EP priekšsēdētājas Robertas Metsolas tikšanās ar 100 Latvijas jauniešiem

27. oktobrī plkst. 14:45-16:00 vizītes Latvijā ietvaros Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola tiksies ar 100 Latvijas jauniešiem, lai uzklausītu viņu domas par vidi, līdzdalību, Krievijas uzsāktā kara Ukrainā ietekmi un citām aktuālām tēmām.
“Pasaule mainās. Nākamās paaudzes šodien pieņemtie lēmumi ietekmēs vistiešāk. Tāpēc es vēlos noskaidrot, kā nākotni redz Latvijas jaunieši, ko viņi sagaida no Eiropas,” gaidot tikšanos saka Roberta Metsola.
Diskusijā piedalīsies 100 Latvijas jaunieši, tostarp pieci dažādu jomu aktīvisti:
🗣 Latvijas Radio 5 raidījumu vadītāja un producente Elīna Baltskara;
🗣 #EPVēstnieks Artūrs Bernhards Dubovskis no Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskolas;
🗣 Sabiedrisko attiecību speciāliste, invaliditātes aktīviste un māksliniece Diāna Ponaskova;
🗣 Digitālā satura veidotājs Edgars Feščenko (Fresh);
🗣 Latvijas jauniešu delegāte ANO Anete Biķe.
🎤 Diskusiju moderēs žurnāliste un klimata aktīviste Eva Johansone.
Latvijas jauniešu balsis Eiropas Saveinībā ir svarīgas!
Seko līdzi EP priekšsēdētājas diskusijai ar jauniešiem TIEŠRAIDĒ. Tiekamies! 👋
Plašāk par EP priekšsēdētajas vizīti:

Ceturtdien, 27. oktobrī, darba vizītē Latvijā ieradīsies Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja Roberta Metsola. Viņa tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām un piedalīsies diskusijā ar jauniešiem par Eiropas nākotni.

R. Metsola Latvijā ieradīsies pēc Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces uzaicinājuma, atzīmējot Saeimas simtgadi.

“Latvija ir bijusi viena no tām Eiropas valstīm, kuru vadošā loma un nelokāmais atbalsts Ukrainai Krievijas uzsāktā kara laikā ir palīdzējis veidot visas ES politiku, tāpēc esmu pagodināta par iespēju uzrunāt Latvijas parlamentu Saeimas 100 gadu jubilejā un tikties ar Latvijas cilvēkiem. Pasaule mainās, un nākamās paaudzes šodien pieņemtie lēmumi ietekmēs vistiešāk. Tāpēc es vēlos noskaidrot, kā nākotni redz Latvijas jaunieši, ko viņi sagaida no Eiropas. Mums jāpanāk, lai viņu interese par Eiropu izpaustos, arī piedaloties nākamajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Arī no tā būs atkarīga ES nākotne,” pirms vizītes Latvijā saka R. Metsola.

Dienas pirmajā pusē EP priekšsēdētāja tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām. Vispirms no rīta paredzēta uzruna Saeimā, bet pēc tās – tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju. Pēc tikšanās Saeimas Baltajā zālē paredzēts abu amatpersonu preses brīfings (vairāk informācijas, sazinoties ar Saeimas preses dienestu: prese@saeima.lv, tel.: 67087244) Vēlāk EP priekšsēdētāja noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa un tiksies ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un Valsts prezidentu Egilu Levitu, kā arī apmeklēs ES dzelzceļa projekta “Rail Baltica” būvlaukumu pie Rīgas Pasažieru stacijas (vairāk informācijas žurnālistiem par iespēju piedalīties būvlaukuma apskatē, sazinoties ar RB Rail AS komunikācijas vadītāju Signi Nīgali: signe.nigale@railbaltica.org, tel.: 29116146).

Pulksten 14.30 EP priekšsēdētāja RTU auditoriju mājā Domus Auditorialis, Zunda Krastmalā 8 tiksies ar 100 Latvijas jauniešiem, lai apspriestu Krievijas uzsāktā kara Ukrainā ietekmi uz Latvijas jauniešu ikdienu un nākotnes redzējumu, kā arī drošības, dezinformācijas, jauniešu līdzdalības, vides un starptautiskās sadarbības jautājumus. Jaunieši EP priekšsēdētājai atklās savas domas par ES prioritātēm, dalīsies ar idejām un uzdos jautājumus.

Diskusijā piedalīsies Latvijas jauniešu delegāte ANO Anete Biķe, satura veidotājs Edgars Feščenko (Edgars Fresh), žurnāliste, radio personība Elīna Baltskara, sabiedrisko attiecību speciāliste, aktīviste un fonda “Nāc līdzās” brīvprātīgā Diāna Ponaskova, EP Vēstnieku skolu programmas dalībnieks un Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskolas audzēknis Artūrs Bernhards Dubovskis un daudzi citi.

Diskusiju vadīs žurnāliste un klimata aktīviste Eva Johansone. Tai tiešraidē varēs sekot EP biroja Facebook lapā, bet mediju pārstāvji par iespēju tai sekot klātienē aicināti sazināties ar EP preses sekretāru Latvijā Jāni Krastiņu (janis.krastins@europarl.europa.eu; 26542369).

Vakarā EP priekšsēdētāja Latvijas Nacionālajā teātrī apmeklēs Saeimas simtgadei veltītu koncertu.

43 gadus vecā Maltas politiķe R. Metsola ir Eiropas Parlamenta deputāte kopš 2013. gada un pārstāv  Eiropas Tautas partijas grupu (ETP). Viņa tika ievēlēta par priekšsēdētāju 2022. gada janvārī, un viņas pilnvaru termiņš ilgst līdz šī EP sasaukuma pilnvaru beigām 2024. gadā.

Eiropas Parlaments un ES Padome (ES dalībvalstu ministri) kopīgi pieņem ES likumus – regulas un direktīvas – daudzās jomās. Šie likumi pēc tam ir pamats daudziem ES valstu nacionālajiem likumiem. Piemēram, Latvijā līdz pat 80% likumu balstīti uz ES lēmumiem.