LPR remigrācijas koordinatore tikās ar Latvijas vēstnieci Apvienotajā Karalistē Ivitu Burmistri

Šī gada 15.oktobrī Londonas pilsētā tika aizvadīta 10. gadskārtējā Lielbritānijas diasporas organizāciju un skolu sanāksme, kuras laikā tika runāts par paveikto un apspriesti plāni nākamajam gadam, kā arī uzklausītas Latvijas viesu prezentācijas. Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska klātesošos informēja par remigrācijas tendencēm un sadarbības iespējām ar diasporas pārstāvjiem.

WhatsApp Image 2022-10-15 at 5.54.45 PMAtklājot sanāksmi, Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Ivita Burmistre pateicās klātesošajiem par savstarpēja atbalsta sniegšanu un par ciešo sadarbību ar vēstniecību, aktīvi īstenojot diasporas projektus, kas snieguši iespējas bērniem un jauniešiem piedalīties novusa meistarklasēs, svinēt saulgriežus, spēlēt teātri, kā arī stiprinājuši tautiešos piederības sajūtu Latvijai.

Diasporas organizāciju un skolu sanāksme Latvijas vēstniecībā Londonā ir vieta, kur reizi gadā satikties un izrunāt aktualitātes – par svarīgāko savā jomā, dalīties pieredzē vai meklēt risinājumus izaicinājumiem.  Vēstniece Ivita Burmistre uzklausīja ikvienu diasporas organizācijas pārstāvi, pateicoties par ieguldījumu latviskuma saglabāšanā un kultūras saglabāšanā atrodoties mītnes zemē. Sanāksmē tika apspriesti arī tautiešu izaicinājumi, piemēram e-paraksta nepieciešamība. Šī gada sanāksmē īpaša uzmanība tika veltīta ne tikai izglītībai, teātrim,  dziesmai un dejai, bet arī sportam.  Lielbritānijas latviešu vidū ļoti populārs ir kļuvis novuss, tādēļ novusa klubi vēstniecībai bija sagādājuši īpašu dāvanu – novusa galdu.

 

Astrīda Leščinska sanāksmes dalībniekiem pastāstīja par aktualitātēm remigrācijas jomā un sadarbības iespējām ar diasporas organizācijām. A. Leščinska atzīmē: “Saiknes uzturēšanai ar diasporu ir ļoti svarīga loma remigrācijas procesā.  Man bija unikāla iespēja tikties ar Ivitu Burmistri, Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē, skolu pārstāvjiem, lai apspriestu sadarbības iniciatīvas nākotnei. Līdz šim savā darbā mēģinu uzturēt saikni ar diasporu, piedaloties kopīgās aktivitātēs attālināti. Pavisam drīz Latgales plānošanas reģions izsludinās nu jau tradicionālo bērnu radošo konkursu, kurā varēs piedalīties arī diasporas bērni, nosūtot savus darbiņus elektroniski. Esam rīkojuši “Vispasaules cilpošanas tūri pa Latgali”, veidojuši raidījumus par Latgales uzņēmējiem un latgaliešu valodu, tradīcijām, tādējādi uzturot saikni ar Latviju.”

Sanāksmē piedalījās arī citi viesi no Latvijas: Una Gūtmane, LSPA Zinātnes daļas vadītāja  klātesošos iepazīstināja ar ideju par sporta diasporā iedzīvināšanu: sadarbības tīkla izveidi un plānošanu, savukārt Sandra Martinsone, Latvijas studentu un pētnieku asociācijas Lielbritānijā (ALSRUK)  vadītāja runāja par studentu un pētnieku konferenci ar skatu uz Pasaules latviešu zinātnieku kongresu 2023. gadā.

Ikgadējā sanāksme vēlreiz apstiprināja nepieciešamību pēc ciešas sadarbības, dalīšanās ar projektu īstenošanas labās prakses piemēriem un kopīga darba pie organizāciju un skolu darbības ilgtspējas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziņu sagatavoja Astrīda Leščinska.