Norisinājās viedokļu festivāls “Es Dienvidlatgalē varu!”

23. septembrī Augšdaugavas novada kultūras centrs “Vārpa” kļuva par rosīgu platformu Viedokļu festivālam “Es varu”, pulcinot teju 100 aktīvākos nevalstisko organizāciju pārstāvjus, lauku iedzīvotājus, partnerību pārstāvjus, sadarbības partnerus un citus aktīvistus no Krāslavas, Augšdaugavas, Preiļu un Līvānu novada, kā arī Daugavpils, lai rosinātu pieredzes un viedokļu apmaiņu, un aicinātu apzināties, ka sabiedrības līdzdalībai ir izšķiroša nozīme.

Viedokļu festivālā piedalījās dažādu nozaru eksperti. Latvijas lauksaimniecības universitātes docents, filozofs Juris Vuguls aicināja uz sarunu par tēmu “Kas r viedoklis?”. Aktīvo iedzīvotāju fonda vadītājs Ansis Bērziņš runāja par kopienu līdzdalības svarīgumu un atgādināja, ka jau 1. oktobrī mēs visi kopā varam paveikt vienu svarīgu darbiņu – iet uz vēlēšanu iecirkņiem un nobalsot par mūsu nākamo Saeimu. Eiropas Kustības Latvijā ģenerālsekretāre Liene Valdmane diskutēja par tēmu “Es Eiropā”. Savukārt Valsts Kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta konsultante Nora Biteniece aktualizēja medijpratības tēmu un uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi iemācīt cilvēkiem atpazīt maldinošu informāciju. Kā maldinoša satura piemērus viņa minēja bieži sastopamās pseidozinātniskās publikācijas, kas jo īpaši izplatījās līdz ar Covid pandēmiju, kā arī dažādas sazvērestības teorijas un propaganda, kas ļoti apelē pie cilvēku emocijām. “Maldinoša informācija var izplatīties ne tikai teksta, bet ari kā foto vai video. Konstruēt realitāti var, izvēloties rakursu, no kura, piemēram, fotografēt ugunskuru Parīzē protestu laikā. Var nofotografēt tā, ka visa Parīze izskatās liesmu apņemta, vai arī no augšas, kur var redzēt, ka ugunskurs ir ļoti neliels.” Ja iepriekš mediju speciālisti aicināja sabiedrību izvērtēt informācijas avotu un meklēt līdzīgu informāciju citos avotos, tagad aicina izvērtēt, ka šī informācija liek tās patērētajam justies, analizē izraisītās emocijas. “Biezi vien maldinoša informācija spēle uz emocijām, grib izraisīt konkrētas emocijas, lai cilvēks izslēdz savu racionālo prātu, nedomā, notic un dalās tālāk,” saka Nora Biteniece. Pārbaudīt savu medijpratību un nostiprināt teorētiskās zināšanas ikviens varēja viedokļu kafejnīcā “Medijpratība?”, kur LTV žurnālists Ēvalds Dukulis un Latvijas Radio Latgales studijas vadītāja Renāte Lazdiņa piedāvāja interaktīvu nodarbi, aicinot klātesošos atpazīt viltus ziņas un izteikt viedokli par savu izvēli.

Biedrības “Ūdenszīmes” vadītāja Ieva Jātniece vadīja viedokļu kafejnīcu “Kāda ir kopienas balss politikā?”, rosinot saru nu par to, kā spēt kļūt par efektīviem, atbildīgiem un neatkarīgiem sadarbības partneriem, kā uzlabot spēju veidot dialogu ar politikas veidotājiem un lēmumu pieņēmējiem, kas ir atbildīgi par lauku kopienu ilgstspējīgu attīstību.

Savukārt viedokļu kafejnīcā “Vai mani dzird Eiropā?” Eiropas Inovāciju asociācijas vietējai attīstībai valdes loceklis Āris Ādlers un Eiropas Kustības Latvijā ģenerālsekretāre Liene Valdmane klātesošos aicināja saprast katram savu vietu Eiropā, runāja par iespējam ietekmēt lēmumus Eiropā, par esošajām ES iespējām un pašu dzīves kvalitātes uzlabošanas un ekonomikas attīstības iespējām.

Viedokļu festivālu rīkoja Latgales plānošanas reģions Europe Direct Dienvidlatgale centrs, Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi”, Krāslavas rajona partnerība – KRP un Preiļu rajona partnerība.

Projektu “Es Dienvidlatgalē varu!” finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Pasākumā muzicēja Latgales mūziķis Arnis Slabožaņins.