Latgale: vieta, kur atklāt ūdens ilgtspējas noslēpumus

2023. gada 8. decembrī Rēzeknes kultūrvēstures muzejā notika Latgales plānošanas reģiona (LPR) īstenotā projekta Pure Water II pasākums, kura ietvaros projekta partneris Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība atklāja digitālo ekspozīciju “Rēzeknes ūdens sistēmas vēsture, izveidošana un uzturēšana”, kā arī tika apbalvoti LPR organizētā bērnu un jauniešu radošā konkursa “Mans labākais draugs – ūdens” uzvarētāji.

Muzeja zālē pulcējās kupls skaits pirmsskolas un skolas vecuma bērnu un uz lielā ekrāna tika demonstrēti laureātu radošie darbi – video un zīmējumi.

Plašāk par konkursu ŠEIT.

Savukārt interaktīvā ekspozīcija “Rēzeknes ūdens sistēmas vēsture, izveidošana un uzturēšana” ir saistoša kā pieaugušajiem, tā bērniem. Viena sadaļa ir veltīta Rēzeknes ūdensapgādes vēsturei, bet otra ir veidota kā datorspēle, kur spēles formā tiek stāstīts par ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu Rēzeknē. Katram Latgales kultūrvēstures muzeja apmeklētājam būs iespēja pieslēgt visu pilsētu ūdensapgādes sistēmai vai novērst avāriju kanalizācijas sūkņu stacijā. Tā kā muzejs nākotnē plāno izstrādāt speciālu ūdenim veltītu muzejpedagoģisko programmu, tad par projekta līdzekļiem tika iegādātas pārvietojamās ekspozīcijas sistēmas un stikla vitrīnas. Tādējādi izglītojošā interaktīvā ekspozīcija tiks papildināta ar ūdenim visās tā izpausmēs veltītām gleznām, fotogrāfijām un eksponātiem no muzeja fondiem.

Dalībnieku apbalvošana:


Projekts Pure Water II veiksmīgi īstenoja visas plānotās aktivitātes samērā īsā laikā (7 mēnešos), sasniedzot visus projekta mērķus un rezultātus. Tika uzlabota projekta Pure Water rezultātu atpazīstamība, turpinātas iesāktās aktivitātes,  aptvertas jaunas mērķgrupas. Viens no populārākajiem pasākumiem bija grandiozais “2. Lagales ūdens festivāls” vasaras izskaņā augustā, kurš šogad tika organizēts Rēzeknē. Ūdens tematiku caur dziesmām izdziedāja Latvijā un Latgalē populāri mākslinieki, tika organizēts arī ZIB konkurss, kura ietvaros sociālā tīklā “Facebook” lietotāji dalījās ar ieteikumiem par ūdens taupīšanas veidiem, rosinot sabiedrību aizdomāties par mums tik ļoti nozīmīgā ūdens resursa saglabāšanu. Koncertu apmeklēja vairāk kā 10 tūkstoši cilvēku. Festivāla ietvaros tika intervēti skatuves mākslinieki, kuri pastāstīja par to, cik nozīmīgs ūdens ir viņu dzīvē. Šāda video sērija tika publicēta LPR sociālo mediju kontos un sasniedza ļoti plašu auditoriju.


Savukārt oktobrī radošā konkursa “Mans labākais draugs – ūdens” organizēšana bērniem un jauniešiem izraisīja tik ļoti lielu interesi, ka rezultātā iesūtītie darbiņi (zīmējumi un video) tiks izmantoti ūdens resursu popularizēšanai arī turpmākajos Latgales plānošanas reģiona pasākumos.


Viens no projekta uzdevumiem bija izstrādāt izglītojošu video – ekspedīcija pa Latgali “Tīram ūdenim pa pēdām”, kuru jau aplūkojuši teju 3 tūkstoši cilvēku:


Papildus tika ieviestas jaunas iniciatīvas kapacitātes stiprināšanai un sabiedrības izpratnes veicināšanai par ilgtspējīgu ūdens resursu apsaimniekošanu Latgales reģionā. Ūdenssaimniecības pārstāvjiem no Latgales reģiona kapacitāte noteikti ir augusi, piedaloties septembra mācību vizītē Zviedrijā, kur dalībnieki varēja iepazīties ar  Kristianstades pašvaldības  ūdensapgādes uzņēmuma organizāciju un apsekot esošās notekūdeņu attīrīšanas stacijas Kristianstadē un Helsingborgā,  uzlabojot savas zināšanas moderno tehnoloģiju jomā, iegūstot jaunu pieredzi, tostarp viedo tehnoloģiju pielietojumā pilsētvidē.

Decembrī tika organizētas vienas dienas apmācībās Daugavpilī par ūdenssaimniecības iekārtu ekspluatāciju un uzturēšanu, tostarp tehnoloģiju attīstību pasaulē, kurā piedalījās kopumā 20 speciālisti no Latgales reģiona.


Tika radīti jauni vides dizaina objekti Rēzeknē, par kuru izveidošanu rūpējās Rēzeknes valsts pašvaldība – tika ūdensizturīgām krāsām tika apgleznots žogs ar latviešu tautas pasaku motīviem vairāk kā 200 metru garumā Zemnieku ielā, Rēzeknē. Tika uzstādīti 3 krāsojamie vides objekti, uz kuriem tiek ilustrēti Rēzeknes un Rēzeknes novada dzejnieku daiļdarbi par ūdens tēmu, kas bija pieejami krāsošanas darbnīcās pilsētas svētku dalībniekiem 3 dienu garumā.

@lpr.gov.lv

Vai esi jau pamanījis Rēzeknē šo ar latviešu tautas pasaku tēliem apgleznoto stadiona žogu? 🤩 🎨 Mākslinieces: Viktorija Grappa un Jūlija Šilova! 📍 Zemnieku iela, Rēzekne ✔️ Projekts “Ilgtspējīga ūdens resursu apsaimniekošana Latgales reģionā” (“Pure Water II”, projekta vadošais partneris – Latgales plānošanas reģions, partneris – Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība). 🎯 Tā kā projekta galvenais mērķis ir piesaistīt sabiedrības uzmanību un iemācīt saudzīgi apieties ar tik nozīmīgu dabas resursu kā ūdens, tad uz žoga betona virsmas attēlotie pasaku sižeti tā vai citādi ir saistīti ar ūdeni. Mākslinieču radošais veikums aicina atcerēties bērnībā iemīļotās pasakas un vēlreiz aizdomāties par to, kāda milzīga bagātība ir ūdens un kā mēs to dažkārt nepārdomāti izmantojam. Plašāk 🌐 rezekne.lv/2023/09/par-udeni-rezekne-pasakas-dziesmas-velejumos-un-muzeja-ekspozicija/ #latgale | #latgalesplānošanasreģions | #rēzekne | #latgaletravel #ieluzīmējumi #māksla #pasakas #latviešutautaspasakas

♬ Cute background music for kids(951274) – dama


“Īstenojot projekta aktivitātes, mēs gribējām pievērst pastiprinātu uzmanību tam, cik svarīgs mūsu dzīvē ir ūdens. Tikai 3% Zemes ūdens ir saldūdens, bet mums ir pieejams tikai 1 procents no zemes saldūdens mūsu ikdienas ūdensapgādes vajadzībām. Latgalē varam lepoties ar gleznainiem ezeriem, to skaits ir 1006.  Novērtēsim to, ka mums ūdens ir daudz, bet rūpēsimies, lai tā izmantošana ir ilgstpējīga un gudra, ” komentē LPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latgales plānošanas reģions un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli. Programmu līdzfinansē Eiropas Savienība.

Papildu informācija:
Latgales plānošanas reģiona projektu vadītāja
Natālija Kurakina
e-pasts: natalija.kurakina@lpr.gov.lv
tālrunis: + 371 283522255