Kāpēc latgalieši Rīgā brauc?

2022. gada 24. septembrī Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar biedrību “Latgales tematiskie ciemi” Latvijas Etnogrāfiskajā muzejā organizēja pasākumu “Latgalīši Reigā brauc”. Latgalieši pieskandināja ar mūziku, dančiem, smeķīgiem našķiem, košiem amatnieku un mājražotāju darinājumiem pilnus Latgales ciema pagalmus. Protams, pāri visam virmoja latgaliešu sirsnība un viesmīlība, kuru ikviens apmeklētājs varēja sajust klātienē no pl. 10.00 līdz 17.00. 

Latgalieši sanāca un sabrauca, lai sevi parādītu, uz citiem paskatītos un aicinātu ciemos uz Latgali, kas ir ne tikai zilo ezeru, bet arī gaišāko prātu, siltāko siržu un čaklāko roku zeme.

Pārstāvēt Latgali mums ir goda lieta

Tā apgalvo teju katrs uzrunātais amatnieks un mājražotājs, kuri kuplā skaitā – aizpildot vairāk kā 30 tirdzniecības vietas, iepazīstināja apmeklētājus ar savu unikālo produkciju. 

Amatnieki neslēpj savu sajūsmu tikties ar saviem klientiem klātienē. “Pateicos par iespēju piedalīties Latgales plānošanas reģiona organizētajā pasākumā Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Bija prieks satikt savus esošos klientus un iegūt jaunus. Patīkami dzirdēt labas atsauksmes par manis radīto preci, dzirdēt, ko klienti vēl vēlētos redzēt. Parasti ikdienā ar klientiem netiekos, jo viss notiek attālināti vai veikalos, kur Ik MiPes ražojumus var iegādāties ikdienā. Ir patīkami būt tik kolosāli organizētā pasākumā, cilvēku bija daudz un laikapstākļi mūs lutināja,” saka Ieva Pontaga, Ik MiPe design radītāja.

Savukārt, Kristīne Nicmane (keramikas darbnīca “Jašas podi​​”) stāsta: “Brīnišķīga iespēja satikties amatniekiem – izrauties no ikdienas darbiem un kopā pavadīt laiku! Prieks, ka bija arī Lietuvas meistares, kuras jau iepriekš ciemojās Daugavpils tirgū- esam apmainījušās ar pieredzi, tieši pateicoties viņām sāku nodarboties ar  porcelāna auskaru izgatavošanu! Etnogrāfijas muzejs pats par sevi – bagātība un vērtība”. 

Šogad  Miķeļdienas gadatirgū Latgales amatniekus pārstāvēja:

Latgaliešu viesmīlību šogad tirgū baudīja arī amatnieki no Lietuvas un Dobeles novada, kuri piedāvāja gan tekstila, gan keramikas izstrādājumus, kā arī smaržīgo lavandu produktus.

Kā latgalieši to dara jebšu neatklātā Latgale

Šogad esam pirmo reizi. Liekas, ka mūs jau nekas nevar pārsteigt, paši nākam no Latgales, bet te atkal – tādi talantīgi, moderni jaunie keramiķi, un čili džems, piparmētru našķis, vīgriežu sīrups es varētu uzskaitīt vēl un vēl. Tik veiksmīgi integrētas vecās vērtības mūsdienu pasaulē, kā jūs, latgalieši, to darāt?”, tā sacīja kāds nejauši sastaptais pasākuma “Latgalīši Reigā brauc” apmeklētājs. 

Un tik tiešām, kārumu un dažādu gardēžu cienīgu Latgales mājražotāju produktu netrūka – smaržīga, bagātīga rupjmaize, mājas siers, zāļu tējas, sulas, vīni, īsts lauku miestiņš, medus un citas delikateses – tas viss piepildīja Latgales ciema viesu vēderus un somas. Savukārt, īstos latgaļu kebabus piedāvāja noprovēt  “Ausmeņa kebabs” un dažādu pildījumu mājas pankūkas cepa “Mūsu pankūkas” saimniece Anita Baltalksne.

Par jestru un možu garu, aicinot uzdejot un padziedāt bija parūpējušies kapela “Dziga” un pasākuma vadītājs Ilmārs Dreļs, kurš aicināja arī uz viktorīnām un konkursiem. Apmeklētāji bija tik atraktīvi un atsaucīgi, ka kopīgi tapa video sveiciens izcilajam kino meistaram, latgalietim Jānim Streičam 86. gadu jubilejā. Visi vēlēja gan stipru veselību, gan arī saglabāt možu garu un dzīves viedumu. 

Arī meistarklasēs valdīja rosība un jautra čalošanam. Ikviens varēja iejusties kalēja ādā, kā arī vērpt dziju uz vēsturiskā ratiņa un pamēģināt grebt koka karotes. Jaunākie tirgus apmeklētāji bija īpaši sajūsmā par pašgatavotu vitrāžas medaljonu vai svilpavnieku paša izveidotā dzīvnieciņa vai putniņa veidolā.

Latgalieši parūpējās lai ikvieniens Miķeļdienas tirdziņa apmeklētājs mājās varētu doties ar veselīgiem, smeķīgiem našķiem un prāvu vitamīnu devu no Latgales laukiem un pļavām, skaistiem dekoriem mājai un interjeram, rotām un aksesuāriem, protams – brīnišķīgām atmiņām un krietnu pozitīvisma devu. 

“Paldies amatniekiem, mājražotājiem un Latgales tematiskajiem ciemiem par aktīvu sadarbību! Jau 9 gadus, piedaloties šādos pasākumos, jūs spodrināt Latgali kā radošu, atraktīvu, viesmīlīgu, čaklu un pirmreizēju reģionu. Paldies ikvienam, kurš pievienojās tikai šogad, kā arī tiem, kuri ir kļuvuši par mūsu ikgadējo atbalstu. Rūpēsimies par to, lai arī nākamgad šis ir gada gaidītākais un jestrākais pasākums, “ Iveta Maļina-Tabūne, LPR administrācijas vadītāja.

Papildus informācija:
Kristīne Smagare, kristine.smagare@lpr.gov.lv