Jauniešiem iespēja pieteikties zaļo projektu laboratorijai

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) aicina jauniešus izmantot iespēju un līdz 2023. gada 5. novembrim pieteikties dalībai mācībās “Zaļo projektu laboratorija” (Green Project Lab for Young People). Tā notiks tiešsaistē no 2023. gada 15. līdz 17.decembrim. Mācības paredzētas vides aspekta un zaļās prioritātes aktualizēšanai, kā arī atbalstam programmas “Eiropas Solidaritātes korpuss” projektos. Mācības organizē Vācijas Jaunatnes programmu aģentūra (German National Agency for the EU Youth Programmes). 

Mācības “Zaļo projektu laboratorija” paredzēta jauniešiem, kuriem ir savas zaļās idejas un kuri vēlas rīkoties pozitīvu pārmaiņu ieviešanai savā vietējā kopienā. Šajās mācībās plānots koncentrēties uz klimata izaicinājumiem un to, kā jaunieši var risināt tās lokāli – ar savām projektu idejām, dodot ieguldījumu labākas vides veidošanā. Šī “Zaļo projektu laboratorija” sniegs atbalstu, lai ideju pārvērstu par konkrētu projektu.

Piedaloties mācībās, dalībniekiem ir iespēja:

  • sazināties un apmainīties ar jauniešiem ar līdzīgām interesēm no visas Eiropas;
  • iepazīt programmas “Eiropas Solidaritātes korpuss” piedāvājumu un uzzināt, kā pieteikties solidaritātes projektiem, kas risina vides problēmas;
  • padziļināt savu izpratni par solidaritātes jēdzienu un par tā saistību ar ekoloģiskiem jautājumiem;
  • atbalstīt radošos procesus no idejas līdz projekta izstrādei;
  • uzzināt par projektu vadību (piemēram, mērķu noteikšana, komunikācija, finanses);
  • saņemt sīkāku informāciju par projektu pieteikumu iesniegšanas procesu programmā “Eiropas Solidaritātes korpuss”.

Pēc kursu beigšanas visi dalībnieki saņems Youthpass kā dalības sertifikātu.

Mācību programma

Tiešsaistes sesijas ir paredzētas šādās dienās un laikos:

Piektdien, 15. decembrī, plkst.18.00-20.00 (pēc Latvijas laika):

  1. Atklāšana un iepazīšanās;
  2. Rīcība ilgtspējības un klimata jomā – saruna ar ekspertu.

Sestdien, 16. decembrī, plkst. 11.00-13.00 un 16.00-18.00 (pēc Latvijas laika):

  1. Solidaritāte un vide;
  2. Programma “Eiropas Solidaritātes korpuss”: solidaritātes projekti;
  3. Ilgtspējība un klimata pasākumi – saruna ar vienaudžiem;
  4. Zaļo risinājumu plānošana vietējām problēmām;
  5. Projektu vadība: no vīzijām līdz zaļiem projektiem.

Svētdien, 17. decembrī, 11.00-14.00 (pēc Latvijas laika):

  1. Projektu vadības instrumenti un kompetences;
  2. Ceļojošais birojs: solidaritātes projekti – kā?;
  3. Novērtēšana un noslēgums.

! Lūdzu, ņemiet vērā, ka dalībniekiem jābūt pieejamiem visās iepriekš minētajās tiešsaistes sesijās. Papildus tiešsaistes sesijām grupām būs arī individuālie uzdevumi (tiešsaistē un bezsaistē). To veikšanai aicinām rezervēt papildu laiku savā kalendārā (apmēram 1-2 stundas dienā), izņemot iepriekš norādīto grafiku.

Pieteikšanās

Šajā projekta laboratorijā var piedalīties jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem, kuri likumīgi dzīvo kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm vai Islandē, Lihtenšteinā, Ziemeļmaķedonijas Republikā, Turcijā. Pieteikšanās iespējama līdz 5. novembrim SALTO Resursu centra tīmekļvietnē.

Aicinām ņemt vērā, ka vēlama organizācijas vai neformālas jauniešu grupas komanda, ar 2-3 dalībniekiem komandā (! katram jāreģistrējas atsevišķi). Ir iespēja piedalīties arī individuāli.

Svarīgi tehniski padomi

Lūdzam ņemt vērā, ka, lai nodrošinātu kvalitatīvu dalību šajā kursā, dalībniekiem jāizmanto dators, portatīvais dators vai planšetdators ar kameru, mikrofonu un stabilu interneta pieslēgumu. Dalība, izmantojot viedtālruni, nav ieteicama.

Radās jautājumi?

Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar JSPA Jaunatnes politikas atbalsta departamenta Starptautiskās sadarbības un atbalsta nodaļas projektu koordinatori Lindu Josti-Sidorovu (e-pasts: linda.joste-sidorova@jaunatne.gov.lv, telefons +371 67356255).