Izsludināta pieteikšanās Latgales reģiona mākslinieku konkursa izstādei “Nav izņēmums”

Par spīti visiem izaicinājumiem, kas pēdējos gados pārbauda un stiprina mūsu izturību, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs izsludina pieteikšanos Latgales reģiona mākslinieku konkursa izstādei, kas šogad notiek ar saukli “Nav izņēmums”.

Pēdējo gadu notikumi ir spilgti iezīmējuši savstarpējo saistību, kas globālā mērogā ietekmē visus zemeslodes iedzīvotājus. Tas ir izpaudies gan ekonomikā, gan politikā, gan veselības aprūpē, un izņēmums nav arī mākslas pasaule. Tāpat izņēmums nav arī Latgales reģions, kur mākslas dzīve ir turpinājusies un atsevišķu cilvēku radošums ir izpaudies jaunos darbos.

Mākslas pasaule tik tiešām nav izņēmums – arī tajā pastāv reakcionāra darbība, sabiedrībai reflektējot par mūsdienu jaunajām normām, ik pa brīdim tiek akcentētas sen ielaistas problēmas, un nekur nav pazudušas arī mūžīgās, neizsmeļamās tēmas un iedvesmas avoti. Arī mākslinieki nav izņēmums – mēģinot izpaust savu individualitāti, mākslinieks aizvien ir pasaules daļa, kas darbojas vienotā tēlu un izteiksmes līdzekļu sistēmā, kur kopīga valoda jāatrod ne tikai ar skatītāju, bet arī pašam ar sevi.

Kāda ir bijusi mākslas un mākslinieka dzīve šajā dīvainajā laikā? Vai radošumam tas ir bijis atelpas brīdis no ikdienas steigas, lai varētu pilnvērtīgi nodoties procesam, vai, tieši otrādi, jaunā kārtība ir radījusi vēlmi jo asāk reaģēt uz apkārt notiekošo, atliekot malā skrupulozitāti un radot impulsīvus darbus?

Šajā izstādē aicinām Latgales reģiona māksliniekus pieteikt darbus, kas raksturotu pēdējo gadu sajūtas, fiksējot gan pārmaiņas, kas skārušas ikdienas dzīvi, gan nemainīgās vērtības, kas gadu gaitā vieno pasauli kopīgā mākslas valodā.

Izstāde Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāma no 2022. gada 22. aprīļa līdz 26. jūnijam.

Lai pieteiktos izstādei, jāaizpilda Pieteikuma veidlapa un kopā ar darbu fotogrāfijām (izšķirtspēja 300 dpi) līdz 2022. gada 20. marta plkst. 24.00 jāiesniedz elektroniski uz e-pastu rotkocentrs@gmail.com. Izstādei var pieteikt vienu, divus vai trīs darbus.

Iesniedzot pieteikumu, mākslinieks piekrīt, ka darba/u foto var tikt izmantoti ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centra darbību saistītās publikācijās.

Ierobežojumi darbu izmēros un noformējumā: gleznas minimālais izmērs: 60×80 cm, bez virsrāmja; grafikas lapas un foto aicinām iesniegt bez rāmējuma; keramikas un tēlniecības darbiem vēlamais minimālais izmērs: 30×30×30 cm; bez ierobežojumiem vērtēšanai tiks pieņemti tekstila, video, instalāciju darbi un starpmediju mākslas projekti. Darbiem jābūt radītiem 2020.–2022. gadā.

Uz izstādes atklāšanas laiku tiks izdots katalogs. Tās noslēgumā atsevišķi darbi, kas atbilst Rotko centra budžeta iespējām, var tikt iepirkti tā kolekcijas papildināšanai.

Informāciju par atlases rezultātiem izstādes rīkotāji pieteicējiem nosūtīs līdz 2022. gada 25. martam. Papildu informācija pa tālruni (+371) 26190274 vai, rakstot uz e‑pastu rotkocentrs@gmail.com.

Izstādes projekts ir vēl viens solis Daugavpils ceļā uz Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 statusa iegūšanu.

Informācija par pasākuma rīkotāju:

www.rothkocenter.com/

www.facebook.com/DaugavpilsMarkRothkoArtCentre

www.instagram.com/markrothkoartcentre/

 Informāciju sagatavoja: Aivars Baranovskis, aivars.baranovskis@daugavpils.lv, +371 65430273