Atbalsts pārtikas produktu tirdzniecības veicināšanai

EK 2023. gadā piešķirs 185,9 miljonus eiro, lai finansētu ilgtspējīgu un augstas kvalitātes ES lauksaimniecības pārtikas produktu veicināšanas pasākumus ES un pasaulē.

Paredzams, ka 2023. gadā atlasītajos veicināšanas projektos tiks   atbalstīti produkti, kas atbilst tādiem mērķiem kā ES lauksaimniecības ilgtspēja, dzīvnieku labturības veicināšana un svaigu augļu un dārzeņu patēriņa veicināšana, kā arī veselīgs un ilgtspējīgs uzturs.

Summas, kas pieejamas šī gada kampaņām, ir gandrīz vienādi sadalītas starp veicināšanas pasākumiem ES iekšējā tirgū un trešās valstīs – attiecīgi 83,3 un 83,1 miljoni eiro.

Ārpus ES galvenie veicināšanas mērķi ir noteiktas valstis un reģioni ar augstu izaugsmes potenciālu, t. i., Ķīna, Japāna, Dienvidkoreja, Singapūra un Ziemeļamerika. Jaunzēlande un Austrālija var arī radīt jaunas tirgus iespējas ES eksportētājiem.  Apvienotā Karaliste joprojām ir viens no galvenajiem ES lauksaimniecības pārtikas produktu eksporta tirgiem, saņemot 25% no ES27 eksporta.

Atsevišķas kampaņas informēs ES un pasaules patērētājus par dažādām ES kvalitātes shēmām un marķējumiem, piemēram, bioloģiskās lauksaimniecības produktu veicināšanai piešķirti 28 milj. eiro, bet 36 milj. eiro tādu produktu veicināšanai, kas radīti klimatam un videi labvēlīgi, kā arī atbilstoši dzīvnieku labturībai. Savukārt 19 milj.  eiro paredzēti svaigu augļu un dārzeņu patēriņa veicināšanai.

Pēc AG-Press materiāliem sagatavoja Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja

Avots: laukutikls.lv/nozares/lauku-telpa/copa_cogeca/lauksaimniecibas-produktu-kvalitate-un-veicinasana/atbalsts-partikas