Uzņēmējiem pieejams personalizēts atbalsts jaunajā valsts platformā business.gov.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM ) veidotajā valsts institūciju e-indeksā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadaļā par iestāžu iekšējo procesu efektivitāti ir ieguvusi augstāko novērtējumu. Lielā mērā tas skaidrojams ar LIAA pakalpojumu digitalizāciju. Ar mākslīgā intelekta atbalstu veidotā biznesa atbalsta platforma www.business.gov.lv būs plats solis pretim jaunam attiecību modelim starp uzņēmējiem un valsts pārvaldi.

“Sarunās ar uzņēmējiem bieži izskan viedoklis, ka informācija par valsts atbalstu ir izkaisīta dažādos avotos, kuriem grūti izsekot. LIAA kā risinājumu piedāvā vienotu platformu biznesa attīstībai www.business.gov.lv, kurā reģistrētie lietotāji varēs norādīt sev interesējošos atbalsta veidus un sistēma automātiski atlasīs piemērotākos atbalsta instrumentus. Jaunajā platformā digitāli būs pieejami visi LIAA sniegtie pakalpojumi, kas paaugstinās automatizācijas līmeni un paātrinās pakalpojumu saņemšanu,” tā inovatīvo platformu raksturo LIAA direktors Kaspars Rožkalns, piebilstot, ka jaunā informācijas sistēma sniegs iespēju izmantot dažādus valsts atbalsta instrumentus pašapkalpošanās režīmā, būtiski samazinot apkalpošanas laiku.

Jau šobrīd jaunajā platformā ir integrēta liela daļa no LIAA sniegtajiem pakalpojumiem kā arī pieejama plaša informācija par nozarēm, mērķa tirgiem un valsts atbalsta iespējām. Pakāpeniski šajā platformā tiks integrētas arī pārējās LIAA administrētās programmas. Izmantojot platformu uzņēmējiem būs iespēja ne tikai pieteikties LIAA sniegtajiem pakalpojumiem, bet arī sekot līdzi aktuālajai informācijai un aktualitātēm atbilstoši paša izraudzītiem parametriem.

Jaunā platforma tika veidota, konsultējoties ar uzņēmēju organizācijām, bet kā sadarbības partneri informācijas izvietošanā piesaistītas gan valsts, gan privātā sektora organizācijas. Tā vienuviet ir apkopots plašs informācijas materiālu klāsts no nozaru asociācijām, finanšu institūcijām un citiem resursiem.

Latvijas Bankas un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) apkopotie dati liecina, ka eksporta tirgos labāk veicas tiem Latvijas uzņēmumiem, kuri saņem valsts atbalstu. Valsts atbalsts varbūtību sekmīgi startēt eksporta tirgos palielina vismaz par 30%. “LIAA ik gadu piedāvā līdz pat 200 dažādiem bezmaksas apmācību semināriem gan par atbalsta instrumentiem, gan par tādiem ikvienam uzņēmumam būtiskiem jautājumiem kā eksports, investīciju piesaiste, patentu reģistrēšana, digitālais mārketings, zīmolvedība u.c. Platformā www.business.gov.lv reģistrētie lietotāji aktuālajai informācijai varēs sekot līdzi tiešsaistē vai mobilajā lietotnē, saņemot paziņojumus jau brīdī, kad pasākums vai jaunā atbalsta programma tiek izsludināta,” stāsta platformas attīstības vadītāja Jekaterina Vanaga.

Pēc LIAA pasūtījuma izstrādātā platforma www.business.gov.lv jau tagad piedāvā daudzus vērtīgus pakalpojumus, bet perspektīvā tajā būs pieejami arī citu valsts institūciju sniegtie e-pakalpojumi uzņēmējiem. Platformā iespējams sekot līdzi aktuālajām nozaru ziņām, ārvalstu izstāžu kalendāram, iepazīties ar nekustamā īpašuma piedāvājumiem biznesa attīstībai, tiešsaistes semināru ierakstiem, dažādu valstu eksporta profiliem un statistiku, kā arī pieteikties dalībai profesionālās ievirzes semināriem un apmācībām. Ar platformas starpniecību iespējams saņemt profesionālas konsultācijas par atbalstu uzņēmējdarbībai un par biznesa uzsākšanu, kā arī konsultācijas par ārējiem tirgiem, tostarp iespēja sazināties ar LIAA pārstāvniecību vadītājiem 18 valstīs.

Platformas reģistrētie lietotāji ar personīgā profila starpniecību varēs saņemt konsultācijas un e-pakalpojumus, slēgt līgumus, lietot personalizēto ziņu lenti un sekot līdzi dažādām aktualitātēm. Darbs pie platformas attīstības turpināsies un pakalpojumu klāsts tiks papildināts, tādēļ LIAA aicina ieinteresētās puses uz sadarbību un informācijas apmaiņu platformas www.business.gov.lv izaugsmē.

Avots: liaa.gov.lv