LPR aicina pieteikties konferencei “No saimniecības līdz skolai – ritenis nav jāizgudro divreiz”

Latgales plānošanas reģions (LPR) kopš 2022. gada oktobra īsteno Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.–2027. gadam projektu “Bioloģiskā pārtika skolu maltītēs” (projekta akronīms: “BSR Food Coalition”), kura mērķis ir bioloģiskās pārtikas īpatsvara palielināšana skolu maltītēs no vietējiem ražotājiem, maziem un vidējiem lauksaimniekiem.

Viens no šī projekta instrumentiem ir “Farm to School” programma, kas jau vairāk nekā 5 gadus veiksmīgi tiek īstenota skolu ēdināšanas organizēšanā Karlštates reģionā Zviedrijā. Karlštates pašvaldība daudzus gadus ir pilnveidojusi ēdināšanas sistēmu skolās, meklējot labākos risinājumus, kur satiekas  skolēnu vēlmes, ar pašvaldību, vietējās ekonomikas jeb ražotāju, pārtikas piegādātāju un ēdinātāju vēlmēm un iespējām, tajā pašā laikā ar atbildību un rūpēm par vidi. Karlštates pašvaldības šefpavāriem ir lieliska pieredze skolēnu vēlmju sinhronizācijā ar pašvaldībām pieejamiem resursiem un ēdināšanas jomā izstrādātiem ietvariem.

Projekta ietvaros organizētajās diskusijās ar Latgales reģiona pašvaldībām, izglītības iestādēm, kā viens no būtiskajiem šķēršļiem  bioloģiskās pārtikas integrēšanai skolēnu ēdināšanā tika minēta audzēkņu ēšanas paradumi, sabalansēta uztura ēdienkartes izveide.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar Karlštates reģiona Zviedrijā pašvaldību, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā un SIA “Latvijas lauksaimniecības un izglītības centrs” Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.–2027.gadam projekta “Bioloģiskā pārtika skolu maltītēs” ietvaros organizē konferenci ““Farm to School Program” (programma “No saimniecības līdz skolai”) – ritenis nav jāizgudro divreiz”, kas notiks 2023. gada 1. novembrī, Daugavpilī, Augšdaugavas novada kultūras centrā “Vārpa”.

Konferencē kā lektori piedalīsies ne tikai projekta sadarbības partneri no Zviedrijas, bet arī citu Latvijā šobrīd aktīvu iniciatīvu un projektu pārstāvji, lai dalītos ar paveikto, pārņemamām praksēm, iedvesmotu un meklētu kopīgus risinājumus.

Konferencei aicināti pieteikties:

  • lēmumu pieņēmēji – pašvaldību, skolu un bērnudārzu pārstāvji, kas atbildīgi par skolu ēdināšanas iepirkumu, pārstāvji no atbildīgajām ministrijām un kontroles iestādēm;
  • praktiķi – ēdināšanas uzņēmumi, kas nodrošina skolu ēdināšanas pakalpojumu;
  • veicinātāji – vecāki, vietējās rīcības grupas, skolu pavāru izglītotāji, kā arī zinātnisko institūciju pārstāvji;
  • interesenti no citām skolu ēdināšanā iesaistītajām pusēm.

Aicinām reģistrēties dalībai konferencē skolu ēdināšanas sistēmā iesaistītos lēmumu pieņēmējus, praktiķus un veicinātājus, vecākus, bioloģiskos lauksaimniekus u.c. interesentus, lai kopīgi dalītos, diskutētu un iedvesmotos labākas skolu ēdināšanas sistēmas radīšanā.

Dalībai konferencē lūdzam reģistrēties līdz 2023. gada 26. oktobrim, izmantojot šo saiti: forms.gle/oS1LmrBX2y7sjnqw5

Papildu informācija:
Rita Ivanova
Latgales plānošanas reģiona
Latgales uzņēmējdarbības centra
Komercdarbības speciāliste,
Projekta vadītāja
Tālr.29857838