Jauniešus oktobrī aicina iesaistīties daudzveidīgās kampaņas “Time to Move” aktivitātēs

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) kopā ar Eiropas jaunatnes informācijas tīklu “Eurodesk” aicina jauniešus oktobrī piedalīties jauniešu mobilitāti veicinošā kampaņā “Time to Move”. Tās laikā iespējams apmeklēt deviņus pasākumus Latvijā, piedalīties starptautiskos konkursos, kā arī aizraujošā tiešsaistes izlaušanās spēlē “Mysteries in Riga”.

Mobilitāti veicinošo kampaņu “Time to Move” Latvijā jau astoto gadu īsteno JSPA, sadarbojoties ar “Eurodesk” reģionālajiem koordinatoriem un informācijas punktiem. Kampaņas mērķis ir informēt jauniešus vecumā no 13 līdz 30 gadiem par plašajām iespējām iesaistīties Eiropas projektos, brīvprātīgajā darbā, pašiem rakstīt un īstenot projektus, kā arī iepazīt Eiropu un iegūt labu pieredzi nākotnei.

Apmeklē “Time to Move” pasākumus Latvijā

Eiropas jaunatnes informācijas tīkls “Eurodesk” aicina apmeklēt deviņus pasākumus tādās Latvijas pilsētās kā Aizkrauklē, Mārupē, Rīgā, Ādažos un citās. Dalībai aktivitātēs nepieciešams iepriekš pieteikties.

Pasākumi Rīgā:

  • oktobrī plkst. 17.00 jaunieši aicināti uz jauniešu studiju “BaMbuss”, kur norisināsies Eiropas stāstu vakars. Tajā jaunieši dalīsies savā pieredzē programmu “Erasmus+” un “Eiropas Solidaritātes korpuss” projektos. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja iedvesmoties, uzzināt, kādas ir ES piedāvātās iespējas, kā iespējams tām pieteikties un kādi ir galvenie ieguvumi no tām.
  • Lai neapjuktu Eiropas sniegtajās iespējās, jaunieši aicināti piedalīties pasākumā “Eiropas iespēju improvizācijas darbnīca”, kas norisināsies 25. oktobrī no plkst. 14.00 jauniešu studijā “BaMbuss”. Pasākumā varēs iepazīt iespējas, ko Eiropa piedāvā jauniešiem, kā arī ar improvizācijas teātra palīdzību izspēlēt dažādas situācijas, kurās jaunietis varētu nonākt, piedaloties kādā Eiropas programmā.
  • Jaunieši 27. oktobrī aicināti piedalīties Instagram darbnīcā, kas norisināsies plkst. 15.00 jauniešu studijā “BaMbuss”. Darbnīcas laikā varēs iemācīties veidot un publicēt kvalitatīvu saturu, piemēram, no projektos sabildētā un safilmētā materiāla, lai tādejādi informētu jauniešus par iespējām piedalīties mobilitātes projektos Eiropā!

Pasākumi Pierīgā:

  • un 20. oktobrī plkst. 17.00 Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centrā norisināsies izzinošas tikšanās ar aktīvās ceļošanas ekspertiem “Bezbailīgie stāstu vakari”. To laikā jaunieši varēs sastapt ekspertus, kuri ne tikai dalīsies ar savu pieredzi, bet arī iesaistīsies diskusijās, dodot iespēju jauniešiem uzdot sev interesējošos jautājumus un neformālā gaisotnē uzzināt vairāk par dažādām mobilitātes iespējām! Pasākumu organizē “Creative Minds for Culture” sadarbībā ar Jūrmalas Jaunatnes iniciatīvu centru un biedrību “Pierīgas partnerība”.
  • oktobrī plkst. 13.00 Ādažu vidusskolā norisināsies informatīvs, interaktīvs pasākums Ādažu vidusskolas jauniešiem “Time To Move ĀVS”. Tā ietvaros jauniešiem būs iespēja satikt dažādu iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, kas informēs par “Erasmus+” un citu programmu, kā arī jauniešu līdzdalības un mobilitātes iespējām. Pasākumu organizē “Creative Minds for Culture” sadarbībā ar Ādažu vidusskolu.
  • Olaines un Mārupes novadu jaunieši 27. oktobrī plkst. 11.00 aicināti piedalīties pārgājienā “Ejam purvā!”, lai ar purva kurpēm dotos pa Cenu tīreļa purvu, kā arī veiktu dažādus uzdevumus, kas saistīti ar vietējām iniciatīvām un iespējām, kuras piedāvā ES jaunatnes programmas. Pārgājiena laikā būs arī iespēja saliedēties, attīstīt turpmāko sadarbību un uzzināt par to, kur meklēt aktuālo informāciju par ES jaunatnes programmu iespējām. Pasākumu organizē biedrība “Pierīgas partnerība” sadarbībā ar organizāciju “Creative Minds for Culture”.
  • Tāpat 27. oktobrī plkst. 16.00 Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centrā norisināsies muzikāli izzinoša tikšanās un meistarklase ar Nīlu Īli un viņa studijas pārstāvjiem – “Eiropas ritmos”. Tās laikā jaunieši caur mūzikas elementiem dosies ceļojumā pa Eiropu, izzinās dažādu valstu kultūras, kā arī iesaistīsies mūzikas tapšanā un uzzinās par dažādām mobilitātes iespējām. Pasākumu organizē organizācija “Creative Minds for Culture”.

Pasākumi Vidzemē:

  • oktobrī Aizkraukles novada Interešu izglītības centrā notiks erudīcijas spēle “ES pieDALOS 2.0”. Tajā jauniešiem būs iespēja pierādīt un pilnveidot savas zināšanas par tādām tēmām kā jauniešu mobilitātes iespējas Eiropā un Eiropas jaunatnes mērķi. Pasākumu organizē jauniešu centrs “Bāze” sadarbībā ar Eurodesk informācijas punktiem Vidzemē – Madonas, Siguldas, Aizkraukles, Valmieras, Alūksnes un Limbažu novados.
  • oktobrī plkst. 10.00 jaunieši aicināti atraktīvā pārgājienā “Nāc līdzi iespēju ielejā!” pa Gaujas senlejas parku. Tā laikā atraktīvā veidā ar dažādiem uzdevumiem jauniešiem būs iespēja uzzināt par jauniešu iespējām, kuras piedāvā ES programmas “Erasmus+”un “Eiropas Solidaritātes korpuss”, kā arī iepazīties ar citiem jauniešiem un gatavot kopīgas vakariņas brīvā dabā. Pasākumu organizē “Creative Minds for Culture”.

Plašāka informācija par Latvijā un citviet Eiropā notiekošajiem pasākumiem pieejama “Time to Move” aktivitāšu kartē. Savukārt, lai uzzinātu vairāk par “Time to Move” aktivitātēm Latvijā, jaunieši aicināti sazināties ar “Eurodesk” koordinatoru vai tuvāko infopunktu.

Risini āķīgus uzdevumus izlaušanās spēlē “Mysteries in Riga”

Lai interaktīvā un aizraujošā veidā uzzinātu par “Eurodesk” tīkla piedāvātajām iespējām, brīvprātīgo darbu un citām svarīgām tēmām Eiropā, jaunieši aicināti piedalīties izlaušanās spēlē “Time to Move: Mysteries in Riga”. Tā ir jau otrā “Eurodesk” tiešsaistes spēle, kas veidota, iedvesmojoties no telpu izlaušanās spēlēm (escape rooms).

Spēles gaitā dalībniekiem kopīgiem spēkiem ir jāatrisina dažādas āķīgas mīklas un uzdevumi. Lai spēlētu spēli, ir nepieciešami divi spēlētāji – to var spēlēt pārī vai komandās. Katrs spēlētājs spēli izspēlē savā datorā vai viedierīcē, taču, lai atrisinātu uzdevumus, spēlētājiem kopīgi jāsadarbojas un jākomunicē savā starpā.

Tiešsaistes izlaušanās spēle latviešu valodā, kā arī citās valodās, pieejama tiešsaistē timetomove.eurodesk.eu/riga/, savukārt spēles video rullītis skatāms Youtube platformā.

Piedalies starptautiskos “Time to Move” konkursos

Tāpat “Time to Move”, kā arī Eiropas Jaunatnes gada ietvaros jaunieši (13 – 30 gadu vecumā) līdz 31. oktobrim aicināti piedalīties divos starptautiskos izaicinājumos un laimēt vērtīgas balvas!

Foto izaicinājumā “Sveiciens no Eiropas” jauniešiem jāizvēlas vai jāuzņem attēls no iecienītākās vietas savā dzimtajā pilsētā, kas raisa patīkamas emocijas. Tas var būt, piemēram, skaists dabasskats vai vieta, kas saistās ar patīkamām atmiņām. Papildus jāpievieno arī apraksts (ne vairāk kā 10 teikumi), paskaidrojot, kāpēc izvēlēta tieši šī vieta un kas tajā ir īpašs. Apraksts kopā ar attēlu jāaugšupielādē konkursa tīmekļa vietnē.

Savukārt ilustrāciju izaicinājumā “Ilustrē savu Time to Move” jāizveido ilustrācija (A4 formātā), kas vislabāk atspoguļotu “Time to Move” un ilustrētu vārdu savienojumu “Atklāt Eiropu”. Tie var būt, piemēram, cilvēki, ainavas, brīvība, ceļojot caur dažādām Eiropas valstīm, jaunu kultūru izzināšana un daudz kas cits.  Ilustrāciju vari veidot uz papīra, vai izmantojot kādu no dizaina datorprogrammām. Ilustrācija attēla formātā, kā arī neliels apraksts par to jāaugšupielādē konkursa tīmekļa vietnē.

Par Eurodesk

Eurodesk ir jaunatnes informācijas tīkls, kas Latvijā darbojas kopš 2003.gada. Eurodesk ir programmas “Erasmus+” atbalsta organizācija, sniedz visaptverošu informāciju par mobilitātes iespējām jauniešiem un tiem, kuri strādā ar jauniešiem. Eiropā 37 valstīs darbojas 39 Eurodesk nacionālie koordinatori, kuri koordinē vairāk nekā 2100 vietējos Eurodesk informācijas punktus. Latvijā darbojas 6 reģionālie koordinatori un 33 informācijas punkti, kas savos reģionos strādā ar jauniešiem un nodrošina informatīvu atbalstu Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” un Eiropas Solidaritātes korpuss potenciālajiem un esošajiem projektu īstenotājiem.

Par JSPA

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir Izglītības un zinātnes ministres pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību. JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: “Erasmus+”; “Eiropas Solidaritātes korpuss”, Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem “Eurodesk”, “eTwinning”, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu “PROTI un DARI!”.

 Informāciju sagatavoja: Egija Ļuļēna, JSPA Komunikācijas nodaļas vecākā komunikācijas speciāliste, e-pasts: egija.lulena@jaunatne.gov.lv, t. +371 67356251