Latgales mediji saņems papildu finansējumu informatīvās telpas stiprināšanai

Valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā informatīvā ziņojuma par pasākumiem informatīvās telpas drošības stiprināšanai izskatīšanas atbalstīja KM ierosinājumu piešķirt papildu finansējumu Latgales medijiem reģiona informatīvās telpas stiprināšanai.

Latgales informatīvās telpas stiprināšana ir cieši saistīta ar mūsu valsts drošības aspektiem. Vienlaikus Latgales reģionā spilgti vērojamas pretrunas – izteikts patriotisms dzīvo blakus ar skaitliski lielu sabiedrības daļu, kas ilgstoši patērējusi citu infotelpu. Latvijas informatīvās telpas noturībai svarīga loma ir visu reģionu medijiem, tomēr apstākļos, kad Latgale ir reģions, kurš robežojas ar agresorvalsti, kā arī ņemot vērā, ka Latgalē ir ne tikai izteikts paradums salīdzinoši vairāk patērēt reģionālo un vietējo mediju saturu, bet arī Krievijā un Baltkrievijā radīto saturu, vitāli svarīgi ir stiprināt Latgales medijus, lai nodrošinātu, ka reģiona iedzīvotāji pēc iespējas vairāk saņem objektīvu un kvalitatīvu informāciju par Krievijas uzsākto karu Ukrainā un no tā izrietošajiem notikumiem iekšpolitikā un ārpolitikā,” akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

400 000 eiro piešķirti KM, lai īstenotu Mediju atbalsta fonda programmu, kas vērsta uz Latgales reģiona mediju ziņu un informatīvi analītisko raidījumu ražošanas kapacitātes stiprināšanu, it īpaši padziļināti informējot sabiedrību par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (SEPLP) piešķirti 33 000 eiro, lai paplašinātu sabiedrisko mediju klātbūtni Latgalē, izveidojot Latvijas Televīzijas reģionālā korespondenta un video operatora un LSM.LV reģionālā korespondenta amata vietas. Tādējādi tiks nodrošināta sabiedrisko mediju kapacitāte papildu satura veidošanai par aktualitātēm Latgalē sabiedriskā pasūtījuma ietvaros.

Papildu atbalsts Latvijas informatīvās telpas stiprināšanai tieši Latgales reģionā ir būtiski nepieciešams. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas informatīvā telpa saskaras ar bezprecedenta izaicinājumiem, jo Krievijas valsts ietekmē esoši mediji ir pilnībā mobilizēti informatīvā kara īstenošanai. Tāpat ir sagaidāms, ka izaicinājumi nebeigsies arī tad, kad beigsies aktīva karadarbība, jo turpināsies centieni attaisnot karadarbības rezultātā veiktos noziegumus.

Atbalsta risinājumi informatīvās telpas drošības stiprināšanai saskaņoti Attīstības komitejā, kurā darbojās KM, Saeimas frakciju, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes un Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji.

Dace Vizule, Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 67330254; 29192298; Dace.Vizule@km.gov.lv