Zilupe, un Kārsavā runā skaidrā latgaliešu valodā. Tā ir pašpietiekama un pilnvērtīga vieta Latgalē, pierobežā, kas apvieno patiesu latgaliskumu, inovatīvu saimniekošanu un saticīgu dzīvošanu.

Jauno Ludzas novada zīmola stratēģiju un identitāti izstrādāja vizuālās komunikācijas un zīmolu aģentūra BrandBox. Zīmolu aģentūra ir Latvijas uzņēmums ar 19 gadu pieredzi zīmolu, iepakojumu un digitālo risinājumu izstrādē. BrandBox ir izstrādājis identitātes tādiem zīmoliem kā Mana Madona, Rīgas Melnais Balzams, Clean R, Baltu Rotas, Latvijas Hokeja federācija, Latvijas Dzelzceļš, Latvijas Futbola virslīga, Balticovo, Metropole, Lindenholma, kā arī XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem.

Jaunās novada identitātes izstrādes procesā tika iesaistīti novada iedzīvotāji, domes deputāti un pašvaldības speciālisti, organizētas intervijas, fokusgrupas diskusija, 2022.gada vasarā tika veikta iedzīvotāju aptauja.

Zīmola ieviešana notiks pakāpeniski, jau drīzumā jaunais risinājums parādīsies pašvaldības un tās iestāžu komunikācijas materiālos.

Ar Ludzas novada grafiskās identitātes vadlīnijām iespējams iepazīties Ludzas novada pašvaldības tīmekļa vietnē, sadaļā “Novada zīmols un vizuālā identitāte”.

Ludzas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību speciāliste, Jana Dukaļska, 65707140