Izdota bērnu grāmata Lūznavas muižas kultūrvēsturiskā mantojuma iepazīšanai

Pašā gada sākumā biedrība ESTO sadarbībā ar Lūznavas muižu izdevusi izglītojošu īsstāstu un uzdevumu grāmatu bērniem “Es dzīvoju muižā! Mūzis”. Grāmatas uzdevums ir viegli uztveramā sikspārņa Mūža īsstāstu formātā iepazīt Lūznavas muižas, kas celta 20. gadsimta sākumā, apbūvē vēl saglabājušos, kā arī jau zaudēto kultūrvēsturisko mantojumu.

Lasot Lūznavas muižā dzīvojošā sikspārņa Mūža nakts piedzīvojumu īsstāstus, izkrāsojot ēku melnbaltās fasādes un atdzīvinot krāsas muižas parka dabas ainavās, kā arī risinot krustvārdu mīklas, bērniem būs iespēja iepazīt Lūznavas muižas kompleksa un citas Rāznas nacionālā parka vēsturiskās ēkas un to kādreizējo svarīgumu – jauno un veco muižas ēku, stalli, smēdi, Zosnas baznīcu, klēti, veco skolu, mākslinieku namu un citas. Tāpat uz grāmatas pēdējā vāka ir karte, kurā no objektiem var izveidot savu maršrutu un doties reālā kultūrvēstures mantojuma izpētes pastaigā. Grāmatas mērķauditorija ir pirmsskolas un jaunāko klašu skolas vecuma bērni.

“Es dzīvoju muižā! Mūzis” būs lielisks palīgs arī ekskursiju gidiem un skolotājiem, kuri to varēs izmantot dažādām nodarbībām, apvienojot kompetenču pieejai raksturīgo holistiku: vēstures izzināšana, novada mācība, līdzdarbošanās, zīmēšana, intereses radīšana par priekšmetiem un objektiem un citas nodarbes. Grāmata būs vērtīga laika pavadīšanas visai ģimenei kopā gan pieaugušajiem, izvēloties orientēšanos dabā un kartes treniņus, atrodot kartē iezīmēto objektu atrašanās vietu, gan bērniem, iepazīstot vēsturi caur sikspārņa Mūža stāstiem un uzdevumiem. Izdevums sagatavots četrās valodās: latviski, latgaliski, angliski un ukrainiski, kas reizē ir vērtība vietējās identitātes stiprināšanai un aktualitātei, kā arī būs izmantojama latviešu un latgaliešu valodas apguves procesā šobrīd Latvijā dzīvojošajiem ukraiņu bērniem.

Jaunās grāmatas idejas autore un projekta vadītāja ir Inga Žirgule, tekstu autore Līga Čevere, redaktore Anna Rancāne, angliski tekstu tulkoja Iveta Graudiņa, ukrainiski – Daiga un Valērijs Stavski, bet latgaliešu rakstu valodā pārlika Ilga Šuplinska. Grāmatas zīmējumu un vāka dizaine autore ir Līga Romančuka, bet maketētājs – Māris Justs.

Grāmata “Es dzīvoju muižā! Mūzis” izdota ar Rēzeknes novada pašvaldības Radošo darbu konkursa un Lūznavas pagasta pārvaldes finansiālu atbalstu. Grāmatas prezentācija plašākai publikai paredzēta 2023. gada 18. februārī plkst. 15.00 Lūznavas muižā. Muižā ikviens gribētājs grāmatu varēs iegādāties arī sev.

Plašāka informācija:
Inga Žirgule
Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja
29390701, 29473700
inga.zirgule@rezeknesnovads.lv
luznavasmuiza.lv
facebook.com/luznavasmuiza