Mācīties vajag arī vecumdienās: seniori piedalās ‘Erasmus+’ projektos

Publicitātes foto

Iespēja gūt starptautisku projektu pieredzi ir pieejama ikvienam – ne tikai studentiem, bet arī skolēniem un senioriem. Jaunajā “Erasmus+” programmas periodā ir paplašinātas mērķgrupas, kā arī piesaistīts lielāks finansējums, tādēļ vēlējos iesaistīties un to izmantot. Iesaistoties starptautiskos projektos, iespējams gūt neaizmirstamu pieredzi, jaunas zināšanas, idejas, sastapt sadarbības partnerus un draugus.

Mācības arī 87 gadu vecumā

Pateicoties Erasmus+, tika realizēts projekts “DIAL” – laika posmā no 2017. līdz 2019. gadam īstenota ideja par digitālo prasmju apguvi pieaugušajiem. Projektā tika izstrādāta tālmācības platforma, kur ikviens interesents digitālās prasmes varēja apgūt bez maksas, turklāt latviešu valodā. Projekta mērķi bija veicināt sociālo iekļaušanu, kā arī mazināt digitālo prasmju plaisu dažāda vecuma iedzīvotāju vidū.

“DIAL” projektā Portugālē satiku globālā “Senioru universitātes” tīkla koordinatorus, kuri kopš 2005. gada pārstāv senioru izglītošanu. Trešdaļa Portugāles iedzīvotāju ir gados vecāki cilvēki līdzīgi kā Latvijā, un 2017. gadā tur darbojās 120 centri, kuros mācījās 48 tūkstoši senioru. Šī struktūra tiek saukta par “Senioru universitāti” – mācības lielākoties nodrošina brīvprātīgie pasniedzēji, iesaistīti neskaitāmi koordinatori, un seniori uz nodarbībām dodas ar skolas somām rokās! Biju pārsteigta, ka senioru izglītošanas kustība pasaulē ir tik apjomīga, un sapratu – ko līdzīgu vēlos iedzīvināt arī Latvijā.

“DIAL” projekta laikā tika sagatavoti vērtīgi mācību materiāli un iegūta pārliecība par gados vecāku cilvēku interesi, tādēļ pirms četriem gadiem izveidojām “Senioru universitāti” Latvijā. Tā ir sociālā izglītības iniciatīva, kas piedāvā mācīšanos senioriem, un pirmo mācību semestri uzsākām 2019. gada rudenī. 2020. gads gan ienesa izmaiņas “Senioru universitātes” darbā, nācās pāriet uz attālinātām mācībām “Zoom” platformā, un 75 seniori spēja pielāgoties un veica šo straujo digitālo lēcienu, lai mācības turpinātu digitālajā vidē.

Latvijā pagaidām nav senioru mērķauditorijai paredzētas starptautiskā izglītības pieredzē balstītas mācību sistēmas, tādēļ lieti noder “Erasmus+” sniegtās iespējas. Man ļoti patīk doma par mācīšanos visa mūža garumā, liekot uzsvaru uz prāta asināšanu un zināšanu apguvi. Latvijas “Senioru universitāte” ir globālā tīkla “RUTIS” biedrs, un starptautiskais senioru izglītotāju tīkls paredz, ka mācības jāorganizē četros blokos – digitālās prasmes, svešvalodas, personība un tās attīstība, veselīgs un aktīvs dzīvesveids un uzturs.

Vienotas definīcijas, kas ir seniors, Latvijā nav. Teikt, ka seniori ir tikai pensionāri, īsti nevar, turklāt izdienas pensijā cilvēki var doties arī 45 gadu vecumā. Erasmus+ projektos starptautiskie sadarbības partneri kā seniorus definē cilvēkus pēc 55 gadu vecuma. Latvijā, piemēram, jaunākais “Senioru universitātes” students ir 57 gadus vecs, bet vecākais – 87 gadus vecs. Lielākā daļa studentu tiešām ir pensijā, bet daļa ir strādājoši pensionāri.

“Senioru universitātes” pievienotā vērtība

Šobrīd “Senioru universitātē” ir simt studentu – katrs nāk ar savu pieredzi un dzīves uztveri, bet visus vieno vēlme mācīties. Uzskatu, ka vecums ir priekšrocība – dzīves ritējums ir mierīgāks, laika mācībām ir vairāk. Paši studenti stāsta, ka viņi grib satikt jaunus cilvēkus un vingrināt prātu.
Izglītības saturam jābūt kvalitatīvam, jo mācības senioriem no savas puses ir jālīdzfinansē, maksājums gan ir simbolisks. Pretī students saņem ne tikai dažādas lekcijas un kursus, bet arī iespēju doties mobilitātēs. Pašlaik ir pieci Erasmus+ projekti, kuros iesaistīti “Senioru universitātes” studenti, un visos paredzētas mobilitātes – projekta “Women 55+ versus Covid 19” ietvaros 2022. gada oktobrī piecas studentes dosies uz Lakorunjas Universitāti Spānijā, lai piedalītos senioru izglītības aktivitātēs, bet piecas dāmas novembrī dosies uz “Senioru universitātes” filiāli Ankarā, Turcijā. Projekta “Healthy 50+” ietvaros seniori viesosies Rumānijā un Slovākijā. 2022. gada maijā deviņi seniori un divi skolotāji projekta “Adults 50+” ietvaros aizbrauca uz Portugāli, piecas dāmas bija Slovākijā.

Sadarbībā ar Ankaras “Senioru universitātes” filiāli īstenojam projektu “Gen Z friendly seniors” jeb “Z paaudzei draudzīgi seniori”. Mobilitātē dosies gan seniori, gan jaunieši, kas dzimuši pēc 2000. gada, lai piedalītos starppaaudžu mācībās. Bet projekta “United Generations” mērķis ir apvienot dažādas paaudzes, tādēļ 2023. gadā seniori kopā ar jauniešiem apgūs angļu valodu, digitālās prasmes, kā arī dosies mācību mobilitātēs.

Kopumā laika posmā no 2021. līdz 2024. mobilitātēs tiks iesaistīti teju 100 seniori. Viņi ļoti novērtē starptautisko pieredzes dimensiju, tādēļ vienmēr stāstu arī par saviem braucieniem, rādu fotogrāfijas, un cilvēki saka – šķiet, ka pats tur esmu bijis. Pateicoties Erasmus+, tapa “Senioru universitāte”, un, pateicoties studentiem, mūs kā partnerus aicina piedalītos jaunos projektos, lai kopā veidotu mācību materiālus un apmainītos ar pieredzi. Rakstām mobilitāšu projektus arī izglītotājiem, lai viņi ārvalstīs var gūt iedvesmu un jaunu pieredzi, kas noderēs, strādājot ar senioriem. Nesen tika īstenots projekts “Virtuālās Senioru universitātes attīstība Latvijā”, kurā desmit pieaugušo izglītotāji iepazinās ar Portugāles pieredzi, kā arī tika izvērtēta virtuālās senioru izglītošanas platformas koncepcija, kuru varētu iedzīvināt 2023. gadā. Ja tas izdosies, Latvija būs piemērs citiem, jo piedāvātu izglītošanas un socializēšanās iespējas attālināti senioriem.

Mācības pašlaik notiek četrās grupās – Siguldā, Mālpilī, Rīgā un Jelgavā, top vēl viena grupa Jelgavā un pirmā Liepājas grupa. Turklāt Mālpils filiālē dažādas aktivitātes tiek organizētas sadarbībā ar Erasmus+ projektu “ROCHIL”. Senioru izglītošanai jābūt mērķtiecīgai, tādēļ ir iecere vienotā sadarbības tīklā apvienot visus esošos senioru klubus un biedrības un par senioru izglītību runāt valstiskā līmenī. Lietuvā ir pat trešās paaudzes izglītības likums! Šāds likums, kas regulē tieši senioru izglītību un jēdzienu “trešās paaudzes universitāte”, Portugālē ir jau kopš 2016. gada.

Zinātkārei vecuma ierobežojumu nav

Izglītība ir rīks, kas darbina smadzenes, un iespēja iegūt jaunas prasmes. Dzīvildze kļūst garāka, un vecumdienās dzīve taču neapstājas! Mācīšanās ir ārkārtīgi spēcīgs socializēšanās un prāta uzturēšanas rīks, ne velti Pasaules Veselības organizācija ir definējusi, ka labas veselības pamatā ir gan fiziskā, gan mentālā veselība, gan arī sociālā mijiedarbība.

Sarunās seniori ir atzinuši, ka pensionāru biedrībās pret viņiem bieži vien izturas kā pret veciem cilvēkiem. Bet viņi tā nejūtas! Tieši otrādi, viņi vēlas pozitīvu, iedvesmojošu un dinamisku vidi. Nereti senioriem piedāvā dažādas aktivitātes, kas darbina smalko motoriku – līmēt, griezt, adīt, krāsot. Seniori ir teikuši, ka grib darbināt prātu, nevis rokas. Tādēļ pat neuzdrošinos to piedāvāt “Senioru universitātes” studentiem, jo viņi grib apgūt digitālās prasmes, svešvalodas, pat robotikas pamatus! Viņi ir jautājuši, kā izveidot digitālo avatāru, un vēlas izmēģināt 3D brilles.

Rudenī atsāksim tiešsaistes fitnesa nodarbības – no 100 studentiem 20 dāmas jau iepriekš cītīgi vingroja, izmantojot gan ūdens pudeles hanteļu vietā, gan slotas kātus, gan ķirbjus. Esam iecerējuši veidot kursu, kā ēst veselīgi, lieki netērējoties. Būs arī kurss par senioru modi un stilu, lekcijas, kā atbrīvoties no liekajām mantām, pavasarī būs gleznošanas un flautas spēles nodarbības, esam mācījuši “WhatsApp” lietošanas pamatus. Ir kurss par paaudžu teoriju, kur stāsta, kādi ir “Y” un “Z” paaudzes komunikācijas paradumi, – daudzi seniori priecājas, ka, pateicoties jauniegūtajām zināšanām, viņi beidzot sākuši saprast savus bērnus un mazbērnus.

Nupat noslēdzās “Erasmus+” projekts “Virtuālās senioru universitātes attīstība Latvijā”, un jāteic, ka pandēmija bija pozitīvs grūdiens, lai mēs sāktu par to domāt aktīvāk. Seniori tiešām novērtē iespēju mācīties virtuālajā vidē – ziemā vakari ātri kļūst tumši, ielas ir slidenas, bet pieslēgties lekcijai ir vienkārši un ērti, sēžot dīvānā. Covid-19 dēļ daudzi seniori kļuvuši zinošāki digitālajos jautājumos, tādēļ aicinu turpināt izglītot savus ģimenes locekļus un parādīt saviem vecvecākiem, kur atrast bezmaksas izglītības iespējas. Piemēram, “EPALE” mājaslapā, arī daudzās pašvaldībās pieejamas lekcijas par veselīgu dzīvesveidu un pat bezmaksas nodarbības. Galvenais ir painteresēties, jo, ļoti iespējams, ir kāda biedrība vai uzņēmīgs cilvēks, kurš jau raksta Erasmus+ projektus, un iesaistīties var tieši seniori.