Malnavā lemj par Latgales reģiona attīstību

Š.g. 19. maijā šoreiz LBTU Malnavas koledžā norisinājās jau otrā 14. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas izbraukuma tikšanās ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Latgales padomi, Latgales pašvaldībām un uzņēmējiem.
Tikšanās organizēta sadarbībā ar Ludzas novada pašvaldību un LBTU Malnavas koledžu. Piedalījās arī Latgales plānošanas reģiona vadība – Administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne un Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Andris Kucins.
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas vadītājs Edmunds Teirumnieks: “LTRK padome bija tā, kas uzrunāja Latgales apakškomisiju, lai izbraukuma sēde notiktu tieši Malnavā. Mūsuprāt, tieši šādas izbraukuma sēdes reģionos ir tas, kas pietrūkst citām apakškomisijām, jo faktiski reģionā mēs varam dzirdēt to sāpi, kas ir uzņēmējiem pašvaldībām un vietējiem iedzīvotājiem. Pēc šīs dienas garajām diskusijām un viedokļu apmaiņas var secināt, ka uzņēmējs ir tas, kurš vislabāk jūt, kā mums veidojas gan nodokļu politika, gan kādus priekšlikumus vajadzētu ieviest tās sakārtošanā. Tā sāpe, kas saistīta ar izglītību, ar darbaspēku, ar nodokļiem – tie ir pamatvaļi, kas jāsaved kārtībā. Šobrīd mēs saprotam, ka problēmas risinās Ministru kabinetā un caur Saeimas likumiem. Dialogā un diskusijā mēs nonākam pie secinājumiem. Sāksim ar šo jautājumu risināšanu Latgales apakškomisijā un tad virzīsim tos pie attiecīgajām ministrijām. Esam noteikuši arī atskaites punktu, kas ir 22. septembris, kad mēs atkal sanākam kopā un atskaitāmies par padarīto”.
Ivo Dembovskis Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera Latgales reģionālās padomes priekšsēdētājs un SIA „Vides projektu studija” valdes loceklis pēc tikšanās pauž šādu komentāru: “Šodien galvenās tēmas bija nodokļu jautājums, kas neatkarīgi no mūsu iniciatīvas tiek risināts ministriju gaiteņos, tad ļoti aktuāls jautājums skar sabiedrisko transportu, lai pašvaldības var brīvāk izmantot sev rīcībā esošo sabiedrisko transportu un citas tehniskās vienības, ko šobrīd aizliedz autotransporta likums un citi regulējumi. Vēl svarīgs jautājums skar Speciālās ekonomiskās zonas – Latgales un Rēzeknes, kurām, mūsuprāt, ir par maz to pievilcīgo priekšrocību, lai piesaistītu investorus, tāpēc virzīsim jaunus priekšlikumus ar papildus atbalsta mehānismiem. Rīcības plānā iekļāvām arī jautājumus, kas saistās ar NVA organizēto programmu pārvietošanu uz izglītības iestādēm – tehnikumiem un augstskolām, tādā veidā turpinot atbalstīt ilgstoši esošos bezdarbniekus, kuri to izmanto, bet tik un tā neatgriežas darba tirgū. Vēl svarīgs jautājums bija par to, lai jauniešus jau iesaistītu uzņēmējdarbībā, sakot ar 5. klasi. Ir izstrādātas programmas, kuras ar arējā finansējuma atbalstu tiks uzsāktas jau septembrī”.
14. Saeimas deputāts Rihards Kozlovskis: “Šī mums bija 2. sēde pēc Saeimas vēlēšanām. Šodien bija ko apspriest, bija daudz detalizāciju un priekšlikumu, līdz ar to diskusijas bija pietiekami nopietnas. Arī laika ziņā tās bija trīs stundas divu vietā, kas liecina, ka mums bija par ko runāt – konkrēti priekšlikumi, ļoti nopietni un atbalstāmi apsvērumi, t.s. atbalsts Latgales SEZ, radot papildus mehānismus investīciju piesaistei. Daudz jautājumu bija arī par izglītības jomu un ar pierobežu saistītie izaicinājumi. Man radās priekšstats, ka visiem klātesošajiem, arī komisijas deputātiem, ir apņemšanās šos jautājumus risināt. Tad arī katrs, atbilstoši savai kompetencei, darīsim visu, lai šis plānotais Latgales rīcības plāns taptu pēc iespējas ātrāk un kvalitatīvāks”.
LTRK organizētajā Latgales biznesa forumā “Enerģētika 2023. Iespējas un izaicinājumi Latgalē” diskutēja par LTRK aktualitātēm, nodokļu sistēmu, atbalstu uzņēmumu energoefektivitātei, atjaunojamai enerģijai, stratēģisku pieeju elektroenerģijas iegādē un lietošanā, pievilcīgas infrastruktūras izveidi, izglītības jautājumiem.
Forumā piedalijās: Z/S Kotiņi īpašnieks un LBTU Malnavas koledžas padomes loceklis Aldis Ločmelis, biedrības Mežvidu Lauksaimniecības un Tehnoloģiju parks projektu vadītājs un koledžas konventa priekšsēdētāja vietnieks Edgars Romanovskis, SIA “Lūsēni” īpašnieks Andris Ļubka, Enefit Latvija biznesa klientu segmenta vadītājs Edgars Cvetkovs, ALTUM Latgales reģiona vadītāja vietnieks Edgars Jonikāns, Biznesa foruma moderators, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera valdes loceklis un politikas daļas direktors Jānis Lielpēteris.
Klātesošajiem bija iespēja apmeklēt Kārsavas kultūrvēstures centrs “Līču mājas” , viesu māju “Dzīles” un viesoties arī “Latgales Dārzeņu loģistikas” siltumnīcu kompleksā “Mežvidi”.

Pēc tikšanās Latvijas Zaļās partijas vadītājs Edgars Tavars (Apvienotais saraksts) pauž: “Izmantoju izdevību un apskatīju uz robežas aktuālo situāciju, faktiski pierobežas zonu. Līdz ar dzelzs priekškara aizvēršanos, Latgalei ir radušies jauni nopietni izaicinājumi un mēs saprotam, ka tas vairāk nav Latgales izaicinājums. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc es relatīvi īsā laikā esmu devies uz Latgali. Jo brīdī, kad mēs pieņemam lēmumus Saeimā vai Ministru kabinetā, ja tu redzi šo faktisko situāciju, tiecies ar cilvēkiem, apskati robežu, apskati uzņēmējus, saproti viņu konkurētspēju, mobilitāti, izglītības iespējas, energoresursu, darba resursu, izejmateriālu pieejamību, pārdošanas iespējas, eksportspēju, salīdzinot ar citiem reģioniem, tu daudz labāk izproti tos lēmumus, kas jāpieņem. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc es atbalstu kolēģus no Latgales un pats arī gribu redzēt savām acīm, dzirdēt savām ausīm, lai varētu identificēt problēmas un pieņemt lēmumus gan Saeimā, gan valdībā”.

Informāciju sagatavoja Latgales plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Lāce