LSM: Rēzeknē pirms pusgada tapušo dienas aprūpes centru apmeklē 70 bērni ar funkcionāliem traucējumiem

Rēzeknē pusgadu darbojas dienas aprūpes un rehabilitācijas centrs “Spārīte”. Centrs izveidots bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, īstenojot deinstitucionalizācijas projektu. Dienas centru apmeklē šobrīd 70 bērnu, kuriem noteikta invaliditāte.

“Centrs “Spārīte” tika izveidots, lai sniegtu sociālos pakalpojumus Rēzeknes pilsētā dzīvojošiem bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Šis projekts sākās 2016. gadā, kad mēs iesaistījāmies deinstitucionalizācijas projektā un apzinājām Rēzeknes pilsētas pašvaldības bērnus ar funkcionāliem traucējumiem. Kā izrādās, uz to brīdi mūsu pašvaldībā tie bija 144 bērni, bet mūsu redzes lokā nonāca 56 bērni, kuriem ir noteikta invaliditāte. Un procesa laikā mēs konstatējām, ka funkcionālās spējas un vēlmes ir dažādas, līdz ar to, lai bērniem nodrošinātu funkcionālo spēju nepazemināšanos vai arī uzlabotu viņu funkcionālās spējas un prasmes, mēs nolēmām veidot šo centru,” par centra izveidošanas nepieciešamību stāsta Rēzeknes Sociālā dienesta Sociālo pakalpojumu nodaļas vadītāja Inese Nipere.

Centra mērķauditorija ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem noteikta invaliditāte, un invaliditātes iemesli ir ļoti dažādi, piemēram, autisms, Dauna sindroms, onkoloģija, dažādas deformācijas, vairāku diagnožu mutācijas, epilepsijas lēkmes, iedzimtas sirds slimības, stāsta Inese Nipere.

Centrā tiek sniegti divi pakalpojumi: dienas aprūpes centra un sociālās rehabilitācijas. Aprūpes centrā ir iespēja pavadīt brīvo laiku, lai attīstītu sociālās prasmes, izglītotos un pavadītu brīvo laiku, ļaujot atpūsties arī bērnu vecākiem. Savukārt sociālās rehabilitācijas pakalpojums – tās ir nodarbības un konsultācijas pie logopēda, fizioterapeita. Ir arī multisensorā istaba, kur bērni nāk un darbojas kopā ar sociālo rehabilitētāju.

Kā novērojuši Sociālajā dienestā, bērnu ar invaliditāti skaits pieaug – šī gada laikā bērnu ar invaliditāti skaits palielinājās par 28. Inese Nipere atzīst, ka tas ir liels rādītājs, tāpēc centra pakalpojumi ir nepieciešami. Plānots centrā attīstīt arī dažādas terapijas metodes, veidot karsto smilšu istabu, attīstīt Montesori terapiju. Centrā tiek veidots arī baseins, kurā ar bērniem darbosies fizioterapeits. Inese Nipere aicina vecākus, kuriem ir bērni ar īpašām vajadzībām, doties uz Sociālo dienestu, lai noskaidrotu, kādu palīdzību viņi var saņemt, jo ne visi bērni, kuriem ir invaliditāte, izmanto Sociālā dienesta palīdzību.

Autori: Lāsma Zute-Vītola (Latvijas Radio studija Latgalē)

Avots: LSM