Dziesmu svētkos remigrācijas koordinators tikās ar diasporu un sadarbības partneriem

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki norisinājās no 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā, un to galvenais uzsvars bija Dziesmusvētku tradīcijas 150-gade. Svētkos kopumā piedalījās 1604 kolektīvi, no kuriem 91 bija no diasporas.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos remigrācijas koordinatoriem bija lieliska iespēja satikt diasporas latviešu kopienu pārstāvjus, kuri ieradās no dažādām pasaules malām uz svētku programmas pasākumiem. Diasporas pārstāvji tika iepazīstināti ar politikas instrumentiem remigrācijas sekmēšanai valsts un reģionālā līmenī, tostarp atbalsta pasākumiem pašvaldībās.

3.jūlijā Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā satikās ārzemju latvieši uz “Pasaules latviešu saieta nams” koncertu, kurā piedalījās liels skaits diasporas pašdarbnieku un skatītāju. Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska tiekoties ar tautiešiem stāstīja par remigrācijas koordinatora sniegto atbalstu, atgriežoties Latvijā un Latgalē. Pasākuma vadmotīvs jēdzienu “saieta nams” izcēla kā satikšanās vietu, sanākšanu no dažādām pasaules vietām ar pavisam atšķirīgu pieredzi, bet ar vienu vēstījumu. Diaspora no savām mītnes zemēm līdzi atveda savas unikālās latviešu dziesmas, dejas, mūziku un stāstus, lai dalītos ar tiem.

5.jūlijā norisinājās gadskārtējais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums 2023 (PLEIF 2023), iezīmējot tieši 10 gadus, kopš forums pirmo reizi vienuviet Rīgā pulcēja diasporas latviešu uzņēmējus no visas pasaules ar mērķi dibināt un attīstīt biznesa kontaktus ar Latvijas uzņēmējiem. Forumā piedalījās augsta līmeņa valsts un pašvaldību amatpersonas. Konferenci atklāja Valsts prezidents Egils Levits, Latvijas Republikas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēdis Pēteris Blumbergs. Šī gada foruma dalībnieki diskusiju formātā pievērsās Latvijas ekonomikas attīstībai svarīgām nozarēm, tai skaitā mobilitātei un remigrācijai, to ietekmei uz Latvijas ekonomiku. Paneļdiskusijā par remigrācijas procesiem Latvijā ieskatu par pašreizējo situaciju sniedza pētniece Inta Mieriņa (LU), Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta direktors Raivis Bremšmits (VARAM), kā arī ar savu pieredzi dalījās pašvaldību vadītāji – Jānis Rozenbergs (Cēsis) un Gunārs Ansiņš (Liepāja). PLEIF 2023 piedalījās arī remigrācijas koordinatori, lai satiktos ar diasporas pārstāvjiem, sadarbības partneriem un tostarp sniegtu informāciju par attīstības iespējām atgriežoties Latvijā.

6.jūlijā Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatori varēja sastapt Esplanādē Svētku kvartālā (Rīgā) latviešu vēsturisko zemju teltī. Vietējiem iedzīvotājiem un diasporas pārstāvjiem bija iespēja parunāt par atgriešanās iespējām Latvijā un Latgalē. Mazākie Dziesmu un deju svētku dalībnieki un viesi varēja iegūt Latgales plānošanas reģiona izstrādāto krāsojamo grāmatiņu bērniem “Izkrāso Latgali!”. Savukārt Latgales reģiona Tūrisma informācijas centra pārstāvji pastāstīja par aktuālākajiem tūrisma jaunumiem. Latgale ir daudzveidīgs galamērķis un arī šogad tūrisma uzņēmēji iepriecina ar dažādiem interesantiem jaunumiem, par kuriem varēja uzzināt Latgales stendā.

Leščinska atzīst:

“Tā bija unikāla iespēja satikt tik daudz diasporas pārstāvju vienuviet. Man bija patiess prieks parunāties ar sadarbības partneriem, diasporas organizācijām, latviešu skoliņu vadītājiem/skolotājiem, medijiem un citiem svētku dalībniekiem. Visapkārt acis mirdzēja no prieka būt Latvijā, mēs esam saliedēta, stipra un vienota tauta neskatoties uz to, kurā pasaules malā atrodamies”.

Ja Tavā ģimenes vai paziņu lokā ir interese par atgriešanos Latgales reģionā, aicini sazināties ar remigrācijas koordinatori Astrīdu Leščinsku rakstot uz e-pastu astrida.lescinska@lpr.gov.lv vai zvanot pa tālruni +371 20349136.