Tuvāko trīs gadu laikā plānots piesaistīt vismaz 400 milj.eiro investīcijas Latvijas jaunuzņēmumos

2022. gada 31. maija sēdē Ekonomikas ministrija (turpmāk – EM) iepazīstināja Ministru kabinetu (turpmāk – MK) ar aktuālo informāciju par jaunuzņēmumu ekosistēmu Latvijā un jaunuzņēmumiem sniegto atbalstu.

Jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstības veicināšanai, EM izstrādāja Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumu (turpmāk – likums), piedalījusies Komercilikuma grozījumu izstrādē, lai sniegtu iespēju AS un SIA darbiniekiem iegūt kapitāldaļu pirkuma tiesības uzņēmumā un pēc noteikta laika tās realizēt. Vienlaikus EM nodrošina jaunuzņēmumu atbalsta programmas un uztur sadarbību ar jaunuzņēmumus pārstāvošajām asociācijām. Jaunuzņēmumiem pieejami arī tādi atbalsta instrumenti kā start-up vīza uz 3 gadiem, kuras ietvaros ārzemnieki var saņemt termiņuzturēšanās atļauju uz laiku uz 3 gadiem, ja tas plāno radīt vai attīstīt inovatīvu produktu un pēc termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanas tiek izpildīti konkrēti nosacījumi. Tāpat jaunuzņēmumiem ir pieejams finansējums aizdevumiem, biznesa inkubatoros un akselerācijas fondos, kā arī inovācijas vaučeru programmā.

Latvijā jaunuzņēmumu ekosistēma turpina augt un attīstīties, ik gadu tiek dibināti vismaz 50 jaunuzņēmumi – 2021.gadā Latvijā darbojās 512 jaunuzņēmumi, kas nodarbināja vairāk kā 2500 kvalificētus un zinošus darbiniekus. Gada laikā investīciju apjoms ir pieckāršojies, sasniedzot 350 milj. EUR. Jaunuzņēmumu sadarbības partneri ir meklējami ne tikai Baltijas valstīs, bet arī ārpus ES, t.sk., Lielbritānijā un ASV. Mūsu mērķis ir piesaistīt vismaz 400 miljonu eiro investīcijas un radīt vismaz 4000 jaunas darba vietas tuvāko trīs gadu laikā Latvijas jaunuzņēmumos, tāpēc sadarbībā ar jaunuzņēmumu ekosistēmas pārstāvjiem izstrādāsim stratēģiju turpmākajiem trīs gadiem, kas sekmēs gan jaunu jaunuzņēmumu veidošanos, gan radīto inovāciju attīstību gan arī jaunu investīciju piesaistīšanu, ” norāda ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Likuma ievaros kopumā ir atbalstīti 75 uzņēmumi par kopējo atbalsta summu 3 489 768,54 eiro, piesaistot 130 darbiniekus, kā arī nodrošinot vidējā darījuma apjoma kāpumu no 1,3 milj.eiro uz 4,2 milj.eiro.

Investoru skaits kopš 2018. gada palielinājies trīs reizes – no vismaz 70 investoriem līdz 203 investoriem 2021.gadā. Arī kopējā jaunuzņēmumu nodokļu nomaksa palielinājusies no 16,2 milj. eiro 2018.gadā līdz 25,9 milj. eiro 2020.gadā, un tas vairāk nekā 7 reizes pārsniedz kopējo apstiprināto valsts atbalsta summu.

Puse no Latvijas jaunuzņēmumiem darbojas IKT nozarē, 17% apstrādes rūpniecībā, 17% profesionālajos, zinātniskajos un tehniskajos pakalpojumos un 5% vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā. Lielākās investīcijas -318 milj. eiro apmērā Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmā ir no ASV, 39 milj. eiro ir investīcijas no Lielbritānijas, savukārt 28 milj. eiro ir investīcijas no Latvijas. Vislielākās investīcijas tiek ieguldītas IKT nozarē un apstrādes rūpniecībā.

MK lēma, ka Ekonomikas ministrija sadarbībā ar jaunuzņēmumu ekosistēmas pārstāvjiem izstrādās jaunuzņēmumu ekosistēmas darbības stratēģiju turpmākajiem trīs gadiem. Vienlaikus, paredzēts, ka EM līdz 2025. gada 1. jūnijam iesniegs Ministru kabinetā ziņojumu par Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma īstenošanu.

Vairāk par Ekonomikas ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu “Par Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma īstenošanu” var iepazīties vienotajā Tiesību aktu portālā.

Avots: EM