Izsludināta pieteikšanās Nikodema Rancāna balvai Latgales izcilākajiem pedagogiem

2022. gada 26. septembrī aprit 152 godi kā dzimis izcilais katoļu garīdznieks un pedagogs, Latgales pirmās atmodas darbinieks, monsinjors Nikodems Rancāns (1870–1933). Lai godinātu viņa iespaidīgo devumu Latgales kultūrā un izglītībā, Latgalīšu kulturys bīdreiba (LKB) ir iedibinājusi Nikodema Rancāna balvu Latgales izcilākajiem pedagogiem. Pretendentu pieteikšana notiek no šī gada 29. augusta līdz 16. septembrim.

Nikodema Rancāna balva tiek piešķirta reizi gadā pirmsskolas audzinātājiem, vispārējās un pamatizglītības iestāžu skolotājiem, kā arī augstāko un vidējo profesionālo mācību iestāžu pedagogiem par ieguldījumu mācību darbā, latgaliskās kultūras un tradīciju kopšanu.

Nomināciju skaits katru gadu mazliet mainās, sekojot aktualitātēm izglītības jomā. Šogad izsludinātas 4 nominācijas, trīs par latgaliskā koda saglabāšanu un nodošanu jaunajai paaudzei, ceturtā – par radošu un psiholoģiski atbalstošu mācību vai studiju procesa organizēšanu izglītības iestāžu vadītājiem. Plašāka informācija konkursa nolikumā.

Konkursu organizē LKB sadarbībā ar Latgales Plānošanas reģionu un Balvu novada pašvaldību. Noslēguma pasākums notiks Balvos, 25. septembrī.

Konkurss ļauj izcelt un godināt labākos pedagogus, stiprinot pedagoga profesijas prestižu sabiedrībā, un atgādinot, cik izglītībai ir svarīga loma pārmaiņu procesā.

 

N.Rancana balvas nolikums 2022

Konkursu finansiāli atbalsta Latgales Plānošanas reģions, Balvu novada pašvaldība, z/s “Kotiņi”, informatīvi – “Vietējā Latgales avīze”, Latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv, Latvijas Radio Latgales studija.

 

Papildus informācija:

Ilga Šuplinska,

LKB vadītāja

ilga.suplinska@gmail.com