Ar grafiķa Svirska izstādes atklāšanu Daugavpilī sākas starptautisks grafikas simpozijs

Ar Daugavpilī dzimušā grafiķa Vitolda Svirska /1919–1991/ izstādes atklāšanu 11. martā plkst. 15.00 Daugavpils Kultūras pils izstāžu zālē tiks oficiāli atklāts 11. Starptautiskais Latgales grafikas simpozijs un sveikti tā dalībnieki. 

Starptautiskais Latgales grafikas simpozijs, kas šogad norisināsies no 10. līdz 24. martam, Daugavpilī notiks jau vienpadsmito reizi. Savā pastāvēšanas vēsturē tas kopumā pulcējis vairāk par 100 grafiķiem no vairāk nekā 35 valstīm. Šogad simpozijā piedalīsies deviņi mākslinieki no piecām valstīm: Roberts Rabejs (Polija), Kamils Adamus (Polija), Zenons Balcers (Polija), Ināra Petruseviča (Latvija), Liena Bondare (Latvija), Sidharths Pathaks (Nīderlande), Ineke Domke (Vācija), Džanluka Arienti (Itālija), Marko Poma (Itālija).

Pulcējot arvien jaunus medijā strādājošus māksliniekus, simpozijs turpina grafikas mākslas iedzīvināšanu Daugavpilī un Latgales vārda nešanu starptautiski. Grafiķi divas nedēļas intensīvi strādās, tverot iedvesmu Latgales ainavā un Daugavpils urbānajā telpā, neformālās sarunās un diskusijās, radošajās darbnīcās un mākslinieku prezentācijās.

Tāpat kā pērn simpozijs tiks atklāts Daugavpils Kultūras pils izstāžu zālē, šoreiz ar Daugavpilī dzimušā grafiķa Vitolda Svirska /1919–1991/ izstādi “Paliekamība”.

Mākslinieks Vitolds Svirskis dzimis Daugavpilī 1919. gadā. Zēns aug dzelzceļnieka ģimenē, un vecāki vēlas, lai arī dēls turpmākās darba gaitas saista ar dzelzceļu. Tomēr jaunieša intereses ir humanitāras, tāpēc viņš patstāvīgi, bez vecāku ziņas, lemj mācīties ģimnāzijā. Ģimnāzijas laiks ir uzskatāms par Svirska pirmajiem soļiem mākslā.

Profesionālās gaitas mākslinieks sāk 1941. gadā, iestādamies Latvijas Mākslas akadēmijā. 1944. gadā V. Svirski mobilizē Latviešu leģionā, tomēr arī kara apstākļos viņš turpina zīmēt. Akadēmisko izglītību ar diplomu iegūst tikai 1953. gadā. Nozīmīgu vietu daiļradē ieņem ģīmetņu zīmēšana, kopumā top vairāk par 8000 darbu. Radošajā izpausmē V. Svirskis izmantojis monotīpiju, linogriezumu, spalvas vai otas tušas zīmējumu, kas bijusi dominējošā tehnika mākslinieka rokrakstā.

Kā teicis profesors Jānis Stradiņš: “Šī zinātnieku, mākslinieku, kultūras darbinieku galerija ir paliekama, tāpat kā paliekams ir arī dižais daugavpilietis.

Simpozijs noslēgsies 24. martā plkst. 16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ar tā laikā tapušo darbu izstādes atklāšanu, kas iekļausies Rotko centra 10 gadu jubilejas programmā.

Simpozijs norit ar REACT EU finansējumu un Daugavpils valstspilsētas pašvaldības atbalstu.

Kontaktinformācija:
Māris Čačka
maris.cacka@daugavpils.lv
+371 29114596