Latgales amatnieki gūst vērtīgu pieredzi un iedvesmu Londonā

2023. gada 1. maijā Latgales plānošanas reģions uzsāka Pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projekta Amatniecība bez robežām (Crafts) kapitalizēšanas projekta LVIII-064 “Latgales tradicionālās amatniecības stiprināšana” Crafts 2.0 īstenošanu un jau 9.maijā amatnieki, amatnieku organizāciju un partneru pārstāvji, 12 cilvēku grupas sastāvā devās iedvesmas braucienā uz London Craft Week ’23. Brauciena laikā no 9.-12. maijam tika apmeklētas izstādes, paraugdemonstrējumi un meistarklases, un gūts miljons jauni iespaidi.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latgales plānošanas reģions un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli. Programmu līdzfinansē Eiropas Savienība. Programmas mājaslapa www.interreg.lv

Programmu līdzfinansē Eiropas Savienība.

10.maijā  Latgales amatnieku grupa apmeklēja izstāžu namu “Cromwell Place” (4 Cromwell Place, London), kurā bija izvietotas vairāk kā 10 dažādas izstādes. Kā pirmās un galvenās dalībnieki apmeklēja 2 izstādes: “Material Beings” (“Materiālās būtnes”) un “Crafts of Qatar” (“Kataras amatniecība”), pēc kurām katrs atbilstoši savām interesēm varēja aplūkot vēl citas, kā arī tikties un aprunāties ar pašiem amatniecības darbu autoriem.

Tālāk grupa apmeklēja Chelsea rajonā strādājošā britu keramiķa Jago Poynter keramikas izstādi “Sunspel and Jago Poynter”, kas bija izvietota netradicionālā vietā – Sunspel salonā (73 Duke of York Square) – tādējādi demonstrējot, ka amatniecības darbus var inovatīvi izstādīt pat luksusa apģērbu veikalā.

Londonas dizaina kvartālā – Pimlico Road tika apskatīti amatnieku paraugdemonstrējumi Chelsea Textiles darbnīcā esošajā izstādē-demonstrācijā “Hand-Carving and Paint Effects at Chelsea Textiles” (“Kokgrebšana un krāsošanas efekti Chelsea Textiles darbnīcā”), kam sekoja vairāku citu radošo darbnīcu un dizaina salonu apmeklēšana visas Pimlico ielas garumā. Dalībnieki tikās ar dizaineriem, amatniekiem, salonu īpašniekiem un vadītājiem, klausījās viņu personīgās dzīves stāstos, iepazinās ar uzņēmumu attīstības ceļiem Londonā, varēja gūt plašu informāciju un iespaidus, lai meklētu kopīgo un atšķirīgo ar Latgales amatniecību, lai apzinātu savas stiprās un vājās puses, veiktu secinājumus un plānotu uzlabojumus savā amatnieciskajā darbībā.

11.maijā brauciena dalībnieki devās uz The Mills Fabrica (Fabrica X, 36-40 York Way), lai piedalītos biomateriālu radošajā meistarklasē “Biomaterials – Eggshell Ceramic Keychain Workshop” (“Biomateriāli – Olu čaumalu keramikas atslēgu piekariņu veidošana”). Dalībniekiem bija iespēja ne tikai iepazīties ar The Mills Fabrica – kā radošā ilgtspējīgu (“zaļo”) biznesa ideju inkubatora – konceptu un daudzajām eko-inovācijām, kas tur tiek attīstītas, bet katram bija iespēja praktiski – no pārtikas atkritumiem, olu čaumalām (kas bija iepriekš savāktas no vietējiem restorāniem un sasmalcinātas) – izveidot olu čaumalu keramikas atslēgu piekariņu.

Mayfair rajonā tika apmeklēta divu britu mākslinieku Suzy Murphy un Richard Pomeroy izstāde “Ceramics and Porcelain” (“Keramika un porcelāns”), Lyndsey Ingram salonā (20 Bourdon Street).

Dienas otrajā pusē visi devās uz izstādi “Furniture, Ceramics, Clothing and Paintings by Tyler Hays” (“Mēbeles, keramika, apģērbi un Tailera Heisa gleznas”), 5 Mount Street. Pavisam netālu tika apmeklēta šī brauciena visgreznākā izstāde “Back to the Future: Exploring the Antique and the Contemporary” (“Atpakaļ nākotnē: antīkā un mūsdienīgā izpēte”), kas atradās Mayfair galerijā (Mayfair Gallery, 39 South Audley Street) un demonstrēja dažādas vēsturisko interjera priekšmetu un mēbeļu restaurācijas un dekorēšanas tehnikas.

Pēc nelielas pastaigas cauri vienam no slavenākajiem Londonas parkiem – Hyde Park – dalībnieki nonāca izstādē “The Magic of Materials at Taylor Howes” (“Materiālu maģija pie Teilora Houza”), Taylor Howes dizaina studijā (49–51 Cheval Place), kas visus pārsteidza ar mēbeļu dizaina un materiālu ekskluzivitāti, interjera un mākslas priekšmetu radošajām inovācijām un praktiskiem piemēriem no Taylor Howes studijas attīstības ceļa 40 gadu garumā.

12.maijā brauciiena dalībnieki apmeklēja Park Royal Design District (Park Royal dizaina kvartālu), 41–43 Standard Road, lai redzētu, kā viena no lielākajām Apvienotajā Karalistē esošajām bijušajām rūpnieciskajām zonām ir pārvērsta par vairāk nekā 250 mākslinieku, dizaineru, fotogrāfu, filmu veidotāju, radošu cilvēku, mūzikas studiju vietu un radošo telpu.

Tika apmeklētas izstādes “Park Royal Clay” (“Park Royal māls”), “Future Craft” (“Nākotnes amatniecība”), Park Royal Marketplace (Park Royal amatniecības tirdziņš), iepazīstoties, kā šajā valstī esošie amatnieki, dizaineri, mākslinieki attīsta savus amatus, kā apvieno tradicionālo ar moderno (t.sk. 3D printēšanas un citām tehnoloģijām), kā izmanto otrreizējos materiālus u.c.

Pieredzes brauciens uz Londonu Latgales amatniekiem deva iespēju uz amatniecību redzēt kā mākslu, novērtēt, cik svarīga ir darba vide un vide, kur satikt savu klientu, cik ļoti tas pievieno vērtību radītajam produktam. Tāpat lielu pārsteigumu radīja uzsvars uz materiālu pārstrādi un otrreizēju izmantošanu.

Pēc brauciena amatnieki atzina, ka būtu ļoti vērtīgi rast iespēju piedalīties šāda mēroga pasākumā un prezentēt Latgales amatniecību Londonā.