LRT: Grupu dzīvokļi un specializētās darbnīcas tagad arī Nīcgalē


Nīcgalē Augšdaugavas novadā nupat noslēdzies divu gadu garumā īstenotais projekts par grupu dzīvokļu un specializēto darbnīcu izveidi pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem. Šim sabiedrībā balstītajam pakalpojumam vispiemērotākās bija kādreizējās skolas telpas. Tās tagad ir izremontētas, iegādātas jaunas mēbeles un aprīkojums, kā arī pilnībā atjaunota ēkas fasāde un veikti energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi.

Pie kādreizējās Nīcgales skolas Augšdaugavas novadā kopā sanākuši viesi no sociālā dienesta, pašvaldības un pagasta pārvaldes, Labklājības ministrijas un citām institūcijām. Tagad šeit izremontēta ēkas fasāde un telpas pielāgotas cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Sabiedrībā balstītus pakalpojumus jau nodrošina astoņos jaunos grupu dzīvokļos, kā arī specializētajās darbnīcās.

Anna Jegorova Augšdaugavas novada Sociālā dienesta vadītāja

Man ir tāds gandarījums, man ir tāds emociju saviļņojums, ka beidzot divu gadu garumā veiktais darbs ir vainagojies ar atklāšanu. Tā pakāpe traucējumiem garīgajiem nav visiem vienāda un tām personām, kam tie ir viegli vai vidēji smagi, viņiem nevajag dzīvot slēgtās iestādēs, aprūpes centros. Šie cilvēki var dzīvot sabiedrībā, paši sevi aprūpēt, pat pelnīt naudu, pat strādāt.

Irina Bule Grupu dzīvokļu un specializēto darbnīcu Nīcgalē vadītāja

Tiešām mēs ceram, ka mums te viss izdosies, jo klienti ir diezgan patstāvīgi un tad, kad nepieciešams, protams, mēs viņiem palīdzam un viņus atbalstām. Katrā dzīvoklī ir divas istabiņas un viena kopējā virtuvīte un sanitārais mezgls. Katrs iemītnieks apdzīvo savu istabiņu.

Lai grupu dzīvokļos klienti justos droši un pasargāti, kā arī mācītos rūpēties par sevi un cits par citu, jebkurā diennakts laikā viņiem palīdzību sniedz arī sociālie darbinieki.

Valērijs Grupu dzīvokļu un specializēto darbnīcu Nīcgalē klients

Es mīlu uzturēt istabiņu kārtīgi un ēst pats gatavoju un kaimiņam taisu ēst. Visu daru. Man te ļoti patīk, ļoti tiešām apmierināts esmu šajā grupas dzīvoklī. Ļoti laipni darbinieki pret mani izturas.

Sandra Grupu dzīvokļu un specializēto darbnīcu Nīcgalē kliente

– Kā šeit jūtaties? – Ir labi. – Kā pavadāt brīvo laiku? Redzu, ka ļoti skaists paklājiņš ir … – Tamborēju. – Parādiet, pastāstiet, ko tamborējat? – Grīdas tepiķi un tas arī tamborētais grīdas. – Viegli, grūti to ir darīt? Viegli. Jau roka man ir pieradusi. Vēl apsveikumus es te biju taisījusi. Dzejoļus rakstu.

Irina Bule Grupu dzīvokļu un specializēto darbnīcu Nīcgalē vadītāja

Protams, viss bija svešs, nedēļas laikā mēs viņus iepazīstinājām ar to teritorijas izkārtojumu, kur mums atrodas veikals, sporta zāle. Mums te ir tāda iespēja izmantot sporta zāli divas reizes nedēļā. Paši gatavo ēst. Paši, ja nepieciešams, lieto veļasmašīnas. Paši uzkopj savu istabiņu. Šobrīd mums ir četras aprūpētājas, vadītājas – es, sociālais rehabilitētājs un darbnīcu, pulciņu vadītājs.

Jaunajos grupu dzīvokļos Nīcgalē dzīvo teju desmit klienti no Sociālā aprūpes centra “Kalupe” pansionāta, Kalupes krīzes centra, Višķiem, Naujenes un Ilūkstes.

Anna Jegorova Augšdaugavas novada Sociālā dienesta vadītāja

Šobrīd izvērtēti ir 22, bet mums šeit ir 16 vietas un mēs esam gatavi šīs vietas aizpildīt, bet, ja būs vajadzība mums vēl ir papildus neskarts trešais stāvs šajā ēkā. Mums ir otrs tāds pats pakalpojums, tas ir Ilūkstes pusē Pašulienā, kur arī ir grupu dzīvokļi un arī ir tikpat – 9 klienti, kas apdzīvo.

Specializētajās darbnīcās līdz pat 20 klientiem var nodarboties ar šūšanu un filcēšanu, kokapstrādi un keramiku, kam iegādāts viss nepieciešamais aprīkojums. Tāpat ir iespēja apmeklēt “Dienas centru”.

Valērijs Grupu dzīvokļu un specializēto darbnīcu Nīcgalē klients

Es te eju uz “Dienas centru” braucu, uz Višķiem braucu, tad es gāju uz galdniecību, taisīju sev dēlīti, lai desu sagriezt. Tur virtuvītē visu taisīju.

Anna Jegorova Augšdaugavas novada Sociālā dienesta vadītāja

Viņi ļoti izteica vēlēšanos ēdienu gatavošanā, mentors ir gatavs to darīt, tā ka plānu mums vēl ir daudz, mēs esam ieplānojuši Skrudalienas pagastā atvērt Dienas centru personām ar garīgiem traucējumiem.

Skolas pārveide par grupu dzīvokļu māju un specializētajām darbnīcām notika projekta “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai Daugavpils novadā” 2. kārtas gaitā. Kopējais projekta finansējums ir vairāk nekā viens miljons trīssimt tūkstoši eiro, ko veido 72% Eiropas Reģionālās attīstība fonda līdzekļu, aptuveni 3% valsts budžeta finansējums un tikpat valsts budžeta dotācija pašvaldībām, kā arī 21% ir no Augšdaugavas novada domes.

Avots: Latgales reģionālā televīzija