Mediju atbalsta fonda nacionālo projektu īstenošanai piešķir 2,1 milj. EUR

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) apstiprinājis konkursu rezultātus lielākajā Mediju atbalsta fonda (MAF) programmā “Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā”. No Kultūras ministrijas piešķirtajiem budžeta līdzekļiem apstiprināti 48 projektu pieteikumi 2,1 milj. EUR vērtībā.

Programmā “Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā” varēja iesniegt projektus četrās kategorijās: “Audiovizuālie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi”, “Audiālie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi”, “Preses izdevumi” un “Interneta vietnes”.

Konkursā konkurence šogad bijusi īpaši sīva – ja pērn programmā saņemti 51 projektu pieteikums, tad šogad būtiski pieaudzis saņemto pieteikumu skaits – 70 projekti par pieprasīto programmas finansējuma summu 3 139 321,89 EUR. Apstiprināti 48 jeb 69% no visiem saņemtajiem projektu pieteikumiem par kopējo finansējumu 2 133 411,28 EUR. Trijās no četrām mediju kategorijām – “Audiovizuālie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi”, “Audiālie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi” un “Preses izdevumi” atbalstīti visi projektu pieteikumi, kuri kvalificējušies atbilstības kritērijiem un saņēmuši vismaz minimālo nepieciešamo punktu skaitu kvalitātes kritērijos. Savukārt kategorijā “Interneta vietnes” konkurences rezultātā nepietiekama finansējuma dēļ nācies noraidīt arī kvalitatīvi sagatavotus projektus, kas saņēmuši mazāk punktu.

“Ņemot vērā gan iekšpolitikas, gan ārpolitikas notikumus, šobrīd ir īpaši svarīga vienota informatīvā telpa ar spēcīgiem medijiem, kas spēj nodrošināt kvalitatīvu un objektīvu procesu atspoguļojumu un analīzi. Ar MAF atbalstu tiks veidots saturs, kas veltīts aktuāliem un nozīmīgiem tematiem šī brīža politiskajā telpā – gan vairāki projekti, kas plāno radīt analītisku pirmsvēlēšanu saturu, gan tādi, kas pievērsīsies Ukrainas kara situācijas atainošanai. Proporcionāli vislielāko saturu starp apstiprinātajiem projektiem paredzēts veidot tieši pētnieciskās un analītiskās žurnālistikas žanrā, kā arī sabiedrības saliedētības veicināšanā, kas šobrīd gan Latvijas iedzīvotājiem, gan pašai mediju videi ir ļoti būtiski,” konkursa rezultātus atzinīgi vērtē SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Projektu pieteikumus pēc atbilstības un kvalitātes kritērijiem vērtēja konkursa komisija, kura sastāv no četriem augstskolu pārstāvjiem, tai skaitā no reģionālajām augstskolām, kurās ir komunikācijas programmas, pa vienam pārstāvim no Latvijas Mediju ētikas padomes un Baltijas Mediju izcilības centra, pa diviem pārstāvjiem no Kultūras ministrijas un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes. Vērtēšanas komisijas darbu vadīja SIF pārstāvis, bet vērtēšanā un balsošanā nepiedalījās. Komisijas darbā piedalījās arī novērotāji.

Jāatzīmē, ka šogad bija pieejams vēsturiski lielākais atbalsts Latvijas informatīvās telpas bagātināšanai un kvalitatīva, sabiedrībai nozīmīga satura izstrādei – mediju atbalstam 2022. gadā MAF ietvaros izsludinātas četras atbalsta programmas 4 524 505 EUR vērtībā, kas ir par 3,7 miljoniem EUR vairāk nekā pērn.

Ar plašāku informāciju iespējams iepazīties www.sif.gov.lv sadaļā “Projektu konkursi“.

Zane Jēkabsone

sabiedrisko attiecību speciāliste