Autotransporta direkcija ir noslēgusi ilgtermiņa līgumus par pasažieru pārvadājumu nodrošināšanu pēdējās piecās maršrutu tīkla daļās Latvijā

Autotransporta direkcija ir noslēgusi 10 gadu līgumus ar AS “TALSU AUTOTRANSPORTS”, SIA “TUKUMA AUTO”, pašvaldības SIA “Ventspils reiss”, un personu apvienību AS “Rēzeknes autobusu parks” un SIA “RO reiss” par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu atlikušajās piecās maršrutu tīkla daļās Latvijā – “Jelgava, Dobele”, “Gulbene, Alūksne, Balvi”, “Talsi, Tukums”, “Ventspils” un “Rēzekne, Ludza”. Līdz līguma spēkā stāšanās brīdim, kas katram līgumam noteikts atsevišķi, attiecīgajam pārvadātājam jānodrošina nepieciešamie resursi – gan autobusi, gan transporta līdzekļu vadītāji – līguma pilnvērtīgai izpildei.

Stājoties spēkā jaunajiem līgumiem, pasažieri Latvijas reģionālajos sabiedriskā transporta autobusos iegūs augstas kvalitātes pakalpojumus, kas tiks nodrošināti ar autobusiem, kuru vidējais vecums 10 gadu periodā nepārsniegs 3,7 gadus, informācija par gaidāmajām pieturām autobusos tiks paziņota gan audio, gan vizuāli; visi transportlīdzekļi būs aprīkoti ar elektronisku maršruta zīmi, drošības jostām, bezvadu internetu (wi-fi), kā arī tajos būs pieejami bezskaidras naudas norēķini; vismaz 33% no visiem autobusiem būs aprīkoti ar velosipēdu turētājiem; 61% no visiem autobusiem būs pielāgoti personu ar ierobežotām pārvietošanās spējām pārvadāšanai un atvieglotai iekļūšanai autobusā, vismaz 10% no visiem pakalpojumu nodrošināšanā katru gadu izmantojamajiem autobusiem būs bezizmešu.

Šīs bija pēdējās piecas maršrutu tīkla daļas, kurās bija jānoslēdz ilgtermiņa līgumi par pasažieru pārvadāšanu reģionālajos autobusu maršrutos. Atbilstoši noslēgtajiem līgumiem pasažieru pārvadāšanu maršruta tīkla daļā “Jelgava, Dobele” nodrošinās AS “TALSU AUTOTRANSPORTS” un pakalpojuma sniegšana tiks uzsākta 2024. gada 1. novembrī, “Gulbene, Alūksne Balvi” pasažieru pārvadāšanu nodrošinās AS “TALSU AUTOTRANSPORTS” un pakalpojuma sniegšana tiks uzsākta 2024. gada 1. novembrī, “Talsi, Tukums” pasažieru pārvadāšanu nodrošinās SIA “TUKUMA AUTO” un pakalpojuma sniegšana tiks uzsākta 2024. gada 1. novembrī, “Ventspils” maršruta tīkla daļā pasažierus pārvadās pašvaldības SIA “Ventspils reiss” un pakalpojuma sniegšana tiks uzsākta 2024. gada 1. jūlijā, savukārt maršruta tīkla daļā “Rēzekne, Ludza” pasažierus pārvadās personu apvienību AS “Rēzeknes autobusu parks” un SIA “RO reiss” un pakalpojuma sniegšana tiks uzsākta 2025. gada 1. janvārī.

Iepriekš izsludinātajās piecās maršrutu tīkla daļās – “Liepāja”, “Kuldīga, Saldus”, “Pierīga”, “Bauska” un “Daugavpils, Krāslava” – ir noslēgti līgumi ar konkursa uzvarētājiem, kas pakalpojuma sniegšanu uzsāka 2021. gada 1. augustā. Savukārt četrās maršrutu tīkla daļās – “Cēsis”, “Jēkabpils, Preiļi, Līvāni”, “Limbaži, Sigulda” un “Ogre, Aizkraukle” – Iepirkumu komisija ir noteikusi uzvarētājus, no kuriem tīkla daļās “Ogre, Aizkraukle” un “Jēkabpils, Preiļi, Līvāni” pakalpojuma sniegšana tika uzsākta 2022. gada 1. jūlijā, bet tīkla daļās “Cēsis” un “Limbaži, Sigulda” noteikts sagatavošanās posma pagarinājums līdz 2023. gada 30. jūnijam. 2023. gada janvārī noslēgts līgums par pasažieru pārvadāšanu maršruta tīkla daļā “Valmiera, Valka, Smiltene”, kas paredz, ka pasažieru pārvadājumi saskaņā ar līgumu ir jāuzsāk 2024. gada 1. jūlijā, savukārt maršruta tīkla daļā “Madona” pasažieru pārvadāšanu saskaņā ar noslēgto līgumu paredzēts uzsākt 2024. gada 1. septembrī.

Par valsts SIA Autotransporta direkcija

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā. Regulāri veicot sabiedriskā transporta finanšu analīzi un auditu, direkcija nodrošina vienotu, nepārtrauktu un pieejamu sabiedriskā transporta sistēmu visā valstī. Autotransporta direkcijas uzdevums ir īstenot virkni pasākumu kompleksu, lai Latvijas autopārvadātājiem tiktu nodrošināta likumīga iespēja veikt pārvadājumus Latvijas teritorijā un ārpus tās.

Papildu informācijai:
Viktors Zaķis,
VSIA Autotransporta direkcija
Sabiedrisko attiecību vadītājs
Tālr.: + 371 29476754
E-pasts: viktors.zakis@atd.lv