Latgales Laiks: Jauniešu apmācības kopā ar EP deputāti Daci Melbārdi

Četras dienas Rēzeknes novadā notika apmācības jauniešiem, projekta “Ar stiprām saknēm Latvijā un Eiropā” ietvaros. Šis projekts tika īstenots ar mērķi vairot Latgales jauniešu izpratni par to, kas ir aktīva pilsoniskā sabiedrība, kā iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesos. Projekta īstenošana nebūtu iespējama bez Eiropas Sabiedrības integrācijas fonda, biedrības “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs”, “EUROPE DIRECT Dienvidlatgales centrs”, Latgales plānošanas reģiona un, protams, Eiropas Parlamenta deputātes Daces Melbārdes atbalsta un viņa mīlestības pret Latgali.

Četras dienas Eiroparlamenta vadībā, kā arī “Vitae” biedres Lindas Loces, biedrības “Zinis” valdes priekšsēdētājas Vitas Brakovskas, Dienvidlatgales NVO atbalsta centra un “EUROPE DIRECT Dienvidlatgales centrs” vadītāja Oskara Zuģicka un citu lektoru uzraudzībā Latgales jaunieši tika apmācīti individuālajās prasmēs, komandas darbā un kopīgā mijiedarbībā, apguva sociālo atbildību, līdzdalību, iesaistīšanos, lai nepaliktu malā no sabiedrībā notiekošajiem procesiem, tos izprastu un zinātu, kā rīkoties un kā tos ietekmēt.

Projekta ietvaros daudzviet Latgalē notika dažādi pasākumi. Tas ir vesels pasākumu komplekss. Runājot par šīm četrām dienām, man tiešām ir liels prieks, ka mums izdevās apmācībām piesaistīt patiešām pieredzējušus, ļoti spēcīgus speciālistus. Un esmu pateicīgs deputātei Dacei Melbārdei par milzīgo projekta atbalstu un to, ka, neskatoties uz trako slodzi, viņa spēja atrast laiku, lai aktīvi iesaistītos visā šajā izglītības procesā.Patiesībā, šajās četrās dienās aktīvajiem Latgales jauniešiem mācījām daudzas svarīgas lietas, piemēram, kā būt līderim un nepazust pūlī, elementāras lietas, piemēram, CV rakstīšanu, dažādas svarīgas lietas, no kurām daudzas pat pieaugušajam nav līdz galam saprotamas”, – laikrakstam “Latgales Laiks” pastāstīja organizators Oskars Zuģickis.

Pēc viņa teiktā, jaunieši šajās četrās dienās tika sadalīti dažādās grupās. Bija grupa no “Daugavpils”, kas, starp citu, ir ļoti liela, tāpat kā no Rēzeknes un Līvānu novadiem. Bija grupas “Latgale”, “Latvija” un “Eiropa”.

Katra grupa strādāja noteiktā virzienā. Un ziniet, esmu pārsteigts, cik aktīvi un ieinteresēti izrādījās mūsu jaunieši. Ņemsim, piemēram, diskusiju ar Rēzeknes novada domes priekšsēdētāju Monvīdu Švarcu. Viņi uzdeva patiešām nopietnus jautājumus,” turpina O. Zuģickis.

Eiropas Parlamenta deputāte Dace Melbārde

Latgales jauniešus par aktivitāti lielīja arī Eiroparlamenta deputāte Dace Melbārde. Jaunieši izvēlējās, pie tam, izdarīja to apzināti, līdera ceļu, kas ļoti iepriecina. Viņi ir gatavi pārmaiņām, cīnīties par noteiktām vērtībām, vēlas sasniegt vairāk. Viņi nesēdēs un negaidīs, kad kāds atnāks un atrisinās viņu vietā problēmas, viņi rīkosies paši un kļūs par lielisku piemēru saviem vienaudžiem. “Es esmu stingri pārliecināta, ka absolūti ikvienam, kas dzīvo 21. gadsimtā, ir jāpiemīt līdera īpašībām. Dzīve ir ļoti mainīga, apkārt ir daudz informācijas, no kuras ir jāizvēlas, kas ir īsts un vajadzīgs, un kas nav. Un ziniet, “Covid-19” krīze mums skaidri parādīja, ka daudzas institūcijas nespēj ātri reaģēt uz notiekošo. Tā tam nevajadzētu būt. Tieši šodien ar jauniešiem runājām, ka ir situācijas, kad ir grūti pašiem un citiem. Bet, palīdzot citam, kļūst vieglāk. Vēl viens piemērs. Netālu no Maltas atrodas koka trase, tā tiešām ir ļoti sarežģita, ticiet man, esmu gājusi garām daudzām šādām trasēm. Mēs ar jauniešiem devāmies uz šo trasi. Mūsu pārgājiena laikā sāka līt lietus, kas ievērojami sarežģīja kustību. Un tie jaunieši, kuri palīdzēja viens otram, ar šo ļoti grūto uzdevumu tika galā daudz vieglāk. Viņi praksē piedzīvoja tās teorētiskās zināšanas, kuras mēs viņiem iedevām agrāk,” iespaidos dalījās Dace Melbārde.

Katram Eiropas Parlamenta deputātam ir iespēja izveidot ilgtermiņa programmu, kas darbosies mūsu parlamentāriešu gadījumā Latvijā un Latvijas labā. Dace Melbārde ilgstoši strādāja ar jauniešiem un nolēma turpināt sadarbību ar jauniešiem, kuri tuvākajā nākotnē attīstīs mūsu valsti. Tāpēc viņa ar asistentiem izstrādāja programmu, kuras ietvaros plānoja cieši sadarboties ar Latvijas jauniešiem. Covid laikos viņa strādāja ar jauniešu pārstāvjiem no visas valsts, taču šoreiz impulsīvi izvēlējās tieši Latgali.

“Tas tiešām bija impulss. Vēl būdama par kultūras ministri, es cieši strādāju ar Latgali, piedalījos Latgales kongresā. Ziniet, man šķiet, ka latgalieši ir nedaudz apvainojušies, ka viņiem tiek pievērsta mazāka uzmanība. Otrs aspekts ir tas, ka Eiropas Savienības jaunatnes politikā tiek uzskatīts, ka aktīvā Eiropas Savienības dzīvē ir nepieciešams iesaistīt vairāk jauniešu no attālām Eiropas Savienības vietām, strādāt kopā ar viņiem, aktīvi piedalīties dialogos. Un mums ir Latgales jauno līderu programma, Oskars Zuģickis mums aktīvi un tiešām ļoti palīdz,” stāsta D.Melbārde.

Dace ne mirkli nenožēloja izvēli, kas izdarīta par labu Latgales jauniešiem. Viņi ir parādījuši ievērojamas līdera īpašības, interesi strādāt kopā, savas valsts un Eiropas Savienības attīstības labā. Vēlas būt aktīva Eiropas Savienības jaunatnes politikas sastāvdaļa. Nodarbībās tika skarta ļoti svarīga tēma – garīgā veselība, kurai šobrīd tiek pievērsta liela uzmanība visā pasaulē.

Jaunieši stāstīja par savām atkarībām, ​​īpaši no dažādām digitālajām tehnoloģijām. Patiesībā ne tikai Latgalē, bet visā Latvijā ir diezgan grūti saņemt palīdzību šādos gadījumos. ES valda pārliecība, un tam pilnībā piekrīt arī Dace, ka šādai palīdzībai jābūt pieejamai un tā jāsniedz pilnīgi bez maksas. Turklāt, deputāte atzīst, ka latgaliešu jauniešiem būs grūtāk, jo viņiem jācīnās arī ar nepatiesiem stereotipiem.

Latgalieši ir brīnišķīgi cilvēki. Jaunieši, ar kuriem es strādāju, viņi… es viņus saucu par “dabas bērniem”. Viņus vēl nesabojāja 21. gadsimta netikumi, vismaz ne tik aktīvi. Viņi ir ideālisti, naivi šī vārda labajā nozīmē. Bet, diemžēl, viņiem Latvijā nāksies saskarties un cīnīties ar zināmiem stereotipiem, kas Latvijā pastāv attiecībā uz Latgali. Viņi, piemēram, var atbraukt uz Rīgu, kur var tikt uzdots absolūti stulbs jautājums: “Vai jums tur vispār ir elektrība?” Pat līdz tādam mēram, un paši jaunieši par to runā. Un viņiem ir jābūt gataviem pieņemt šos stereotipus, kā arī izdomāt, kā tos lauzt,” sacīja EP deputāte.

Jaunieši bija lielā sajūsmā par pavadīto laiku, atzīmējot, ka saņēmuši daudz interesantas un viņiem ļoti nepieciešamas informācijas. Un izrādās, ka arī ar pieaugušajiem var veidot normālu dialogu, var kaut ko mācīties no vecākās paaudzes un tiešām pielietot viņu padomus un ieteikumus darbībā.

Mūs ļoti interesēja tēma par līderību. Kā var kļūt par vadītāju, kas šajā nolūkā jādara, kā un kur var pielietot savas līdera īpašības. Mums tika dota lieliska iespēja uzlabot savas komunikācijas prasmes. Tāpat, bija ļoti noderīga informācijas par to, kā mazināt stresu, kā sagatavoties, piemēram, priekšnesumam,” ar interesi par nometnē pavadītajām dienām stāstīja programmas dalībnieki no Viļāniem.

Šīs jauno līderu apmācības ir noslēģušās, bet programma turpināsies. Nākotnē Latgales jauniešus sagaida daudz interesantu lietu, tostarp, dažādi braucieni, semināri, apmācības un citi pasākumi.

Ja interesē sīkāka informācija, vienmēr var sazināties ar biedrības “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” un “EUROPE DIRECT Dienvidlatgales centrs” vadītāju Oskaru Zuģicki. Kopā ar Daci Melbārdi un citiem sadarbības partneriem viņi turpinās palīdzēt mūsu jauniešiem cīnīties ar stereotipiem un audzināt jaunus līderus!

Apmācības notika “Dienvidlatgales NVO atbalsta centra” projekta “Kompleksi pasākumi Latgales reģiona iedzīvotāju pilsoniskās aktivitātes veicināšanai”, ko finansē Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta finansētās programmas “NVO fonds” un līdzfinansē – ETP grupa  Eiropas Parlamentā.

 

Autors: Jeļena Bobkova