“Gada amatnieks” nominācijā ir pieteikti 9 pretendenti

Ir noslēgusies pretendentu pieteikšana Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra (LUC) rīkotajam konkursam “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022”. Nominācijā “GADA AMATNIEKS” tika iesniegti 9 pieteikumi.

Saskaņā ar konkursa nolikumu, uz balvu nominācijā “GADA AMATNIEKS” var pretendēt Latgales reģionā strādājošie uzņēmēji, amatnieki, kuru piedāvātais produkts pakalpojums, radītās vērtības veicina reģiona atpazīstamību un amatu prasmju popularizēšanu.

Šogad “Gada amatnieks” nominācijai tika pieteikti sekojoši pretendenti:

Nellija Dzalba – Daugavpils keramiķu jaunās paaudzes pārstāve, kura ir populāra ar savu īpatnējo „podnieka rokrakstu”. Daugavpils Māla mākslas centrā viņa ir visjaunākā keramiķe, aktīvi piedalās dažādās izstādēs un simpozijos ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs, kā arī māca šo mākslu bērniem – pasniedz veidošanu PIKC Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā „Saules skola”. 2021.-2022.gadā keramiķe piedalījās starptautiskajā simpozijā “Keramikas laboratorija”, izstādē Latvijas Laikmetīgās keramikas centra galerijā “4METRI”, Latvijas keramikas asociācijas izstādē “RUNĀ AR MANI!”. Simpozijā tapušie darbi priecē mākslas baudītājus un izstādēs tie papildināja Daugavpils Marka Rotko mākslas centra keramikas kolekciju, stiprinot Latvijā plašāko keramikas krājumu un turpinot nodrošināt Daugavpilij simbolisko keramikas galvaspilsētas statusu. 2022.gadā Nellija Dzalba pārstāvēja Latviju Starptautiskajā laikmetīgās keramikas festivālā.

Biedrība „Latgolys golds” – piedāvā Latgales tradicionālo ēdienu pagatavošanu izbraukuma pasākumos un prezentācijās. Viesiem piedāvā uzkodu galdus ar latgaļu speķi, melnajā pirtī kūpinātu gaļu, rudzu maizi, sviestu, dzīvo Latgales kvasu u.c. Izbraukuma pasākumos tiek vārītas zupas pēc senām latgaliešu receptēm – bebra gaļas zupa ar kāļiem, “zaķa kāposti”, zirga gaļas zupa ar sakņu dārzeņiem, zivju zupa. Visi ēdieni tiek gatavoti no vietējiem Latgales produktiem. Tāpat šie Latgales gardumi ir sastopami gadatirgos, tirdziņos un pilsētu svētkos. Biedrība popularizē Latgales kulināro mantojumu Daugavpilī, Latgalē, kā arī Rīgā, Jūrmalā, Siguldā un saglabā Līgo, Ziemassvētku, Lieldienu tradīcijas, piedāvājot arī ekskursijas grupām.

Dzintra Abarone – sertificēta pirtniece ar lielu pieredzi pirts lietās. Viņa ir aizrautīga eko lietu un visa dabiskā cienītāja un veselīga dzīvesveida piekritēja un veicinātāja. Dzintrai pietika drosmes savu aizrašanos ar pirti un pirts lietām padarīt par savu nodarbošanos. Šobrīd viņa vada meistarklases Tradīciju mājā Daugavpilī un savā pirtiņā. Ikviens, kas reiz izbaudījis pirts rituālu un viņas izdaudzināto lutināšanu, noteikti vēlas atgriezties vēl. Dzintra piedalījās Latgales uzņēmēju dienās 2021, kas notika Latgales vēstniecībā GORS, rādot un popularizējot savu amata prasmi plašai auditorijai.

Elvīra Škutāne, IK Fotolife – kopš 2020. gada Elvīra atklāja sevī vitrāžas dekoru un stikla mozaīkas izgatavošanas talantu, un pakāpeniski viņas hobijs pārvērtās par pamatnodarbošanos. Elvīras darbi ir īpaši, tie ir spilgti un neatkārtojami, ar pozitīvu enerģiju un mīlestību veidoti. Kopš 2020. gada Elvīra sāka veidot vitrāžas, izmantojot „Tiffany” tehniku, kas guva popularitāti ārzemēs dzīvojošo latviešu vidū. Bet kopš 2022. gada 1.aprīļa viņa apsaimnieko stikla dekoru darbnīcu Krāslavas Amatniecības centrā stikla suvenīru izgatavošanai un pārdošanai, kā arī uzņem gan tūristu grupas līdz 20 cilvēkiem, gan individuālos apmeklētājus, nodrošinot viņiem stikla mozaīkas un stikla apgleznošanas radošo darbnīcu vadīšanu. Meistare izgatavo vitrāžas ar latvju rakstu zīmēm – Jumi, Laimu, Sauli un citus. Vitrāžas grafika tiek veidota kā individuāls mākslas darbs un var tikt iestrādāta dažādos interjera elementos.

 

Zemnieku saimniecība ”Krekeri” – Kopš 2001 gada z/s “Krekeri” nodarbojas ar augstas kvalitātes galdniecības produkcijas ražošanu pēc individuālā pasūtījuma.

 

Keramiķe Elita Eglīte – strādā Balvu mākslas skolā par skolotāju un māca bērniem keramiku, veidošanas pamatus, arī zīmēšanu un gleznošanu. 2022.gada vasarā saņēmusi Balvu novada pašvaldības grantu savas biznesa idejas realizēšanai “Keramikas apdedzināšanas krāsns iegādei un keramikas studijas izveidei” un šobrīd ikvienam piedāvā iespēju iegādāties savus izstrādājumus.

Keramikas darbnīca “Cukrasāta” – Praktiski lietojami Staņislava Viļuma un Violas Annas Bīriņas svēpētās keramikas trauki tradicionālās formās un oriģinālos dizaina risinājumos. Podnieka mājā „Cukrasāta” strādā pēc senām podnieku amata tradīcijām. Te ir autentiski darba apstākļi mūsdienu lauku vidē. Trauki tiek veidoti gan ar rokām tos lipinot, gan uz kājminamās podnieku ripas un pēc tam apdedzināti „dzīvās” uguns liesmās ceplī, kas tiek kurināts ar malku. Savu melno vai neatkārtojamo un individuālo melnsudrabaino tonējumu, kam pa vidu mēdz būt brūngani lāsumiņi podi iegūst dabiskā redukcijas procesa rezultātā. Šis dabiskais process rada trauka krāsas dzīvīgumu un dziļumu, līdzīgi kā melnbaltajā fotogrāfijā. Svēpētie keramikas trauki ir neatkārtojams uguns rotaļas un podnieka meistarības rezultāts. Sākotnēji tiem piemīt arī dabīga „dūmota” it kā melnās pirtiņas smarža, kas ar laiku, traukus lietojot un mazgājot, zūd un kļūst neitrāla. Ir cilvēki, kuriem šī smarža ļoti patīk, bet ir, kam ne. Dabiskās smaržas ir izteiktākas (līdzīgi kā tikko slauktam govs pienam vai dabīgās ādas somām).

Jānis Potašs – ražo dažādu produkciju, piemēram, koka pulksteņus, traukus, virtuves dēlīšus, balvas, medaļas, piekariņus, māju zīmes un daudzus citus suvenīrus un dekorus. Ar sertificētu un visām vides prasībām atbilstošu CNC apstrādes centru ražo produkciju no videi draudzīgiem materiāliem (kokmateriāli, preskartons). Iedzīvotajiem tiek sniegta iespēja iegādāties videi draudzīga materiāla galaproduktus, tādā veidā vietējā tirgū aizstājot analogus, kas ražoti no fosilajiem resursiem. Ar iegādāto aprīkojumu spēj nodrošināt pieprasījumu pēc kvalitatīva gala produkta lielos daudzumos ar īsu ražošanas termiņu, jo iekārtas lielākais pluss ir apstrādes ātrums, precizitāte, multifunkcionalitāte. Ar uzstādīto iekārtu Jānis Potašs veic frēzēšanas, urbšanas, griešanas un gravēšanas darbus. Pateicoties CNC apstrādes centra multifunkcionalitātei ir iespējams ražot kvalitatīvu galaproduktu, neizmantojot ārpakalpojumus. Klientiem tiek piedāvāti arī dažādi kokapstrādes pakalpojumi un dažādi koka izstrādājumi.

Bernarda Kezika – nodarbojas ar lavandu audzēšanu Laucesas pagastā, Augšdaugavas novadā. Lavandas ziedēšanas laikā savu sētu atver tūristiem, savukārt vēlāk lavanda top par dažādiem smukiem suvenīriem, kas tiek tirgoti gan vietējā tirgū, gan arī uz ārzemēm.

Drīzumā iepazīstināsim arī ar citu nomināciju pretendentiem.

Infomāciju sagatavoja: Latgales uzņēmējdarbības centrs, luc@lpr.gov.lv