Izskanējis jau otrais Latgales ūdens festivāls

Grandiozi ir izskanējis otrais Latgales ūdens festivāls, ko organizēja Latgales plānošanas reģions Rēzeknes pilsētas svētku ietvaros  š.g. 5. augustā, pārrobežu projekta “Pure Water II” ietvaros, lai uzsvērtu ūdens resursa nepieciešamību un nozīmi cilvēka dzīvē, mudinātu  sabiedrību taupīt un saudzēt ūdeni.

Ideja organizēt ūdens festivālu Latgalē radās jau 2019. gadā, kad pārrobežu projekta “Pure Water” pieteikumā to noteica Latgales plānošanas reģions. Tā ietvaros caur dziesmām, konkursiem un aktivitātēm, sabiedrība jāizglīto un jāinformē par pieejamajiem ūdens resursiem, par to nozīmi cilvēka dzīvē, kā arī japopularizētē ūdens resursi zilo ezeru zemē – Latgalē.

Pirmais festivāls notika Preiļos 2023. gada 20. augustā, pateicoties šī projekta kapitalizācijas iespējām, tika apstiprināts projekts “Pure Water II”, kura ietvaros tika organizēts otrais festivāls Rēzeknē.

Festivāla lielkoncertu “Ūdens lāse Latgales dvēselei” vadīja dziedātājs Lauris Reiniks un tajā piedalījās krāšņākie mākslinieki, kuru repertuārā ir dziesmas, saistītas ar ūdens tematiku – Dināra Rudāne, Normunds Rutulis, Ieva Sutugova, Dainis Skutelis, Jānis Stībelis, Jānis Buķelis, grupa Oranžās, ukraiņu bandūriste un dziedātāja Darja Leleko, instrumentālā grupa Jura Kristona vadībā.

Lai izglītotu un aktualizētu ūdens resursus, no skatuves izskanēja ļoti daudz interesantas un izglītojošas informācijas, kas interaktīvā konkursu un viktorīnu veidā ļāva klātesošajiem iesaistīties pasākuma norisē un laimēt pārsteiguma balvas. Arī atsaucīgie ZIB konkursa dalībnieki tika nosaukti koncerta laikā un saņēma savas balvas. Konkurss tika izsludināts sociālajā medijā Facebook un guva lielu atsaucību – ar saviem paradumiem un ieteikumiem, kā ikdienā taupīt ūdeni, dalījās 158 cilvēki, konkurss sasniedza 20,2 tūkstošus lielu auditoriju.

Konkursa uzvarētāju komentāri, kā taupīt ūdeni:

  • Lieku traukus zem ūdens notekām, salasīt lietus ūdeni – laistīšanai (Marina Sjakste).
  • Ekonomisks krāna uzgalis (Jeļena Tamane).
  • Pēc iespējas vairāk savācam lietus ūdeni, lai varētu palaistīt dārzu, puķes. Trauku mazgāšanai palīdz taupīt trauku mašīna (Anita Kalvāne).
  • Savācu lietus ūdeni spaiņos, lai izmazgātu drēbes,  traukus un dzeršanai izmantoju akas ūdeni (Tatjana Bartaševiča).
  • Pēc iespējas vairāk lietoju lietus ūdeni (Māris Pilskalns).
  • Izmantoju eko režīmu trauku mazgājamajā mašīnā un veļas mašīnā (Eva Bogdāne).
  • Tualetē izmantojam dalīto noskalošanas sistēmu (Tamāra Rajecka).
  • Laistīšanai un āra darbiem izmantoju lietus ūdeni. Traukus mazgāju trauku mazgājamā mašīnā (Olga Makarenkova).

Paldies kuplajam rēzekniešu un Rēzeknes viesu pulkam par aktivitāti un atsaucību!

Pateicamies Interreg Latvija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Rēzekne, Forte Production par iespēju svinēt lielākos ūdens svētkus Latgalē!

Koncerts tika rīkots sadarbībā ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldību pārrobežu projekta LVIII-065 „Ilgtspējīga ūdens resursu apsaimniekošana Latgales reģionā”, akronīms: Pure Water II” Pārrobežu sadarbības programma 2014.–2020. gadam ietvaros.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latgales plānošanas reģions un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli. Programmu līdzfinansē Eiropas Savienība.

Papildus informācija: Natālija Kurakina, e-pasts: natalija.kurakina@lpr.gov.lv

Atskats Latgales ūdens festivālā caur fotogrāfijām un video.