5 Latgales novadu jaunieši viesojās Norvēģijā

No 2023.gada 27.augusta līdz 30.augustam 5 aktīvi Latgales jaunieši guva gan jaunas zināšanas, gan jaunu pieredzi, gan jaunus kontaktus viesojoties Norvēģijā – sadarbības līguma ietvaros Junior Achievement īstenoja vienu no aktivitātēm, kas ir saistīta ar interešu izglītības programmu “Es – uzņēmējs!” ieviešanu un īstenošanu. Līvānu novadu pārstāvēja Asnāte Jansone, Augšdaugavas novadu pārstāvēja Katrīna Baltmane, Krāslavas novadu prezentēja Anastasija Vanaga, Rēzeknes novadu pārstāvēja Matīss Šķesters un Preiļu novadu pārstāvēja Megija Lukjanoviča.

Šo dažu dienu laikā jaunieši apmeklēja Ārendāles vidusskolu un tikās ar eksperti Hege Fjelldali, kura pavasarī viesojās Latgalē un vadīja meistarklases gan Rēzeknē, gan Daugavpilī. Tikšanās laikā bija iespēja komunicēt arī ar Ārendāles skolēniem un iegūt informāciju par to, kā norit viņu mācību process, kā skolotāja Hege, izmantojot uzņēmējdarbības izglītības metodes, vada stundas, kā arī bija iespēja piedalīties dažās nodarbībās, ko bija sarūpējis Junior Achievement Norway pārstāvis Tharalds T. Lundvalls. Latgales jaunieši piedalījās komandas saliedēšanas aktivitātēs, kurās bija iesaistīti arī norvēģu jaunieši, kam ir nodibināts savs uzņēmums, bet iesāka savu biznesu viņi kā Skolēnu mācību uzņēmums, apgūstot finanšu prasmes jau skolas solā. Jauniešiem bija sarūpēts izbrauciens ar motorlaivu, kura laikā notika filmēšanas uzdevums – latgaliešu sejās bija manāms gan uztraukums, gan redzama aizrautība un pārliecība, ka jau skolā startējot ar  maza biznesa izveidi, nāktonē ir iespēja biznesam izaugt par veiksmīgu uzņēmumu – viss sākas ar izglītību! Šo pārliecību vēl vairāk pastiprināja iespēja piedalīties diskusijā ar vietējiem ražotājiem pusdienu laikā, kur daži no tiem arī uzsāka savas uzņēmēja gaitas dibinot Skolēnu mācību uzņēmumā. Apmeklējot  Kristiansandas Zoodārzu un izklaides parku, jaunieši tikās ar tā vadību un noklausījās prezentāciju par inovāciju izmantošanu tā darbībā un parka attīstībā. Latgales jaunieši bija aktīvi un komunikabli – visās aktivitātēs un uzdevumos iesaistījās ar lielu entuziasmu un aizrautību, ļoti veikli uzsāka komunikāciju ar norvēģu studentiem un labprāt dalījās ar savu pieredzi vai arī iztaujāja norvēģu uzņemošo pusi. Arī savā starpā pilnīgi nepazīstamu jauniešu grupa izveidoja draudzīgu komandu un droši vien arī nākotnē uzturēs komunikāciju, organizējot tikšanās.

Atgriežoties no vizītes pie norvēģu sadarbības partneriem, Līvānu, Augšdaugavas, Krāslavas, Preiļu un Rēzeknes novada jauniešiem būs pienākums izstāstīt iegūto pieredzi saviem klases un skolas biedriem interešu izglītības programmu “Es – uzņēmējs!” nodarbību ietvaros, prezentēt redzētās uzņēmējdarbības metodes un iedvesmot Latgales jauniešus būt atvērtiem jaunajām zināšanām, ko var iegūt apgūstot interešu izglītības programmu “Es – uzņēmējs!”

Interešu izglītības programmas tiek izstrādātas Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” atbalstītā projekta ”Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” Nr. LV-LOCALDEV-0001 ietvaros. Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai! #EEANorwayGrantsLatvia

Vairāk informācijas par projektu:

lpr.gov.lv/lv/regionalie_projekti/uap-latgale/#.YvTShuxBy8U
www.facebook.com/UAPLatgale

Papildus informācija: uap.latgale@lpr.gov.lv vai pa tālruni 29119965.